Minister Hotovely: Interne strijd tussen Hamas en PA is oorzaak humanitaire crisis in Gaza

Meer dan 70 buitenlandse diplomaten bezochten dinsdag de grens van Israël met de Gazastrook en namen deel aan een rondleiding georganiseerd door onderminister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely (Likoed). Het doel van de tour was om de diplomaten, gestationeerd in Israël, de veiligheidsproblematiek langsheen de zuidelijke grens van Israël te laten zien, bericht Israel Hayom.

Plaatje hierboven: Klaslokaaltje van een school van de UNRWA voor lager onderwijs in het vluchtelingenkamp Shati in Gaza Stad. De gemaskerde persoon op het plaatje is vermoedelijk de onderwijzeres maar het zou ook de poetsvrouw kunnen zijn … [beeldbron: AP/Hatem Moussa]

Bij hun eerste stop kregen de diplomaten een Hamas-terreurtunnel te zien die in januari door Israël werd ontdekt onder de grensovergang Kerem Shalom – de enige grensovergang waarlangs goederen de Strook kunnen bereiken. Hotovely vertelde de diplomaten dat de verschrikkelijke humanitaire situatie in Gaza “te wijten is aan de interne Palestijnse crisis, Israël is daar niet verantwoordelijk voor.

Over mogelijke formules voor een vredesovereenkomst met de Palestijnen zei Hotovely: “De tweestatenoplossing is niet langer relevant.”  Plaatsvervangend commandant van de Gaza Divisie, kolonel Guy Bitton, informeerde verder de diplomaten omtrent de huisige situatie.

Op maandag sloot Hotovely zich aan bij een koor van kritiek van rechtse politici, geëscaleerd door het Amerikaanse Israëlische Public Affairs Committee (AIPAC) voor het onderschrijven van de tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. “Het Amerikaanse Jodendom zou in vele opzichten veel van haar basisaannames omtrent het Israëlisch-Palestijnse conflict moeten veranderen,” zei ze.

Hamas: “De strijd tegen Israël primeert op het welzijn van ons volk” en “Eerst raketten en granaten, daarna brood en soep!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.