Peiling opnieuw pro-Netanyahu; Israëlische politieke linkerzijde in zak en as

Een peiling die werd uitgevoerd in opdracht van Israel Hayom door Maagar Mochot (Brain Trust) toont aan dat wanneer vandaag parlementsverkiezingen zouden plaatsvinden, de Likoed partij 34 zetels zou behalen in de Knesset, vier zetels meer dan ze momenteel in het Israëlische parlement bezet. Dit is reeds de derde peiling op rij in amper twee weken die de positie van de premier bevestigt ondanks binnen- en buitenlandse interventies.

De tweede grootste partij, Yesh Atid van Yair Lapid zou 24 Knesset-zetels winnen. De Zionist Unie partij, die vandaag 24 zetels telt, zou terugzakken naar 10 zetels en de coalitielijst van een viertal Arabische partijen Joint Arab List zou van 13 terugvallen naar 10 zetels. De Sefardisch-Haredi Shas-partij zou de kiesdrempel niet overschrijden.

Ondertussen zou het Joodse Huis partij van Naftali Bennett eveneens een goede beurt maken en van 8 zetels nu stijgen naar 14 zetels in de Knesset. De Ashkenazische Haredi partij United Torah, die momenteel 6 Knesset-stoelen bezet, zou er twee bijwinnen en naar 8 zetels stijgen. Minister van Defensie Liberman zou met zijn Yisrael Beytenu partij zijn huidige vijf zetels behouden.

De extreemlinkse Meretz zou stijgen van vijf naar zeven zetels. De partij Kulanu van de minister van Financiën, Moshe Kahlon, zou echter van 10 naar 6 zakken. De uitslag van een dergelijke verkiezing zou Netanyahu een stabiele coalitie van 67 zetels geven op basis van de huidige coalitie, maar exclusief Shas.

Links in zak en as
Dit is reeds de derde peiling op rij in amper twee weken die de positie van de premier bevestigt ondanks binnen- en buitenlandse interventies. Intussen stijgt de frustratie aan Israël’s politieke linkerzijde omwille van de stabiele populariteitspeilingen ten gunste van de premier.

Links wordt van de macht gehouden vanwege Benjamin Netanyahu. Bij de stembus wint Netanyahu. Links verliest. Links wil zijn macht weer. Maar hoe kan het Netanyahu verslaan? Het gelooft dat het hem kan verslaan door hem gearresteerd te krijgen. Links zou kunnen slagen – als de politie en de media helpen. Ze helpen, gretig.

Deze oorlog tegen Netanyahu zou het beste uur van de linkervleugel kunnen zijn – als het wint. Maar als het verliest, kan dit de laatste oorlog zijn. Het zou een schandelijke nederlaag kunnen worden. Het kan alles verliezen. Dit is de ultieme oorlog voor wie Israël regeert. Het is geen gevecht om stemmen. Het is een antidemocratische campagne om zich te ontdoen van een zittende premier buiten de stembus, met beschuldigingen van schandaal en criminaliteit. Het is een oorlog waarbij de winnaar alles zal nemen en – figuurlijk gesproken – de bloedige dood zal bloeden.


Bronnen:

♦ naar een berichtNew poll: Likud receives 34 seats, Zionist Union shrinks to 10” van 8 maart 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Dr. Philip Brodie “War and destiny in Israel: Netanyahu vs. the Left” van 7 maart 2018 op de site van Arutz Sheva

Gerelateerd op deze blog:

♦ “Peiling geeft verguisde premier Netanyahu enorme voorsprong bij aanstaande verkiezingen” van 22 feb. 2018 [lezen]

♦ “Peiling bevestigt: Ondanks binnen- en buitenlandse hetze blijft premier Netanyahu de populairste” van 5 maart 2018 [lezen]

3 gedachtes over “Peiling opnieuw pro-Netanyahu; Israëlische politieke linkerzijde in zak en as

  1. Ik kan de binnenlandse situatie in Israël niet goed beoordelen door gebrek aan kennis daarvan. Maar één ding is zeker: Netanyahu heeft het alom gesmade en verachte Israël internationaal weer op de kaart gezet. Zie de uitgebreide betrekkingen, die Israël op verschillende gebieden onderhoudt met landen als India. Bij zijn laatste bezoek aan dat land werd hij met grote waardigheid, als die van een koning, ontvangen. Ook schijnt hij erin geslaagd te zijn weer relaties aan te knopen met tal van landen in Afrika ten zuiden van de Sahara. Wat mij betreft: een nieuwe termijn voor deze grote staatsman. De HEERE omgorde hem met Davids eer!

    Geliked door 2 people

  2. Het is te hopen dat de (figuurlijke) bloedige dood aan links voorbehouden zal zijn….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.