Poolse ADL vervolgt website voor het schenden van de Holocaust Wet

De Poolse Anti-Defamation League (RDI) daagt de Argentijnse website Pagina12 voor de rechter voor een artikel met de titel Rostros familiares (Bekende Gezichten) over het bloedbad in Jedwabne, waarvan de RDI zegt dat dit een foto was (plaatje hierboven), postuum genomen, van een groep partizanen die vochten tegen de door de Sovjet gesteunde Poolse regering en stierven in 1950, meldde Radio Polen zaterdag.

De Jedwabne pogrom werd gepleegd door een groep van ten minste 40 Polen op 10 juli 1941 en resulteerde in de moord op minstens 340 Poolse Joden van alle leeftijden, die opgesloten waren in een schuur en in brand werden gestoken. In 1949 vervolgde de Poolse communistische regering de schuldigen voor verraad en moord. Sindsdien hebben Poolse functionarissen  de schuld voor het aanzetten tot het bloedbad bij de Duitsers gelegd, maar Joodse overlevenden hebben benadrukt dat de Poolse moordenaars erg voldaan waren dat ze die moorden helemaal zelf hadden uitgevoerd.

De RDI benadrukt dat de website die de pogrom verbindt met communistische onafhankelijkheidsjagers “manipulatie” is en gericht is “tegen de Poolse natie en de goede naam van Poolse soldaten”. RDI beschuldigde Pagina12 van een poging om “het Poolse antisemitisme te bewijzen aan haar lezers” en “het tonen van een enorme onwetendheid over de geschiedenis, waarvoor het zich officieel bij alle Polen zou moeten verontschuldigen”.

Het lijkt erop dat Polen ervan overtuigd zijn dat de wereld hen een verontschuldiging verschuldigd is voor hun samenwerking met de nazi’s en voor de moorden op Joden die ze zelf hebben geïnitieerd. “Een van de meest verontrustende elementen van dit verhaal”, schrijft Federico Pavlovsky op Pagina12, was dat die moordenaars “mannen en vrouwen van alle leeftijden en van de meest uiteenlopende beroepen waren. Goede burgers. En wat de Joden zagen, tot hun grootste afschuw en verbijstering, was het laatste wat ze zagen…. enkel bekende gezichten!” Die van hun buren…

“Ze zagen hun eigen buren in vrijwillige moordenaars veranderen. Een voorbeeld van het gepeupel […] elimineert de grenzen en individuele verantwoordelijkheden,” merkt Pavlovsky op, verwijzend naar verschillende berichten dat het Jedwabne volk uit de naoorlogse periode heel goed wist dat de Joden in het dorp tijdens de oorlog door hun buren waren vermoord en niet door de nazi’s.

De Poolse Anti-Defamation League moest daar allemaal niets van weten. “Dit is de eerste gerechtelijke procedure waarin we de nieuwe wet zullen gebruiken”, heeft het RDI aangekondigd, verwijzend naar een wet die gevangenisstraffen van maximaal drie jaar uitdeelt aan iedereen die Polen ervan beschuldigt medeplichtig te zijn aan de holocaust of andere misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Tweede Wereldoorlog en het communistische tijdperk.

In Polen worden de nieuwe regels gezien als een manier om te vechten tegen het gebruik van de term ‘Poolse vernietigingskampen’, waarvan velen zeggen dat het land betrokken is bij de Holocaust. De heersende conservatieven van Polen zeggen dat dergelijke zinnen de geschiedenis vervalsen. Natuurlijk was de uitdrukking “Poolse dodenkampen” de titel van een artikel uit 1944 van de Poolse verzetsstrijder Jan Karski, gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Collier.

Jedwabne pogrom van 10 juli 1941


Bronnen:

♦ naar een artikelPolish Anti-Defamation League Suing Website for Violating Holocaust Law” van 3 maart 2018 op de site van JNi.Media – The Jewish Press

Gerelateerd op deze blog:

♦ Amerikaans rapport uit 1946: ‘Polen vervolgden Joden net zo hard als de Duitsers’ [lezen]

Een gedachte over “Poolse ADL vervolgt website voor het schenden van de Holocaust Wet

  1. Tijd om de Poolse geschiedvervalsen kennis te laten maken met een massale cyber aanval op hun leugens en de boel plat te leggen.

    Ze kunnen tenslotte niet de hele wereld gaan aanklagen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.