Groeiende steun voor Israël in niet-westerse landen

Hieronder staat de verklaring van de Europese christelijke organisatie European Coalition for Israel die 15 jaar geleden door Tomas Sandell werd opgericht. Sandell woonde de AIPAC-bijeenkomst in Washington bij. In een afzonderlijke vergadering met de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, werd Sandell uitgenodigd om de openingsceremonie bij te wonen van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem op 14 mei bij gelegenheid van de 70ste verjaardag van de staat Israël.


Washington DC, 8 maart 2018 – De Europese Coalitie voor Israël heeft zijn 15e verjaardag gevierd met een werkbezoek aan de Amerikaanse Israel Public Affairs Committee (AIPAC) beleidsconferentie in Washington DC van 4-6 maart, waar oprichtend directeur Tomas Sandell werd uitgenodigd om er te spreken over de wereldwijde christelijke steun voor de staat Israël.

In de paneldiscussie legde hij uit hoe de coalitie 15 jaar geleden werd gesticht tijdens de Joodse feestdagen van de Purim om de Joodse staat te helpen verdedigen tegen zowel het toenemende antisemitisme in Europa als nieuwe existentiële dreigingen vanuit Iran en zijn proxies in het Midden-Oosten. 

“Het unieke van ECI is dat we de staat Israël niet vertegenwoordigen, we zijn geen Joodse organisatie en hebben niet onze basis in de VS, maar we zijn gewoon een Europese basisorganisatie die wordt gemotiveerd door ons geloof en onze morele overtuigingen. Als Europeanen hebben we de morele verantwoordelijkheid om te voorkomen dat de ​​geschiedenis zich zou herhalen, en dit is waarom wij kordaat moeten ingaan tegen de opkomst van het antisemitisme in al zijn verscheidene vormen. Met inebgrip van het anti-Zionisme, dat het Joodse volk haar recht opzelfbeschikking ontzegt door onder meer op te roepen tot boycots, desinvesteringen en sancties.”

In zijn interventie legde hij uit hoe het mandaat om voor Israël te pleiten in de loop der jaren is gegroeid om ook de Verenigde Naties in New York op te nemen en zo een belangrijke mondiale stem voor Israël te worden, maar met zijn wortels en basis diep ingebed in Europa. Hij bedankte de organisatoren, AIPAC, voor de uitnodiging door te zeggen dat er geen betere plaats zou zijn om dit jubileum te vieren dan op de grootste pro-Israëlische conferentie ter wereld. Een officieel ECI-viering vindt later in het jaar plaats in Brussel.

In zijn interventie legde hij de Verenigde Naties in New York uit en werd zo een wereldwijde stem voor Israël, maar met zijn wortels en ingebedde basis in Europa. Hij bedankte de organisatoren, AIPAC, voor de uitnodiging door te zeggen dat het niet beter kon zijn dan de grootste conferentie in Israël. Een officieel EKI-feest vindt later in het jaar plaats in Brussel.

Co-panellid Eerwaarde Mojmir Kallus van de International Christian Jerusalem Embassy (ICEJ) legde uit dat hoewel pro-Israël belangenbehartiging vooral een fenomeen van de eerste wereld was in 1980 toen hun organisatie werd opgericht, het nu sterker wordt in de derde wereld. Sandell voegde eraan toe dat deze trend ook te zien is op de Algemene Vergadering van de VN, waar Israël een groeiende steun geniet buiten de Westerse wereld.

De AIPAC-beleidsconferentie bracht meer dan 18.000 deelnemers uit de Verenigde Staten en de rest van de wereld samen, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, oppositieleider Avi Gabbay en de Israëlische kamerministers, leden van Knesset, en diplomaten, aan de Amerikaanse vice-president Mike Pence en de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, die het publiek verzekert dat de tijd van Israël-bashing bij de VN voorbij is.

Tijdens het driedaagse bezoek aan Washington hebben Tomas Sandell en de Amerikaanse ECI-vertegenwoordiger Faith Collins samen met Amerikaanse, Europese en Israëlische parlementsleden gesproken over nauwere samenwerking. David Friedman, de Amerikaanse ambassadeur aan Israël, nodigde Sandell uit om deel te nemen aan de plechtige viering die zal plaatsinden op 14 mei a.s. naar aanleiding van de verhuis van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem,  in verband met de 70ste verjaardag van de staat Israël.


Bronnen:

♦ met dank aan Michelle W. voor de hint

♦ naar een artikelSoutien grandissant d’Israël dans les pays non-Occidentaux” van 8 maart 2018 op de site van Philosémitisme

Een gedachte over “Groeiende steun voor Israël in niet-westerse landen

  1. Van Zuid Amerika, Afrika, China & India tot de Arabische landen (nog in stilte) …..overal wordt het ‘fenomeen’ Israel gezien/gesteund als iets positiefs voor de wereld……..behalve in het ‘beschaafde’ Europa waar ze sowieso totaal de weg kwijt zijn met hun blinde support aan terroristen en hun ‘gematigde’ leiders.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.