Peiling bevestigt: Ondanks binnen- en buitenlandse hetze blijft premier Netanyahu de populairste

Als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden, zou de Likoed 29 zetels winnen en zou het rechtse blok in totaal 64 zetels behalen, volgens een peiling gepubliceerd door Channel 10 News op zondag. De coalitie rondom Netanyahu zou er bijgevolg nog 3 zetels op vooruitgaan. Deze peiling bevestigt de resultaten van een andere peiling die eerder op 19 februari werd gehouden en waarin Likoed eveneens de grootste partij werd.

De partij Yesh Atid van Yair Lapid zou 24 zetels winnen, zo bleek uit de peiling, waarbij de Zionistische Unie er 12 wint, de (Arabische) Gezamenlijke Lijst 12 zetels, de Joods Huispartij van Naftali Bennett 10 zetels, het extreemlinkse Meretz 8 zetels, Kulanu met 7 zetels en de conservatieve Yisrael Beytenu van Avigdor Libereman 7 zetels wint. De religieuze partijen verzwakken met Verenigde Thora Judaïsme dat 6 zetels krijgt en Shas 5 zetels.

De peiling werd gehouden naar aanleiding van de ondervraging van premier Binyamin Netanyahu op vrijdag in de zaak Bezeq, ook bekend als ‘Case 4000‘, waarin wordt geclaimd dat Netanyahu een deal wilde met Shaul Elovitch, de controleaandeelhouder van Telecomgroep Bezeq, die ervoor gezorgd zou hebben dat Netanyahu gunstige perscommentaren zou krijgen op Elovitch’s Walla! nieuwswebsite in ruil voor zakelijke concessies.

Na de ondervraging bracht Netanyahu een video uit waarin hij zijn vertrouwen uitsprak dat het onderzoek tegen hem tot niets zou leiden. “Vlak voor het begin van de sabbat wil ik u zeggen – ik heb er vertrouwen in dat er niets zal zijn. Ik wil nog iets anders zeggen tegen de miljoenen Israëli’s die mij, mijn vrouw en mijn familie zoveel steun betuigen – u verwarmt onze harten” zei Netanyahu in de video.

De verkiezingen voor de eenentwintigste Knesset staan normaliter gepland voor 5 november 2019; ze kunnen vóór die datum worden gehouden indien de Knesset ervoor kiest om vervroegde verkiezingen te houden.

De huidige (34ste) regering, die op 14 mei 2015 tot stand kwam en net zoals de vorige twee regeringen (sinds 31 maart 2009) geleid wordt door premier Netanyahu, bezet 61 van de 120 zetels in de Knesset en bestaat uit een coalitie die gevormd is uit zes partijen: Likoed, The Jewish Home, Kulanu, Shas, United Torah Judaism en Yisrael Beiteinu.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Poll: Likud gaining strength even after Netanyahu questioning” van 5 maart 2018 op de site van Arutz Sheva

Gerelateerd op deze blog:

♦ Peiling geeft verguisde premier Netanyahu enorme voorsprong bij aanstaande verkiezingen [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.