25 jaar geleden: omtrent het lot van de Syrisch Joodse gemeenschap

Archief. Een bericht van exact 25 jaar geleden (26 februari 1993), omtrent het lot van de Syrisch Joodse gemeenschap.


De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Warren Christopher heeft tijdens zijn bezoek aan Damascus afgelopen weekend uitgebreid gesproken over het lot van de Syrische Joden met de Syrische president Hafiz al-Assad (voorganger en vader van de huidige president), bronnen hier hebben dit bevestigd. Ze zeiden dat Christopher het onderwerp opvolgde in aanvullende besprekingen met de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Farouk al-Sharaa.

Plaatje hierboven: Joodse leerlingen in de Maimonides school in ‘Amārah al Juwwānīyah, in het historische Maison Lisbona in Damascus. De foto werd genomen kort voor de exodus van de resterende leden van de Syrische Joodse gemeenschap in 1992 [beeldbron: Wiki]

“Christopher maakte duidelijk dat de benarde toestand van de Syrische Joden een van de belangrijke overwegingen is in de relatie tussen de Verenigde Staten en Syrië,” zei Malcolm Hoenlein, uitvoerend vicevoorzitter van de Conferentie van Presidenten van Grote Amerikaanse Joodse organisaties, die zijn jaarlijkse missie hier deze week.

Sinds afgelopen oktober (1992) is Syrië allesbehalve gestopt met het verstrekken van reisvisa waardoor Joden het land kunnen verlaten. Maar Syrische functionarissen beweren dat er geen verandering is opgetreden in het beleid om Joden te laten vertrekken, wat begon in april 1992. Er zijn ongeveer 1.450 Joden overgebleven in Syrië, en ongeveer 1.000 van hen zijn op zoek naar reisvisa. Berichten na het bezoek van Christopher aan Damascus zeiden dat Assad de Amerikanen een “vaste verbintenis” had gegeven om de reisrechten voor Joden te herstellen.

Tijdens de presidentiële campagne beloofde Bill Clinton om hard te zijn met Syrië over de kwestie van de Syrisch-Joodse gemeenschap. De ontmoeting in Damascus wordt gezien als een duidelijk teken dat hij de belofte goedmaakt en er een hoge prioriteit aan geeft. Hoenlein zei dat Christopher de Syriërs duidelijk maakte “dat de Amerikaanse regering van hen verwacht dat ze hun eerdere verplichtingen nakomen” en Joden visums verleent om het land te verlaten. “De boodschap was dat mondelinge toezeggingen die niet gepaard worden met acties niet door de nieuwe regering zullen worden geaccepteerd,” zei Hoenlein.

Syrische Joden anno 2018
De Joodse gemeenschap in Syrië telde ooit 175.000 tot 200.000 leden waarvan het overgrote deel in Aleppo en Damascus woonde. In de eerste helft van de 20ste eeuw, voorafgaande aan de Israëlische Onafhankelijkheid op 14 mei 1948, immigreerde een groot deel van de Syrische Joden naar de VS, Latijns-Amerika en Israël. Alleen al in Israël wonen er vandaag ca. 115.000 Syrische Joden.

De meeste overgebleven Joden vertrokken in de 28 jaar nà de Jom Kippoeroorlog van oktober 1973 tot eind 1991, gedeeltelijk als gevolg van de inspanningen van de Canadese musicologe Judy Feld Carr, (°1938, Toronto), die naar verluidt ongeveer 3.288 Joden heeft helpen emigreren. “Wij kochten de Joden, een voor een, van een vijandige regering. Het was het best bewaarde geheim in de Joodse wereld,” vertelde Judy Feld Carr later.

Emigratie werd officieel toegestaan ​​in 1992. Bij het uitbreken van de burgeroorlog in maart 2011 woonden er nog steeds 50 Joden in Syrië, voornamelijk in Damascus. Een jaar later, in mei 2012 waren er nog 22 achtergebleven in Syrië. Uit het meest recente cijfer dat dateert van september 2016 bleek dat hun aantal gedaald was tot 18 Joden in Syrië.


Bronnen:

♦ naar een artikelChristopher Pressed Syria on Jews, Reportedly Got ‘Firm Commitment’” van 26 februari 1993 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)