CEO van Amerikaanse Israel lobbygroep AIPAC pleit voor soevereine staat Palestina

De uitvoerend directeur (CEO) van het Amerikaanse Israel Public Affairs Comité (AIPAC) sprak zijn krachtige steun uit voor de oprichting van een Palestijnse staat tijdens zijn toespraak tot de 2018-conferentie van de organisatie in Washington DC op zondagavond, waarbij hij waarschuwde dat de Joodse staat nooit in veiligheid zal wonen en leven “totdat zij vrede met al haar buren heeft gesloten”.

Ondanks een duidelijke verschuiving in het Israëlische en Amerikaanse beleid ter zake, drong Howard Kohr, CEO van AIPAC sinds 1996, er bij beide partijen op aan terug te keren naar de onderhandelingstafel en een overeenkomst te bereiken die de weg vrijmaakt voor de oprichting van een Palestijnse staat. “We moeten allemaal werken aan die toekomst: twee staten voor twee volkeren”, zei Kohr. “Eén Joodse [staat] met veilige en verdedigbare grenzen en één Palestijnse [staat] met zijn eigen vlag en zijn eigen toekomst. Vandaag lijkt die droom ver weg. Dit is tragisch.”

Kohr betreurde de huidige diplomatieke impasse, waarschuwend dat het falen om een ​​tweestatenoplossing te bereiken Israël kwetsbaar maakt. “De afwezigheid van een constructief vredesproces is niets om te vieren. De veiligheid van Israël kan niet volledig worden gewaarborgd en haar belofte kan pas volledig worden gerealiseerd als ze vrede heeft met al haar buren.”

Terwijl eerdere Amerikaanse regeringen de tweestatenoplossing sterk hebben onderschreven, heeft de Trump-regering afgezien van het expliciet steunen van de oprichting van een Palestijnse staat, in plaats daarvan stelde zij enkel dat de VS, indien mogelijk, zal helpen bij welke overeenkomst waarbij de twee partijen ook instemmen. In januari vertelde vice-president Mike Pence de Egyptische president Abdel Fattah Al-Sisi dat de VS een tweestatenoplossing zou steunen – maar alleen als beide partijen ermee instemden.

President Trump heeft nog geen kader bekendgemaakt voor een mogelijke vredesovereenkomst, hoewel Arabische mediakanalen leken wat zij beweren details te kennen van een plan dat thans door het Witte Huis zou zijn bedacht. Toch heeft de Trump-administratie de taal laten vallen met betrekking tot de oprichting van een Palestijnse staat uit belangrijke beleidsdocumenten, waaronder het National Security Strategy-rapport van december 2017, waarin helemaal geen melding werd gemaakt van de tweestatenoplossing, in tegenstelling tot het vorige rapport uit de tijd van Obama dat werd gepubliceerd in 2015.

De publieke steun voor de tweestatenoplossing is zowel bij ingezetenen van de Israëlische en Palestijnse Autoriteit sterk verminderd, met een meerderheid aan beide zijden die gekant is tegen het soort compromis dat in eerdere onderhandelingen is voorgesteld. De leiders van de Palestijnse Autoriteit hebben de VS verworpen als makelaar voor onderhandelingen, en op zondag zei een hoge functionaris van de PA dat het vredesplan van president Trump bij aankomst dood zou zijn.

door David Rosenberg


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Rosenberg “AIPAC CEO endorses Palestinian statehood” van 5 maart 2018 op de site van Arutz Sheva

Gerelateerd op deze blog:

♦ Soevereiniteitsbeweging: Trumps vredesplan is recept voor een regionale ramp [lezen]

2 gedachtes over “CEO van Amerikaanse Israel lobbygroep AIPAC pleit voor soevereine staat Palestina

 1. Telkens blijkt weer dat de PA helemaal niet wilt meewerken aan een oplossing.
  Ze hebben maar een doel voor ogen en dat is weg met de Joden.
  Gelijk als moslims denken en uitvoeren……weg met Christenen en Joden en anders gelovigen.

  Like

 2. “Israel zal nooit veilig zijn totdat zij vrede met haar buren heeft gesloten”.

  Hallo, dat weten wij ook.
  Probleem is dat de buren iets anders willen dan vrede met Israel.

  Luistert hij nooit naar hun ‘vredelievende’ taal?

  Uit welke droom is deze man wakker geworden?

  Waarschijnlijk de Amerikaanse droom.

  Israeli’s hebben deze luxe niet en moeten jammer genoeg met de Israelsche realiteit v.d. obsessieve vernietigingszucht van haar ‘vredelievende’ buren leven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.