Brits katholiek weekblad blundert met antisemitische nazi illustratie

De Raad van Afgevaardigden van de Britse Joden heeft geklaagd bij een katholieke krant die een antisemitische afbeelding heeft gepubliceerd boven een brief waarin geklaagd werd over een ander geval van antisemitisme in de publicatie.

Anthony Silkoff, de Interfaith en Social Action-officier van de Raad, schreef aan de Catholic Times over de brief van een lezer die geklaagd had over “een dramatische toename van Joodse stemmen op de radio”, evenals een “Joodse komiek” die seksueel jargon gebruikt. De heer Silkoff beschreef de oorspronkelijke brief als “racistisch gekrijs”.

De in Manchester gevestigde Catholic Times publiceerde twee weken geleden de brief van de heer Silkoff, samen met een bericht van Kevin Flaherty, de redacteur, waarin hij zei dat de krant “de kwestie van antisemitisme zeer ernstig neemt en verontschuldigt zich voor elke onbedoelde belediging van de Joodse gemeenschap”.

Maar op dezelfde pagina, in verband met een brief over de “gevaren die op de loer liggen in het vrijmetselaarsstelsel van de filosofie” (dangers lurking in the masonic system of philosophy), publiceerde de krant een foto met “een vrijmetselaarskandidaat die klaarstond voor inwijding”. De man, geblinddoekt met zijn broekspijp opgerold, stond voor een deur met twee Davidsterren erboven.

Vrijmetselarij omvat een aanzienlijk aantal symbolen, waaronder de Davidster. Zoals de heer Silkoff benadrukte, werd het beeld van de man echter overgenomen uit een antisemitische pamflet over Joden die de Vrijmetselarij gebruiken voor subversieve activiteiten.

In een tweede brief aan de Manchester Catholic Times, schreef Silkoff: “In het beste geval is dit een ongelooflijk ernstige vergissing om dit nazi-beeld te gebruiken, en vooral om het op dezelfde pagina te gebruiken waar je excuses moest maken voor antisemitisme. Waar heeft u dit Nazi-beeld gevonden en hoe kwam het in uw krant?”

Silkoff zei tegen de JC: “Deze episode aflevering heeft zoveel bezorgdheid veroorzaakt omdat de Raad de sterke relatie die we hebben met katholieken in Groot-Brittannië zeer op prijs stelt. We werken samen aan tal van onderwerpen, met name onderwijs- en geloofsscholen. Onze vele vrienden in de katholieke kerk zullen net zo verrast zijn als wij om dit twee keer te zien gebeuren.”

Redacteur van de Catholic Times, Kevin Flaherty zei: “Ik had geen idee dat de foto een antisemitisch beeld was.” Hij zei dat hij de afbeelding op Google had gevonden en de bron ervan niet had gecontroleerd.

door Daniel Sugarman


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Sugarman “Catholic Times makes Nazi image gaffe” van 2 maart 2018 op de site van The Jewish Chronicle

3 gedachtes over “Brits katholiek weekblad blundert met antisemitische nazi illustratie

 1. Dat dit nog mogelijk is. Paus moet zich hardop van afkeren anders is híj en de katholieke kerk geen knip voor de neus waard. Híj begon zo goed. Zie zíjn 2de brief. Hier in NL zal eijk er iets van zeggen. Toen hij hier fel gr bisschop was heeft hij veel kapot gemaakt zal ik maar gewoon zeggen eikel

  Like

 2. Zo’n artikel is natuurlijk een schandaal, en voor de Joden weer eens het bewijs dat men een katholiek niet kan vertrouwen, wat natuurlijk weer een verkeerd beeld geeft van een christen in het algemeen, spijtig!!!

  Like

 3. ‘Gevonden op Google en de bron niet gecontroleerd’

  Beschrijving van de huidige ‘professionele’ journalistiek.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.