Naftali Bennett: ‘In het tijdperk van Trump werkt de tijd niet langer voor de Palestijnen’

President Donald Trump heeft de equatie fundamenteel veranderd in de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit, zei Minister Naftali Bennett van Onderwijs (Joods Huis partij) in een Politico-interview dat vrijdag werd gepubliceerd, en de tijd staat niet langer aan de kant van de Palestijnse Autoriteit.

Volgens de leider van de Joods Huis partij, heeft president Trump’s historische december 2017 verklaring waarin Jeruzalem wordt erkend als de hoofdstad van Israël en plannen voor de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade aangekondigd, geen enkele stimulans weggenomen voor het leiderschap van de Palestijnse Autoriteit om de definitieve statusbesprekingen uit te stellen, waardoor de onderhandelingen met Israël waarschijnlijker worden.

De verklaring, betoogde Bennett, heeft het potentieel om “vrede toe te staan ​​of te versnellen, of vrede mogelijk te maken,” en Bennett voegde eraan toe:

“De Palestijnen hadden de afgelopen 50 jaar een heel eenvoudige strategie. De tijd stond aan hun kant, dus moesten ze gewoon maar afwachten. En elke keer als ze wachten, kregen ze een betere deal. Als je door ’93 kijkt, tot en met 2000, is de deal in 2007 alleen maar beter geworden. Dus waarom niet wachten? Wat hij eigenlijk heeft gedaan, is die vector omkeren, die trend, en plotseling beseffen de Palestijnen dat tijd niet noodzakelijk aan hun kant staat en dat ze misschien maar eens in beweging moeten komen.”

Na de verklaring van president Trump in Jeruzalem, verklaarden ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit, de ambtenaren van Trump waaronder vice-president Mike Pence, persona non grata in de PA, en negeerden de vice-president tijdens zijn bezoek aan Israël in januari. PA-chef Mahmoud Abbas heeft een alternatief gezocht voor rechtstreekse gesprekken met Israël en heeft geweigerd om de Trump-regering als eerlijke bemiddelaar voor onderhandelingen te beschouwen sinds Trump ’s december verklaring Jeruzalem als de hoofdstad van Israël erkent.

Abbas sprak onlangs de VN-Veiligheidsraad toe [lees hier en hier] en riep de internationale gemeenschap op om een ​​vredesconferentie in het Midden-Oosten te houden als alternatief voor een door de VS geleide bespreking tussen Israël en de PA. “Ze willen niet praten met de Amerikanen; ze willen niet praten met de Israëli’s,” zei Bennett over het leiderschap van de PA. “Ze zijn verliefd geworden op het slachtoffer zijn, het eeuwige slachtoffer, ook al zijn er zoveel goede dingen die we samen kunnen doen.”

Uit rapporten van deze week blijkt echter dat Abbas onder toenemende druk binnen de Arabische wereld staat om terug te keren naar de onderhandelingstafel onder auspiciën van de Trump-administratie.

door David Rosenberg


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Rosenberg “Bennett: ‘In the era of Trump, time is no longer on Palestinians’ side’” van 9 maart 2018 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Naftali Bennett: ‘In het tijdperk van Trump werkt de tijd niet langer voor de Palestijnen’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.