Om M-O te redden van klimaatverandering, leverde het Antieke Egypte massieve inspanningen

Terug in de Late Bronstijd realiseerde ’s werelds grootste supermacht dat er iets mis was met het klimaat. Die supermacht was het oude Egypte en de Israëlische archeologen geloven dat ze een aantal maatregelen hebben blootgelegd die de farao’s meer dan 3000 jaar geleden namen om de langdurige droogte aan te pakken die het Midden-Oosten in de 13de en 12de eeuw v.Chr doorkruiste, die hongersnood bracht, oorlogen en massieve migraties teweegbracht.

Plaatje hierboven: Tell  Megiddo, waar overblijfselen van dierlijke botten en bewerkte stenen werktuigen voor het oogsten aangeven dat de landbouw ongeveer 3.000 jaar geleden is toegenomen, zonder duidelijke lokale reden [beeldbron: Avram Graicer]

In die tijd had Egypte zowel Kanaän als Libanon en zuidwestelijk Syrië stevig in zijn greep. De farao’s gaven blijkbaar opdracht tot een enorme toename van de graanproductie in de vruchtbare gebieden van het oude Israël en namen het voedsel dat daar werd geproduceerd voor de meer kwetsbare provincies van het rijk.

De Egyptenaren fokten ook vee-varianten om een ​​ras te maken dat beter bestand was tegen de droge omstandigheden, volgens een studie die in januari in het tijdschrift Egypte en de Levant werd gepubliceerd door onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv.

Er waren meerdere indicatoren dat het Egyptische koloniale bestuur de graanteelt in Kanaän opvoerde om honger in de marge van het rijk op te lossen, zegt Israel Finkelstein, een top Israëlische archeoloog en de hoofdonderzoeker van het Tel Aviv University-team. Deze conclusies zijn gebaseerd op bewijsmateriaal dat naar voren is gekomen in archeologische opgravingen in heel Israël, met name in de oude nederzetting Megiddo en het Meer van Galilea.

Muurschildering ‘Werken in de velden’ in het graf van Sennedjem, 19de dynastie, regeerperiode van farao Seti I (1294-1279 v.Chr.) en farao Ramses II (1279-1213 v.Chr.) [beeldbron: 8 Petits Main]

De pollen anomalie
Archeologen weten al lang dat het Midden-Oosten een langdurige droogte onderging tussen 1250 en 1100 voor Christus. Het leverde waarschijnlijk een belangrijke bijdrage aan de zogenaamde Bronze Age Collapse, de plotselinge vernietiging of verdwijning van grote imperiums en welvarende stadstaten die aan het begin van de IJzertijd voorafgingen.

Kennis van deze droge periode kwam gedeeltelijk aan het licht in een studie uit 2013 van geconserveerde pollen die werden teruggewonnen uit het sediment op de bodem van het Meer van Galilea. Toen de archeobotanist van de universiteit van Tel Aviv, Dafna Langgut, die het onderzoek leidde, de resultaten opnieuw bekeek, merkte ze iets vreemds op. ‘Terwijl we het regenwoud van de Middellandse Zee zien krimpen als gevolg van lagere neerslag, zien we ook hogere percentages graangewaspollen,” legt Langgut uit.

Ergo, hoewel er ook minder regen viel in Kanaän vanwege de regionale droogte, was er nog genoeg – waarschijnlijk aangevuld met irrigatie – om niet alleen door te gaan met het verbouwen van granen, maar ook om de productie te verhogen. Omdat het moeilijk is om onderscheid te maken tussen de pollen van gekweekte en wilde granen, volstonden de gegevens van het Meer van Galilea niet om te concluderen dat de toename het resultaat was van een bewuste stijging van de graanteelt, waarschuwt Langgut. De rest van dit verhaal komt van Megiddo, de meerlagige site in de vallei van Jizreël die ook bekend is bij christenen als Armageddon.

De zeven hemelse koeien en een heilige stier, geschilderd kalksteen reliëf in het graf van Nefertari (1300-1250 v.Chr.), de belangrijkste koninklijke vrouw van Ramses II (regeerperiode 1279–1213 v.Chr.) van haar graf in de vallei van de koninginnen in Thebe, 19de dynastie [beeldbron: Stravaganza]

De aanwijzing in het verouderende vee
Het is daar dat archeologen een mix van dierlijke botten in kaart hebben gebracht en gedateerd die zijn achtergelaten door de oude bewoners. Aan het begin van de Late Bronstijd, in de 16de tot de 15de eeuw vóór Christus, hielden de mensen in het oude Megiddo voornamelijk schapen en geiten, met vee dat ongeveer 12 procent omvatte, zegt archeo-zoöloog Lidar Sapir-Hen.

Naarmate de ineenstorting naderde, nam het aandeel van het vee toe en bereikte ongeveer 28 procent in de 13de tot 12de eeuw vóór Christus. “In die periode zie je ook een toename in de gemiddelde leeftijd van het vee, wat aangeeft dat ze langere tijd op de ploeg werden geëxploiteerd voordat ze voor het vlees werden geslacht”, vertelde Sapir-Hen aan Haaretz. Het stijgende percentage vee en de toename van de leeftijd van de dieren, evenals een toename van de frequentie van vuursteenoogstgereedschappen, wijzen allemaal op een intensivering van de landbouwactiviteit rondom Megiddo.

Analyse van DNA uit de beenderen bij Megiddo toonde ook aan dat de Egyptische opperheren, of hun lokale onderhorigen, zich bezighielden met een beetje ouderwetse genetische manipulatie. Eén monster gevonden op de site behoorde tot een hybride. Het mitochondriale DNA (dat alleen door de moeder wordt overgedragen) is afkomstig van een rundvee dat meestal voorkomt in Egypte en Afrika. Maar zijn Y-chromosoom (dat alleen door de vader wordt overgedragen) kwam van een zeboe, een bultige koe die zijn oorsprong had in India en in die tijd veel voorkwam in Syrië en de noordelijke Levant.

