Trump overweegt om aanwezig te zijn bij de opening van de VS-ambassade in Jeruzalem

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren tijdens een ontmoeting met de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu in het Witte Huis gezegd dat hij eventueel naar Israël zal komen om de opening van de Amerikaanse ambassade bij te wonen.

Plaatje hierboven: Jeruzalem, maandag 22 mei 2017. President Donald Trump werd de eerste als dusdanig zetelende Amerikaanse president die de Kotel (Klaagmuur) bezocht op de Tempelberg in Jeruzalem, de heiligste plek voor de Joden in de wereld

Trump zei verder dat de beslissing om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsten een fantastische zaak geweest zou zijn en dat deze beslissing niet alleen in Israël, maar ook in andere delen van de wereld verwelkomd zou zijn.

“Dit was een beslissing die ik moest nemen”, zei Trump. “Veel presidenten voor mij hebben erover gediscussieerd om het te doen of niet, en ze hebben het in hun campagnes beloofd, maar het is hen nooit gelukt om datgene te doen wat ze zouden hebben moeten doen.”

Minister-president Benjamin Netanyahu bedankte Trump voor de beslissing Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen en de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. “Het is de eerste keer dat we elkaar ontmoeten in Washington, de hoofdstad van de Verenigde Staten van Amerika, nadat u Jeruzalem heeft erkend als hoofdstad van Israël. Dat was een historische verklaring, gevolgd door de verplaatsing van de ambassade op onze Onafhankelijkheidsdag”, zei hij tegen Trump.

Verder zei hij: “Ik wil graag zeggen dat het joodse volk een heel goed herinneringsvermogen hebben.” Daarbij noemde hij enkele belangrijke beslissingen in de historie van het joodse volk. “Deze beslissing zal het joodse volk zich nog eeuwen herinneren. Anderen spraken erover, u hebt het gedaan.”

Trump zei o.a. dat door de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël de ruzie om Jeruzalem met de Palestijnen van tafel zou zijn. “Dit geeft ons een echte kans op vrede”, zei hij. Met betrekking tot de bereidheid van de Palestijnen om terug te keren naar de onderhandelingstafel zei hij: “Ik denk dat ze terug willen komen. Mochten ze dit niet doen, dan komt er geen vrede. Ook dat is een mogelijkheid. Daarmee zeg ik echter niet dat het zal gebeuren.”

Aan het einde van de ontmoeting benadrukte Trump de “beste relatie met Israël die we ooit hadden.” Ze zou beter zijn dan ooit tevoren.

door NAI Redaktion


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Trump erwägt, zur Eröffnung der US-Botschaft nach Jerusalem zu kommen op de site van Israel Heute van 6 maart 2018.

bron-logo

Een gedachte over “Trump overweegt om aanwezig te zijn bij de opening van de VS-ambassade in Jeruzalem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.