Italiaans-Joodse leider hoopt dat het land zich zijn fascistische verleden zal herinneren

De opkomst van het fascisme in Italië aan het begin van de jaren twintig was vergelijkbaar met dat van het hedendaagse Italië, verklaarde de Joodse leider van het land, Noemi Di Segni, nadat uit de verkiezingsresultaten bleek dat kiezers anti-establishment, extreemrechtse partijen verkozen boven de reguliere partijen.

Hoewel Di Segni – de voorzitter van de Unie van Italiaanse Joodse Gemeenschappen, de EJC-partner van het land – benadrukte dat het beeld nog niet duidelijk is, aangezien de coalitie nog moet worden gevormd, uitte zij haar bezorgdheid dat de democratie en culturele prestaties van haar land mogelijk worden bedreigd.

De parlementaire niet-parlementsverkiezingen in Italië lieten een breed scala aan mogelijke allianties open, waardoor de anti-establishment populistische Vijf Sterrenbeweging (Movimento 5 Stelle) van het boegbeeld de 31-jarige Luigi Di Maio (plaatje hierboven) de grootste partij van het land werd met ongeveer 32% van de nationale stemmen. Zijn vader Antonio Di Maio was een kleine vastgoedondernemer en gemeenteraadslid voor de neo-fascistische Italiaanse Sociale Beweging (MSI).

“Het gaat om populistische partijen – wat natuurlijk niet alleen een probleem is in Italië,” zei Di Segni. “Het is radicalisering, extremisme en populisme bij elkaar, wat een pre-bezetting is,” ging ze verder, terwijl ze vraagtekens plaatste bij de middelen waarmee de populistische partijen het land kunnen besturen.

Voor de Joodse gemeenschap, zei ze, is het belangrijk om de waarden van integratie te behouden, die deel uitmaken van Europa en een bepaald niveau van cultuur in het land te waarborgen. “De opkomst van het fascisme in Italië aan het begin van de jaren twintig is in bepaalde opzichten vergelijkbaar, omdat het de kracht is van populistische bescherming die oprijst vanuit de bodem en niet uit de intellectuele en leidende culturele krachten,” zei ze.

Ze zei dat de zorgen van de Joodse gemeenschap in het algemeen niet anders waren dan die van hun landgenoten, hoewel ze erkende dat dit natuurlijk de beslissing was van de kiezers, van wie velen voor extreemrechtse en populistische partijen stemden. “Ik denk dat de echte strijd en echte uitdaging voor het land van vandaag is om het verleden te herinneren … om de geschiedenis van het fascisme in Italië te onthouden – van wat er is gebeurd en nog kan gebeuren,” concludeerde ze.

De Unie van Italiaanse Joodse Gemeenschappen steunde een mars tegen fascisme en racisme die vorige week in Rome werd gehouden. De demonstratie had als doel solidariteit tegenover het extremisme te tonen, na het politieke geweld dat vóór de verkiezingen culmineerde in een schietincident waarbij een Italiaanse man het vuur op Afrikaanse migranten opende in de centrale stad Macerata, waarbij hij zes mensen verwondde.

door Tamara Zieve


Bronnen:

♦ met dank aan Michelle W. voor de hint

♦ naar een artikel van Tamara Zieve “After rise of populist parties Italian Jewish leader hopes country will remember fascist past” van 6 maart 2018 op de site van The Jerusalem Post

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.