Netanyahu: ‘Expositie over Jeruzalem vertegenwoordigt niet de VN maar de waarheid over Israël’

De premier van Israël, Benjamin Netanyahu en zijn echtgenote Sarah, openden op donderdag 8 maart 2018 in New York een bijzondere tentoonstelling in de Verenigde Naties onder de titel “3,000 Years of History: Jews in Jerusalem” (3000 jaar geschiedenis: Joden in Jeruzalem).

De tentoonstelling die een initiatief  was van Israël’s ambassadeur aan de Verenigde Naties Danny Danon (4de van Links) en parlementslid Ze’ev Elkin (3de van links), minister van Jeruzalem, Erfgoed en Milieubescherming, omvatte onder meer archeologische artefacten gerelateerd met de Joodse aanwezigheid in Jeruzalem duizenden jaren terug in de tijd  [beeldbron: Haim Zach/GPO].

Onder de archeologische vondsten die te zien zijn in het hoofdkwartier van de VN, is een 1700 jaar oude zegelring te bewonderen “behorend tot de gouverneur van de stad” gevonden gevonden aan het plein van de Westelijke Muur, een zegel met de naam van koning Hizkia uit de 8ste eeuw v.Chr. en een zegel uit de 7de eeuw v. Chr. met het opschrift “de vijfde aan Netanyahu, zijn zonen en zijn verwanten.”

In zijn toespraak merkte de premier op:

“Er is een lange geschiedenis die wordt gekoesterd door ons en door de vrienden van het Joodse volk en de vrienden van de waarheid en wordt ontzegd door degenen die proberen de geschiedenis van ons volk uit te wissen, alsook onze banden met ons land en onze banden met onze eeuwige hoofdstad, Jeruzalem.

Wat deze tentoonstelling doet, is de waarheid naar voren brengen. En ik zag een bord bij de ingang daar. Er staat: “Dit vertegenwoordigt de Verenigde Naties niet”. Ik heb daar twee opmerkingen over. De eerste is: natuurlijk vertegenwoordigt het niet de Verenigde Naties, het vertegenwoordigt de waarheid. En we blijven de waarheid vertellen en overal de waarheid spreken, ook in de Verenigde Naties.

Maar het tweede punt is dit: Deze tentoonstelling zou tien jaar geleden niet mogelijk zijn geweest en deze tentoonstelling zal over tien jaar overbodig zijn. We veranderen de wereld. We veranderen de positie van Israël in de wereld en bovenal maken we duidelijk dat we vechten voor de waarheid en voor onze rechten.

We vechten ook voor veiligheid. Ik heb deze week opmerkelijke vergaderingen gehad met de president van de Verenigde Staten; met de leiders van het Congres: de Senaat en het Huis, zowel Republikeinen als Democraten; met een geweldig publiek bij AIPAC – 18.000 man sterk; met 500 bedrijfsleiders – ik had een heel eenvoudige boodschap voor hen – investeer in Israël, het is de toekomst; en ik heb net een geweldige ontmoeting gehad met ambassadeur Nikki Haley. We noemen haar ‘Hurricane Haley’. Ze doet geweldig werk voor de waarheid en voor de verdediging van Israël hier bij de VN.

Maar het grootste deel van deze week was gewijd aan één onderwerp – dat onderwerp is Iran. Iran wenst niet alleen onze geschiedenis uit te doven, het wil ons heden en onze toekomst uitdoven en we zullen dat niet laten gebeuren.

Ik werd in Washington gevraagd wat de positie is van Israël op de vraag van landen om uranium te verrijken in  landen in het Midden-Oosten? En ik zei: waarom willen ze uranium verrijken? En ze zeiden dat ze redeneren dat ze vragen om uranium te verrijken omdat Iran het recht heeft gekregen om uranium te verrijken volgens de dubieuze nucleaire overeenkomst.

De beste manier om de nucleaire uitroeiing van het Midden-Oosten te voorkomen, is om de deal met Iran volledig te herzien of volledig te annuleren. Dit is de enige manier om de onvermijdelijke verspreiding van nucleaire technologie en nucleaire wapens in het Midden-Oosten te voorkomen.

Terwijl we vechten voor onze veiligheid, onthouden we onze rechten. Er is geen betere plek om onze rechten en waarheid te zien dan hier in de hal van de Verenigde Naties waar we de waarheid spreken en waar we spreken over de gerechtigheid van Jeruzalem.

Ik wil jullie allemaal bedanken, bedankt voor het opkomen voor de waarheid, voor het opkomen voor Israël.”

door Hanna Levi Julian


Premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw, mevrouw Sarah Netanyahu, bezochten de tentoonstelling van Jeruzalem bij de Verenigde Naties


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hanna Levi Julian “WATCH: Exhibit on Jerusalem ‘Doesn’t Represent the UN, It Represents the Truth’ Says Netanyahu” van 9 maart 2018 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.