Wordt Abbas wegens gezondheidsperikelen tijdelijk opgevolgd door Mahmoud al-Aloul?

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft te maken met aanhoudende geruchten over de verslechterende medische toestand van haar voorzitter, Mahmoud Abbas. In de afgelopen dagen heeft het uitvoerend comité van Fatah de mogelijkheid besproken dat PA-ondervoorzitter Mahmoud al-Aloul (plaatje hierboven) wellicht Abbas moet vervangen in het geval er zich een situatie voordoet waarin hij verhinderd wordt zijn taken te vervullen. Abbas wordt deze maand 83 jaar oud.

Een met de PA gelieerde nieuwswebsite meldde zaterdag dat tijdens de vergadering werd besloten om de Fatah-grondwet zo aan te passen dat Al-Aloul indien nodig maximaal drie maanden als waarnemend PA-voorzitter zou kunnen fungeren. Fatah ging echter niet in op een situatie waarin de voorwaarde van Abbas hem niet in staat zou stellen om zijn taken gedurende meer dan drie maanden te vervullen, afgezien van het vaag verklaren dat het na die periode nodig zou zijn om een ​​datum voor verkiezingen vast te stellen.

De laatste presidentsverkiezingen in de Palestijnse gebieden dateren van 9 januari 2005. Die werden toen gewonnen door Abbas met 62 procent. De volgende verkiezingen moesten normaal plaatsvinden in 2009, 2013 en 2017 maar werden telkens uitgesteld wegens onenigheid tussen Al Fatah en Hamas. Aldus zit Abbas al meer dan negen jaar illegaal in het zadel. Maar dat lijkt niemand te storen.

Onlangs zijn er steeds meer berichten dat de PA-voorzitter lijdt aan een vorm van kanker. Tijdens zijn recente bezoek aan de Verenigde Staten werd Abbas opgenomen in een ziekenhuis in de omgeving van Baltimore. De PA ontkende dat Abbas in het ziekenhuis was opgenomen om een ​​behandeling voor kanker te krijgen, en stond erop dat zijn medische toestand goed is. Abbas gaf zelf in een interview toe dat hij was opgenomen in een Amerikaans ziekenhuis, maar stond erop dat het alleen voor een routinecontrole was en dat hij een schone gezondheidsverklaring kreeg.

Over Mahmoud Al Aloul is niet veel bekend. Een week geleden werd hij gekozen als plaatsvervangend leider van Fatah. In een recent interview met Al Marsad sprak Mahmoud Al Aloul zijn steun uit voor het gewapend verzet tegen Israëls bezetting van de Palestijnse gebieden. Hij herhaalde tevens dat Fatah Israël nooit als een Joodse staat zal erkennen, “omdat dit een bedreiging vormt voor de rechten van de Palestijnen die binnen de grenzen van 1948 leven.”

3 gedachtes over “Wordt Abbas wegens gezondheidsperikelen tijdelijk opgevolgd door Mahmoud al-Aloul?

 1. Tja… Geholpen in een ziekenhuis in de VS. Net als Ekerat die voor zijn kanker in een ziekenhuis geholpen werd een jaar geleden.
  En dan wanneer ze weer boven Jan zijn vervolgens in alle talen gaan uitvaren tegen Israel en de VS.

  Like

 2. Als president Abbas tijdelijk zal worden opgevolgd , zal dat in de politiek beleid niet veel uit maken denk ik !

  Like

 3. Mahmood Abbas of Mahmood al Alool of Maghmood bin Maghmood of Maghmood Abbas al Alool bin Maghmood.

  Het zijn allemaal klonen van mekaar die allemaal hetzelfde willen…..Israel van de planeet en zij zoveel mogelijk $$$ verzamelen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.