Israël en Saoedi-Arabië ontmoeten elkaar stiekem in Caïro met een beetje hulp van een vriend

Topambtenaren uit Saoedi-Arabië en Israël kwamen de afgelopen maanden een aantal keer in het geheim bijeen in Cairo met de hulp van Egypte, volgens een rapport dat vrijdag door de Emirati-krant Khaleej Times werd gepubliceerd.

Plaatje hierboven: De Saoedi-Arabische kroonprins Mohammed bin Salman [bin Abdulaziz Al Saud]. De opkomst van Mohammed bin Salman begon in 2013, toen hij werd benoemd tot hoofd van het Hof van Kroonprinsen, met de rang van minister (van Defensie). De 32-jarige is uitgegroeid tot de meest invloedrijke figuur in ’s werelds toonaangevende olie-exporteur [beeldbron: US Defense Dep.]

Delegaties uit Saoedi-Arabië, Israël en Egypte kwamen bijeen in een luxe hotel in de oude Egyptische hoofdstad om economische kwesties te bespreken, met name die betrekking hebben op de Rode Zee, volgens het rapport. De besprekingen hebben naar verluidt ook geleid tot enige financiële schade aan de Palestijnse Autoriteit.

Naarmate de gesprekken vorderden, heeft de Saudische minister van Buitenlandse Zaken, Dr. Nizar bin Obaid Madani, Turkije gewaarschuwd de soevereiniteit van de Arabische staten te respecteren terwijl het namens de Palestijnse Autoriteit optreedt. “Voor Ankara om terug te keren naar zijn vroegere stabiliteit, moet het de soevereiniteit van de Arabische staten in overweging nemen en respecteren,” zei Madani, eraan toevoegend dat “de Arabische wereld niet door zijn buren wordt bestuurd en dat de huidige situatie niet permanent is.”

Na de erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, heeft de leider van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, herhaaldelijk de rol van de Verenigde Staten als bemiddelaar in de onderhandelingen over de definitieve status met Israël verworpen, en benadrukt dat de Verenigde Staten bevooroordeeld zijn jegens de Joodse staat.

En hoewel Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman naar verluidt Abbas heeft opgeroepen om het “akkoord van de eeuw” te accepteren – het tot nu toe onaangekondigde Amerikaanse vredesplan om een ​​einde te maken aan het conflict – weigert Abbas om het zelfs maar te overwegen en noemde het de “Klap van de eeuw”. In plaats daarvan eist Abbas een wereldwijde multilaterale onderhandeling.

Turkije is lange tijd bevooroordeeld geweest tegenover de door Iran gesteunde Gazaanse terreurorganisatie Hamas, die oorspronkelijk een spruit is van de [Egyptische] Moslim Broederschap – een organisatie waaraan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan al lang nauwe banden mee onderhoudt – en die tevens pleit voor de in Ramallah gevestigde Palestijnse Autoriteit.

Maar Saoedi-Arabië is niet de enige die zich ergert om het gedrag van Turkije tegenover zijn Arabische buren. Een hoge functionaris in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) waarschuwde zaterdag ook dat het beleid van Turkije jegens naburige Arabische staten dat “niet redelijk” was en adviseerde Ankara eveneens om de soevereiniteit van Arabische staten te respecteren, meldde Reuters.

“Het is geen geheim dat de Arabisch-Turkse betrekkingen niet in beste staat verkeren”, twitterde minister van Buitenlandse Zaken van de VAE Anwar Gargash. “Om weer in balans te komen, moet Ankara de Arabische soevereiniteit respecteren en met zijn buren omgaan in wijsheid en rationaliteit.” De VAE is tegen “politieke vormen van de islam”, schreef Reuters, en voegde eraan toe dat de Golf-natie de heersende Islamitische AK-partij van Erdogan ziet als een steun voor de Moslimbroederschap, waartegen zij zich ook verzet.

Afgelopen december heeft een ambassadeur van de Emiraten een beschuldiging geretweet dat Turkse troepen honderd jaar geleden de islamitische heilige stad Medina hebben geplunderd. Erdogan antwoordde dat de minister verwend was door oliegeld. De sneer is duidelijk in dezelfde trant als de vele andere vetes binnen de islamitische wereld.

door Hana Levi Julian


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Report: Israel & Saudi Arabia Meet Secretly in Cairo with A Little Help from A Friend” van 10 maart 2018 op de site van The Jewish Press

Gerelateerd op deze blok:

♦ Saoedi-Arabië en Egypte zetten Mahmoud Abbas onder druk om Trump ’s vredesplan te accepteren [lezen]

♦ Groeiende steun voor Israël in niet-westerse landen [lezen]

Een gedachte over “Israël en Saoedi-Arabië ontmoeten elkaar stiekem in Caïro met een beetje hulp van een vriend

  1. Dat Saoedi Arabië in combinatie met Egypte en de United Arab Emirates samen met Israël praten is m.i. een bijzonder belangrijke stap in de goede richting. Dat de Palestijnen, de Turken en Iraniërs nog steeds niet hebben begrepen dat constante vijandelijkheden alleen maar voor meer onbegrip, meer oorlog en meer haat zorgen is een uitermate kwalijke zaak die steeds verder wordt doorgegeven; kinderen krijgen al vanaf het prille begin haatlessen uit naam van Allah.

    Like

Reacties zijn gesloten.