Soevereiniteitsbeweging: Trumps vredesplan is recept voor een regionale ramp

Na de publicatie van de details van het Trump-plan om een ​​gedemilitariseerde Palestijnse staat te vestigen en Jeruzalem te verdelen, roept de Soevereiniteitsbeweging (voor Judea & Samaria) premier Netanyahu op om zijn houding tav dit plan te duiden en sterk te staan, zelfs tegen Trumps omhelzing.

Plaatje hierboven: een vredesplan van Trump met als titel ‘Chicken soup for the worldleader soul’ (kippensoep voor het zieleheil van de wereldleider), een cartoon van Asher [beeldbron: Jewish Press]

De Soevereiniteitsbeweging reageert geschokt op de berichten die in de wereldpers circuleren over het Trump-plan voor een regeling van het conflict tussen Israël en de PLO. De beweging spreekt de hoop uit dat premier Netanyahu de kracht zal hebben om op te komen tegen de ‘taaie liefde’ van de Trump-regering, maar waarschuwt tevens voor elk rampzalig plan van deze soort, die de verdeling van het Land van Israël beoogt en een terreurstaat wil oprichten in het hart van de Joodse staat.

Deze dingen zijn gezegd naar aanleiding van een rapport in de krant Asharq al-Awsat (‘Het Midden-Oosten’, in het Arabisch), dat de belangrijkste punten van het Trump-plan weergeeft, volgens Franse bronnen. Volgens dit plan zal de Amerikaanse president een diplomatiek plan presenteren met erkenning van een Palestijnse staat die niet gebaseerd is op de ’67-lijnen, terwijl de Jordaanvallei in Israëlische handen blijft, de Palestijnse eis voor een recht op terugkeer zal niet worden ingewilligd en de Palestijnse vluchtelingen zullen worden gecompenseerd en blijven waar ze zijn.

Het plan stelt ook dat de grote Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria op hun plaats zullen blijven, maar dat sommige van de kleinere gemeenschappen geëvacueerd zullen worden. De Palestijnse staat wordt gedemilitariseerd en krijgt een beperkte soevereiniteit, waarbij Israël verantwoordelijk is voor de buitengrenzen van de veiligheidssector van Judea en Samaria en Egypte die verbonden zijn met de externe veiligheidsenveloppe van de Gazastrook.

Dit plan omvat de overdracht van andere veiligheids- en bestuurlijke verantwoordelijkheden aan de Arabische autoriteiten in de gebieden A en B. De hoofdstad van de Palestijnse staat zou zich in Oost-Jeruzalem bevinden en de Oude Stad zou een speciale internationale status krijgen die het Heilige Bekken zou plaatsen onder internationaal toezicht.

Als de leiders van de Soevereiniteitsbeweging beschouwen we dit plan als een recept voor een historische en regionale ramp. “Het Volk van Israël verwacht op dit moment leiderschap te zien, zowel van premier Netanyahu als van de gehele Israëlische regering. De mensen, die zagen hoe Netanyahu in staat was om acht jaar lang stand te houden tegen de regering-Obama en zijn rampzalige voorstellen, verwachten ook van Netanyahu dat hij standvastig blijft in de aanwezigheid van de ‘harde liefde’ van de Trump-administratie, die als buitengewoon warm wordt beschouwd naar Israël.”

Echter, “als Netanyahu, moge de Hemel het verbieden, een dergelijk diplomatiek plan zou laten doorgaan, dan zou dit betekenen dat Netanyahu degene zou zijn die Jeruzalem zou verdelen, hij zou degene zijn die een Palestijnse terreurstaat in het hart van het Land zou vestigen en hij zou degene zijn die de historische kans mist die hem wordt aangeboden.”

“Als de Franse rapporten correct zijn, zijn die afspraken in alle stilte overeengekomen tussen Netanyahu en anderen, waardoor, zelfs in alle stilte, deze gevaarlijke diplomatieke teneur bestaat, dan zijn dit zaken die een onderzoek rechtvaardigen en niet zo’n onzin zoals champagne en sigaren”, zeggen Katsover en Matar.

“Netanyahu moet tot bezinning komen en zijn Amerikaanse partners duidelijk maken in deze discussies en aan zijn vriend president Trump laten weten dat een Arabische staat in het hart van het land van Israël op pure rampspoed zou uitdraaien voor de staat Israël en de veiligheid en de economische stabiliteit in de hele regio volledig zouden ondermijnen. Als hij dat niet doet, zal hij ons op straat zien en zullen er nog duizenden zijn die tegen hem zullen zeggen: ‘Mijnheer de Premier, U bent te ver gegaan!'”

Opgemerkt moet worden dat volgens dit rapport, Trump van plan is om zijn plan te presenteren op een internationale conferentie die zal worden gehouden in een van de Arabische staten, kennelijk Egypte, waaraan ook vertegenwoordigers van Israël zullen deelnemen.

door Yehudit Katsover en Nadia Matar


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yehudit Katsover en Nadia Matar “The Trump Plan – a Regional Disaster” van 28 februari 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Trump peace plan could recognize Palestinian state – report” van 28 februari 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elad Benari “PA official: EU countries trying to amend Trump peace plan” van 1 maart 2018 op de site van Arutz Sheva

3 gedachtes over “Soevereiniteitsbeweging: Trumps vredesplan is recept voor een regionale ramp

  1. Er kunnen geen twee staten in één staat zijn , zo dom zal president Trump toch niet zijn zeker, en ook de premier van Israel niet? Of toch ?

    Like

  2. Berichten die circuleren zijn nog geen plan.

    Bovendien worden die berichten gestrooid door een Arabische krant……en dan klakkeloos overgenomen door de kritiekloze ‘wereldpers’.

    Ik denk overigens niet dat de US president zijn plan als eerste met hen zal delen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.