“Er was een groot voordeel bij het hybridiseren van lokaal vee met zeboes omdat ze beter bestand zijn tegen hitte, droogte en parasieten”, zegt paleogeneticus Meirav Meiri. Ze gelooft dat dit geen toevallige paring was onder de Midden-Oosten maan: de hybride is waarschijnlijk bewust gefokt om een ​​sterker dier te verkrijgen dat beter geschikt is voor de nieuwe omgevingsomstandigheden. Waarschijnlijk had het plaatselijke beest ook enkele kenmerken die het bewaren waard waren, vandaar de kruising met de zeboe (plaatje hierboven).

Muurschildering ‘Het meten van de oogst in het graf van Menna’ in de sjeik Abd el Qurnah Necropolis op de westoever van Luxor, Egypte. Menna was een inspecteur van 18de dynastie van landgoederen en opzichter van oogsten tijdens de regeerperiode van farao Thoetmosis IV (regeerperiode 1401-1388 v.Chr.) en het begin van de regeerperiode van farao Amenhotep III (regeerperiode 1388-1351 v.Chr) [beeldbron: Mick Palarczyk/Paul Smit]

Wanneer gewassen mislukken
De meest waarschijnlijke verklaring is dat het overtollige graan bestemd was voor export naar meer afgelegen streken van het rijk ten zuiden en noorden van Kanaän, waar er bewijs is van verschrikkelijke hongersnood.

Al in de 13de eeuw v.Chr. schreef een Hettitische koningin aan Ramses II dat: “Ik heb geen graan in mijn land.” De opvolger van Ramses, de farao Merneptah, vermeldt dat “hij veroorzaakte dat graan op schepen werd meegenomen om het land van Hatti (in Anatolië) levend te houden”. Brieven die worden gevonden in Ugarit, een haven aan de Syrische kust, spreken van graanzendingen als “een kwestie van leven en dood” en beschrijven wijdverspreide honger. Egyptische inscripties gevonden in de semi-aride gebieden van het zuiden van Kanaän – van Gaza tot Beersjeba geven aan dat de situatie daar even nijpend was.

De Egyptenaren stuurden niet noodzakelijk hulp uit de goedheid van hun hart, maar omdat ze bang waren voor de chaos die droogte en hongersnood kunnen veroorzaken door massale migraties te veroorzaken en aanvallen en conflicten over vruchtbare gebieden te veroorzaken, zegt Finkelstein. “Ze begrepen het gevaar en reageerden om de situatie in de randgebieden te kalmeren voordat het hun controle over de hele regio ondermijnde”, zegt hij.

Tegenwoordig stelt de archeoloog vast dat er genoeg onderzoek is dat suggereert dat de droogte verergerd werd door de klimaatverandering die een belangrijke trigger was voor de voortdurende Syrische burgeroorlog. “Je kunt de 21ste eeuw niet volledig vergelijken met de 13de of 12de eeuw voor Christus, maar het geeft je een goed begrip van wat er gebeurt als droogte toeslaat en gewassen mislukken,” zegt hij.

Uiteindelijk slaagden de Egyptenaren er niet in het tij te keren van de onrust die ze zo vaak hadden gevreesd. Het Hettitische rijk in Anatolië, de Myceense beschaving in Griekenland, de grote handelsposten van Cyprus en Ugarit vielen allemaal in de Bronze Age Collapse.

Egypte zelf heeft het overleefd, maar met zijn imperium aan flarden trok het zich terug uit Kanaän. In het vacuüm dat het achterliet, ontstond er een nieuwe wereld, die van de lokale besturen waar elke lezer van de Bijbel bekend mee is: de machtige stadstaten van de Filistijnen, de Arameeërs, de Moabieten en, natuurlijk, de Israëlitische koninkrijken van Juda en Israël.

door Ariel David


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ariel David “To Save Middle East From Climate Change, Ancient Egypt Mounted Massive Relief Effort, Archaeologists Discover” van 1 maart 2018 op de site van Haaretz

2 gedachtes over “Om M-O te redden van klimaatverandering, leverde het Antieke Egypte massieve inspanningen

  1. Goed om ook dit eens te lezen, dat klimaatverandering mensen aan het denken zet, en aan innovatie doen, zeer interessant artikel!!

    Like

  2. de “TRIGGER” voor deze chaos en volksverhuizing was waarschijnlijk de uitbarsting van Thera ! santorini,kreta,anatolia,etc. werden bedolven onder as en puimsteen en zetten een massale beweging in gang! de zevenplagen , de inscripties van pharao’s , de teistering van volken .!? Plato schreef duizend jaar later zijn ATLANTIS hierover !! de aspluim bij dag en het vuurbaken bij nacht was de gids voor de Exodus in de bijbel !! de YAM SUF is “de groene zee ” eg nijlmoeras , niet rode zee ! Israelitie wandelden van Avaris naar Bardawil !!
    er was toen nog geen CNN of FOXNEWS voor dag tot dag verslag maar het waren daar vast SPANNENDE TIJDEN !! OOK NU wordt een en ander ge-HYPE-ed enzo!
    de NATO bommenwerpers jagen NU grote aantallen middenoosters richting Europa !! Jezus is al Palestijn&Moslim verkaard door de Paus dus het Vaticaan is het Nieuwe Mecca !! Bleft Lagge: Klapt Vlams !!

    Like

Reacties zijn gesloten.