In de marge van AIPAC drukken Israëlische ministers hun steun uit voor de ‘nederzettingen’

In de marge van de AIPAC-beleidsconferentie in Washington, D.C., verzamelden meer dan 300 congresdeelnemers zich op maandag in de prestigieuze Sixth & I Historic Synagogue om steun te betuigen aan de ca. 500.000 inwoners van Judea en Samaria, ook gekend als de Westelijke Jordaanoever.

AIPAC-leiders stonden niet toe dat de sessie over een van de meest controversiële onderwerpen van Israël werd opgenomen in het uitgebreide schema van de conferentie. Maar het spraakmakende evenement werd mede gesponsord door het Israëlische Ministerie van Strategische Zaken. De buiten de campus gehouden sessie was aan de orde van verschillende van de meest prominente ministers van Israël. Het Republikeinse Congreslid Joe Wilson sprak eveneens op het evenement.

De sessie koppelde Israëlische nederzettingen aan meerdere onderwerpen van strategisch belang voor Israël, waaronder de erkenning door Amerika van Jeruzalem, de mogelijkheid van een nieuwe onderhandelingsronde tussen Israëli’s en Palestijnen en pogingen om de Joodse staat te delegitimiseren.

Hoewel elk van deze onderwerpen uitvoerig aan bod kwam tijdens de beleidsconferentie, vroeg de buitenlandse gezant van de Yesha Raad Oded Revivi aan de groep: “Waarom kwam de oprichting van Judea en Samaria niet aan bod in de Algemene Vergadering van de VN (UNGA)?”

Met betrekking tot Jeruzalem bedankte de Israëlische minister van Justitie, Ayelet Shaked, de Amerikaanse president Donald Trump omdat hij “buiten de kaders dacht”, en merkte op dat de officiële erkenning door Amerika van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël de “toepassing van de Amerikaanse wet” was en “juridische implicaties” heeft.

Ze zei ook dat terwijl de beweging een tweeledige kwestie van “consensus tussen Democraten en Republikeinen is die geloven dat de ambassade zich in Jeruzalem zou moeten bevinden, hoewel tot aan Trump, niemand het aandurfde.” Hoewel veel van de sessies van AIPAC gericht zijn op de veiligheidsdreigingen van Israël en de tactieken die worden gebruikt om Israëli’s te beschermen, stelde Shaked dat “kolonisten de hele staat Israël verdedigen”.

Minister van Energiebronnen Yuval Steinitz, een lid van de regerende Likoed-partij van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, was het daarmee eens en verklaarde dat “het vanuit strategisch oogpunt onmogelijk is Tel Aviv, Jeruzalem en de kustvlakte te verdedigen als Judea en Samaria in handen zijn van onze vijanden. Dit is een geografische realiteit.”

Minister Steinitz wees er ook op dat tegenstanders van nederzettingen die proberen Israël publiekelijk te delegitimeren voor zijn aanwezigheid in de omstreden gebieden, de Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) beweging hebben veroordeeld, waarin staat dat “degenen die ons uit Judea en Samaria willen gooien,  ons ook uit Tel Aviv, Haifa, Beersheva en overal willen buitengooien.” Als de BDS-beweging zou slagen, zal dit slechts het begin zijn, zei hij. “De BDS-beweging gaat niet alleen over Judea en Samaria. Het gaat over de hele Joodse staat.”

De Consul-generaal van Israël in New York, Dani Dayan, erkende de gevoeligheid van nederzettingen voor vele Joodse aanhangers van Israël, en gaf zijn visie weer dat “het politieke argument [van Israel’s nederzetting] legitiem is”, maar suggereerde dat pogingen om Israël of delen van Israël te ontwijken of Israël te boycotten vanwege politieke onenigheid, “niet-Joods” is en een vorm van “onverdraagzaamheid” vertegenwoordigt. “Als we buitenlanders zijn in Judea en Samaria, dan zijn we natuurlijk ook buitenlanders in Tel Aviv”, zei hij.

Van zijn kant prees het Republikeinse Congreslid voor Zuid-Carolina Joe Wilson het aparte pro-‘nederzettingen’ evenement en zei hierover: “Ik ben zo enorm trots op jullie succes. Ik ben zo gelukkig om alles te kunnen doen om de Amerikaans-Israëlische relaties te steunen.”

‘Pas de Israëlische Wet toe’
De Israëlische minister van Onderwijs Naftali Bennett heeft gesuggereerd dat de internationale gemeenschap de legitimiteit van de Israëlische nederzettingen nooit zal erkennen totdat er veranderingen plaatsvinden in de Israëlische wet.

Sprekend over de annexatie van Jeruzalem na de Zesdaagse Oorlog, zei hij dat “we in 1967 eerst handelden en de Israëlische wet in Jeruzalem toepasten. Als we dat niet hadden gedaan, zou niemand vandaag Jeruzalem hebben erkend.”

Met betrekking tot de Golan (ook door Israël heroverd op de Arabische legers tijdens de Zesdaagse Oorlog en nadien geannexeerd) langsheen de grens van Israël met Syrië, verklaarde Bennett dat de Israëlische premier Menachem Begin in 1981 een wetsontwerp had ingediend om de Israëlische wet in de Golan te erkennen. En vandaag is de Golan van ons. Veertig jaar later is de Golan nog steeds van ons.”

Hij riep Amerika op om de recente erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël te volgen en “erkennen dat de Golan van ons is.” “De wereld respecteert geen natie die bereid is haar thuisland op te geven. We moeten de Israëlische wet toepassen in Judea en Samaria,” verklaarde Bennett.

Maar de woorden van Revivi, die ook als burgemeester van Efrat fungeert, hebben wellicht de hele discussie samengevat: “Joodse gemeenschappen zijn geen obstakels voor de vrede, maar een integraal onderdeel van de oplossing voor vrede in de regio.”

door Alex Traiman


Bronnen:

♦ naar een artikel van Alex Traiman “On AIPAC sidelines, Israeli ministers express support for settlements” van 7 maart 2018 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “In de marge van AIPAC drukken Israëlische ministers hun steun uit voor de ‘nederzettingen’

Reacties zijn gesloten.