Saoedi-Arabië en Egypte zetten Mahmoud Abbas onder druk om Trump ’s vredesplan te accepteren

Leiders van twee belangrijke Arabische landen hebben Mahmoud Abbas, de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit (PA), geadviseerd om de vredesovereenkomst te accepteren die de VS zal aanbieden, hebben twee adviseurs van Abbas op donderdag aan i24news verteld.

De Saoedi-Arabische kroonprins Mohammed bin Salman en de Egyptische president Abdel Fattah Al-Sisi vertelden beiden Abbas dat hij geen andere keus heeft dan pragmatisch te zijn. Abbas kreeg te horen dat de Arabieren ook de nieuwe realiteit moeten accepteren en zich moeten schikken naar de eisen van de VS onder president Donald Trump.

De Egyptische en Saoedische leiders vertelden Abbas niet koppig te zijn en Israël uit te dagen en de VS. Abbas werd verteld dat het het beste is om de vredesovereenkomst nu te accepteren, anders zou hij er in de toekomst spijt van krijgen dat hij dat niet heeft gedaan, aldus i24news.

Abbas heeft een alternatief gezocht voor directe gesprekken met Israël en heeft geweigerd om de Trump-regering als eerlijke bemiddelaar voor onderhandelingen te beschouwen sinds Trump’s verklaring van december Jeruzalem erkent als de hoofdstad van Israël.

Abbas sprak onlangs de VN-Veiligheidsraad toe [lees hier en hier] en riep de internationale gemeenschap op om een ​​vredesconferentie in het Midden-Oosten te houden als alternatief voor een door de VS geleide bespreking tussen Israël en de PA.

Abbas staat nu onder immense druk, zowel aan het buitenlandse front, van Arabische landen als Egypte en Saoedi-Arabië, en het binnenlandse front, vanuit zijn eigen kiesdistrict dat volgens I24News op grote schaal gekant is tegen de maatregelen voorgesteld door Trump.

Abbas werd door de Saoedische kroonprins en Sisi geadviseerd om te nemen wat aangeboden wordt, vooral in de mate waarin Israël ‘nederzettingen’ bouwt, aldus het rapport, en kreeg te horen dat hij over een paar jaar misschien niets meer overhoudt om over te onderhandelen.

Een Palestijnse bron die bekend is met de situatie zei dat Abbas een aantal Arabische leiders heeft verteld die hij onlangs heeft ontmoet dat hij bang is dat hij door de Palestijnen van verraad zal worden beschuldigd.

Trump’s vredesplan
In een rapport in de krant Asharq al-Awsat (‘Het Midden-Oosten’, in het Arabisch), worden de belangrijkste punten van het Trump-plan weergegeven. Volgens dit plan zal de Amerikaanse president een diplomatiek plan presenteren met erkenning van een Palestijnse staat die niet gebaseerd is op de ’67-lijnen, terwijl de Jordaanvallei in Israëlische handen blijft, de Palestijnse eis voor een recht op terugkeer zal niet worden ingewilligd en de Palestijnse vluchtelingen zullen worden gecompenseerd en blijven waar ze zijn.

Het plan stelt ook dat de grote Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria op hun plaats zullen blijven, maar dat sommige van de kleinere gemeenschappen geëvacueerd zullen worden. De Palestijnse staat wordt gedemilitariseerd en krijgt een beperkte soevereiniteit, waarbij Israël verantwoordelijk is voor de buitengrenzen van de veiligheidssector van Judea en Samaria en Egypte die verbonden zijn met de externe veiligheidsenveloppe van de Gazastrook.

Dit plan omvat de overdracht van andere veiligheids- en bestuurlijke verantwoordelijkheden aan de Arabische autoriteiten in de gebieden A en B. De hoofdstad van de Palestijnse staat zou zich in Oost-Jeruzalem bevinden en de Oude Stad zou een speciale internationale status krijgen die het Heilige Bekken zou plaatsen onder internationaal toezicht.

Opgemerkt moet worden dat volgens dit rapport, Trump van plan is om zijn plan te presenteren op een internationale conferentie die zal worden gehouden in een van de Arabische staten, kennelijk Egypte, waaraan ook vertegenwoordigers van Israël zullen deelnemen.

Vredesvoorstel premier Ehud Olmert 2008/2009


Bronnen:

♦ naar een artikelReport: Abbas under pressure to accept Trump plan” van 9 maart 2018 op de site van Arutz-Sheva

♦ naar een artikelSources: Egypt, Saudi Arabia told Abbas to accept US peace deal” van 8 maart 2018 op de site van i24news

♦ naar een artikelAbbas knew details of Trump peace plan ahead of PLO meeting, Israeli TV says” van 17 januari 2018 op de site van i24news

Gerelateerd op deze blog:

♦ Soevereiniteitsbeweging: Trumps vredesplan is recept voor een regionale ramp [lezen]

2 gedachtes over “Saoedi-Arabië en Egypte zetten Mahmoud Abbas onder druk om Trump ’s vredesplan te accepteren

  1. Turkije heeft niet geadviseerd, dan denk ik dat Habas de steun van Erdogan zal vragen, want die moet ook niets van Joden hebben. Zodoende zullen de twee de confrontatie opzoeken met Israël.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.