Gemeente Gaza looft 2 euro beloning uit voor elke gedode zwerfhond

De gemeente Beit Lahia in de noordelijke Gazastrook heeft op donderdag 1 maart een campagne opgestart om burgers aan te moedigen het probleem aan te pakken van de massa zwervende straathonden die ronddolen in de stad, waarvoor een beloning wordt uitgeloofd van tien sjekels (2 euro en 34 cent) voor elke gedode hond.

Plaatje hierboven: De Palestijn Saeed el-Aer voedt zwerfhonden bij de organisatie die hij heeft helpen opzetten, de Sulala Society for Training and Caring for Animals, in Zahra, ten zuiden van de stad Gaza op 17 juli 2016 [beeldbron: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters]

De gemeente heeft een openbare mededeling gedaan, waarin staat: “Vanwege de toename van zwerfhonden die bewoners, kinderen en boeren aanvallen, kondigt de gemeente Beit Lahia aan dat zij tien sjekels zal uitgeven aan elke man die een zwerfhond doodt en de gemeente hiervan in kennis stelt.” Vanwege de penibele economische situatie in Gaza, kan een dergelijke campagne de plaatselijke bevolking die geïnteresseerd is in een snelle uitbetaling enorm motiveren, aangezien de koopkracht van tien sjekels veel groter is in Gaza dan in Israël.

Elke hond die wordt gedood en naar het centrum van de gemeente wordt gebracht voor de campagne, zal zijn moordenaar tien sjekels toekennen, zonder grenzen te stellen aan het aantal honden dat elke bewoner mag doden. De campagne stelde ook geen beperkingen aan de methoden die worden gebruikt om de honden te doden met alle mogelijke middelen.

De campagne van Beit Lahia wekte behoorlijk wat kritiek bij de Palestijnen, die het wreed en onmenselijk vonden. “Het is een zinloze beslissing”, schreef een Palestijn genaamd Mohammad Awad. “De gemeente zal de verantwoordelijkheid dragen voor elke bewoner die door een dergelijke actie wordt getroffen. (De gemeente) is degene die dit zou moeten uitvoeren wanneer zwerfhonden schade toebrengen aan de bewoners.”

“Waarom doden?” Vroeg een andere bewoner zich af. “Dierenrechten moeten worden gerespecteerd. Geef ze voedsel en onderdak.” Een commentator met de naam Mohammad Basha schreef dat hij “fel gekant was tegen de maatregel. Waarom creëren we geen organisatie met als taak zwerfdieren verzorgen, of castreren om te voorkomen dat ze zich voortplanten en vervolgens overdragen aan iedereen die ze als huisdier wil opvoeden?”

Saeed el-Aer is zo iemand die zich het lot van Gaza’s zwerfhonden aantrekt. Saeed is een 45-jarige overheidsmedewerker, die doorheen de straten loopt op zoek naar in de steek gelaten honden, wint hun zelfvertrouwen en verzorgt ze op zijn boerderij tot ze weer bijgesterkt en gezond zijn. Op de boerderij in Zahra, ten zuiden van de Gazastrook, voeden jonge vrijwilligers de honden door kippenvleugels en poten in een grote pot boven een houtgestookte kachel te koken.

Wanneer de dieren voor het eerst worden binnengebracht, worden ze aan kettingen vastgehouden. Maar naarmate ze meer gedomesticeerd raken, zijn ze vrijer om rond te dwalen en bezoekers te zien. “We toeren door de straten en distribueren eten voor dagen of een week totdat ze aan ons wennen en dan vangen we ze en brengen we ze naar onze gemeenschap,” zei Aer, verwijzend naar de organisatie die hij hielp opzetten, de Sulala Society for Training and Caring voor dieren.

Het is duur en tijdrovend werk. Aer, een overheidsfunctionaris, schat dat hij tot nu toe wel $ 20.000 heeft besteed aan de verzorging van 50 honden, inclusief dierenartsrekeningen en de huur op een omheind terrein van 2.000 vierkante meter (0,5 hectare) waar ze zijn gehuisvest.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elior Levy “Gaza municipality to award NIS 10 for every stray dog killed” van 3 maart 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

♦ naar een artikel van Nidal al-Mughrabi “The Man Who’s Saving Gaza’s Stray Dogs” van 20 juli 2016 op de site van Haaretz