Is Israël een koloniale buitenpost van een of andere imperialistische macht?

Is Israël een koloniale buitenpost van een of andere imperialistische macht? Om te antwoorden zal ik dit in twee vragen verdelen: Wat is een kolonie? Wat is een imperialistische macht?

Plaatje hierboven: Idyllische foto van de Israëlische ‘nederzetting’ van Karnei Shomron in het westen van Samaria, 20 november 2009 [beeldbron: Gili Yaari/Flash90]

Eerst naar de koloniale kwestie: volgens het online woordenboek van Oxford is een kolonie een “land of gebied onder de volledige of gedeeltelijke politieke controle van een ander land en bezet door kolonisten uit dat land”. Het woord komt van het Latijnse “colonia” wat “nederzetting, boerderij” betekent, van de kolonist “kolonist”, “boer “, beschrijvende een “nederzetting die voornamelijk bestaat uit gepensioneerde soldaten, die fungeert als een garnizoen in een nieuw veroverd gebied in het Romeinse rijk”. Het online woordenboek van Merriam-Webster zegt dat een kolonie “een groep mensen is die in een nieuw gebied wonen maar banden met de [originele] staat behouden”.

De meeste kolonies die je kunt bedenken, zijn opgericht door mensen die gebonden en gesteund worden door een staat [van oorsprong]. De kolonisten hebben waarschijnlijk een beter leven gezocht door toegang te krijgen tot hulpbronnen waartoe ze in hun oorspronkelijke land niet gemakkelijk toegang konden krijgen, zoals land, natuurlijke hulpbronnen gevonden in het nieuwe land of arbeidskrachten in de vorm van de inheemse bevolking. Het oorspronkelijke land haalt ook vaak uit het hebben van een kolonie en het exploiteren van de hulpbronnen van het nieuwe land.

Laten we nu eens naar Israël kijken. Ten eerste is het belangrijk om op te merken dat er al ruim 3.300 jaar Joden in het land Israël zijn geweest. Inderdaad, het land dat bekend staat als Judea aan de Romeinen, werd aldus genoemd vanwege de Joden die daar woonden. Als een verbannen volk terugkeert naar zijn geboorteland, waar een deel van het volk altijd heeft geleefd, ondanks buitenlandse bezetters en hun onderdrukkende beleid, is het onmogelijk om ze kolonisten of kolonialisten te noemen.

Vervolgens: wie heeft de Joden precies gevraagd om terug te keren in steeds grotere aantallen naar hun thuisland, beginnend ongeveer 200 honderd jaar geleden? Was het Rusland (dat toen ook Polen en de Baltische staten omvatte), Jodenhatend Rusland? Lijkt niet aannemelijk. Misschien was het een andere Europese macht die de Joden naar het land van Israël stuurde, voordat ze zich neerlegden bij het sturen van de Joden naar de vergetelheid via de Holocaust? Niet aannemelijk.

Was het de Britten die 75% van het land losmaakten dat oorspronkelijk door de Volkenbond was bedoeld om deel uit te maken van het Joodse vaderland – en de Britten het ten geschenke gaven aan een Arabische cliënt van hen? Dezelfde Britten die er alles aan deden om de toegang van Joden tot het land te beperken – om de Arabieren te sussen? Niet aannemelijk. De Amerikanen? Echter, zo weinig Joden verlieten Amerika om naar het oude thuisland te komen.

Los van de absurditeit van het zien van Joden als koloniale agenten voor de Europese naties die de Joden regelmatig minachten en discrimineerden – is het simpelweg helemaal verkeerd. Vraag de mensen die hier wonen, of lees de gedachten van de mensen die de moderne staat Israël hebben opgericht – geen van hen zag de staat als een agent voor enige buitenlandse macht.

Wat waren de natuurlijke rijkdommen van dit land: was het goud? Zilver? Rubber? Olie? Bossen? Of bedenkt u zich misschien rond rennende grote kuddes wilde paarden? Niets van dat bestond 200 jaar geleden of 70 jaar geleden in dit land. Was het het vruchtbare land? Maar dat is niet waar – het land was te lang verwaarloosd [door vorige bezetters], verwoest, veel zand, moeras en woestijn geworden.

Er was geen rationele reden voor Joden om hun huizen te verlaten en in dit land te komen wonen. Degenen die in de materiële zin een ‘beter leven’ zochten, kwamen hier niet om moerassen droog te leggen – zij trokken naar Amerika met miljoenen, om hun fortuin te zoeken in het “gouden land”. Er was maar één reden dat Joden naar het land Israël kwamen – omdat het het tehuis was dat centraal staat in hun religie, overtuigingen, hoop en leven.

Wat de imperialistische kwestie betreft: de enige imperialisten die nog steeds in het Midden-Oosten zijn, zijn de islamitische Arabieren. Tenslotte: Arabisch is tegenwoordig een gesproken taal van de Atlantische Oceaan tot de Perzische Golf. Echter, voordat de islam de Arabische stammen een excuus en motivatie gaf om landen te veroveren die toebehoorden aan andere mensen, sprak niemand buiten het Arabische schiereiland Arabisch. Arabisch verspreidde zich als gevolg van het Arabische imperialisme.

In tegenstelling hiermee hebben Joden en het Jodendom nooit naar een imperium gezocht, getracht landen te veroveren buiten het Beloofde Land, of zelfs andere volkeren bekeerd. Joden wilden gewoon als Joden leven in het Joodse vaderland.

door Dovid Ben-Meir


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dovid Ben-Meir “Is Israel a Colony?” van 4 maart 2018 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “Is Israël een koloniale buitenpost van een of andere imperialistische macht?

 1. Shalom;
  Het is mogelijk niet direct een reactie die op het artikel slaat.
  Maar wel op de tijd waarin wij (de wereld) leven.
  Hetgeen ik nu laat zien is gebaseerd op ha Thorah.
  Het is het voorschrift voor de huwelijkssluiting.
  De vader gaat met zijn zoon naar het huis van de vader van de door de zoon beoogde bruid.
  Gezamenlijk wordt een afspraak gemaakt. Een huwelijk is gepland.
  Deze moet binnen 2 jaar worden voltrokken.
  Zo niet……..
  JaH Shuah ha Massiach kwam naar zijn volk Israël.
  Bij Zijn afscheid sprak Hij: in het Huis van Mijn Vader zijn vele woningen. En:
  Ik ga heen om plaats te bereiden.
  Volgens bovenstaande regel is Hij dus terug binnen “2 tijdsbestekken/periodes.
  ……………………………………………………………
  Chak Sameach.

  Like

 2. Al in de 8e en de 14e eeuw was het voor de Joden niet meer mogelijk om te leven in het land waar hun kinderen waren opgegroeid en groot gebracht. Telkens moesten ze voor de bezetten van dat land vluchten en keerden de meesten terug naar hun Bijbelse oorspronkelijke land Israël. En nu gebeurt weer hetzelfde met Joden uit GB en Frankrijk waar hun leven niet meer zeker is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.