Israëlische commandant: ‘Hamas in Gaza schuift dichter op naar Iran en Hezbollah’

Generaal-majoor Eyal Zamir, bevelhebber van het Zuidelijk Commando, waarschuwde maandag dat “Hamas in Gaza dichter opschuift naar Iran en Hezbollah en een gevaarlijk spel speelt.”

Sprekend op de jaarlijkse Sderot Conference for Society, beklemtoonde generaal-majoor Zamir dat “de bedreigingen aan de grenzen niet werden opgeheven. We zijn toegewijd om op onze hoede te blijven en voorbereid te zijn op oorlog. En als die uitbreekt om die te winnen.”

“Sinds de situatie aan de grens tussen Israël en Gaza met Operation Protective Edge in de zomer van 2014 werd aangepakt,” zei Zamir “is de toegenomen welvaart [in de zuidelijke Israëlische gemeenschappen] het resultaat is van een sterke samenleving die een immense kracht toonde en een verantwoordelijk leiderschap dat navigeert in gecompliceerde omstandigheden.”

“Naast deze welvaart zijn er veel uitdagingen,” vervolgde hij, “zoals terroristische organisaties die zich in stedelijke gebieden van Gaza verschansen onder de dekking van de burgerbevolking, boven en onder de grond en over semi-militaire vermogens beschikken. Israël investeert veel middelen in het bouwen van de ondergrondse en bovengrondse obstakels.”

“We zullen een scheiding boven en onder de grond creëren tussen de burgers van Israël en de twee miljoen inwoners van Gaza en terreurorganisaties. De missie gaat door, het is een proces dat tijd kost. Aan het einde van het proces hebben we een ongekende verdediging en zullen we de dreiging van tunnels uit ons gebied hebben verwijderd. Ik weet niet of er in onze tijd een oorlog zal uitbreken, maar het obstakel zal worden opgebouwd – met en zonder een campagne,” benadrukte hij.

IDF-troepen aan de grens met Gaza werken om te voorkomen dat Hamas sterker wordt, zei hij. “De maatschappij hier (in Sderot) is onafhankelijk en levendig in vergelijking met de maatschappij enkele honderden meters verderop, waar het Hamas-leiderschap voortdurend burgerrechten schendt. Hamas investeert middelen in terrorisme en niet in het welzijn van zijn bewoners,” beschuldigde Zamir.

“De situatie daar is moeilijk, niemand betwist dit. Dit is een mislukking van het leiderschap daar, dat niet zorgt voor zijn burgers. Hamas mislukte niet alleen als een leider, maar haalt cynisch voordeel uit de situatie van de bewoners – Hamas-mannen stelen elektriciteit die bestemd is voor ziekenhuizen en scholen,” vervolgde hij. “Meer dan 40 pogingen om items voor terrorisme te smokkelen via de civiele grensovergangen, werden het afgelopen jaar gedwarsboomd. Dit plaatst de (Gaza) bewoners in gevaar met het doel om Israël te beschadigen,” zei Zamir.

door Matan Tzuri


Bronnen:

♦ naar een artikel van Matan Tzuri “GOC Southern Command: Hamas getting closer to Iran, Hezbollah” van 5 maart 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

Een gedachte over “Israëlische commandant: ‘Hamas in Gaza schuift dichter op naar Iran en Hezbollah’

  1. Dit is een gevaarlijke evolutie die zeker in het oog moet gehouden worden, als er een coalitie komt tussen Hamas, Hezbollah, en Iran is dat zeker dat een eventuele oorlog aanstaande zou kunnen zijn.

    Like

Reacties zijn gesloten.