Worden de Golanhoogten het slagveld voor het komende conflict met Iran en Syrië?

De komende oorlog tussen Israël en Iran is bijna een uitgemaakte zaak. Het Iraanse drone-incident en het neerhalen van de Israëlische  F-16 is nu meer dan 2 weken oud en dat was niet eens de eerste directe botsing tussen Israël en de ayatollahs, het schetst de loop van de gebeurtenissen die zich nu ontvouwen op de Golan van Israël.

Jarenlang hebben de Israëlische strijdkrachten en generaals voorbereidingen getroffen voor een raketoorlog met Hezbollah. Grote budgetten werden uitgetrokken voor raketverdediging. Het drone-incident heeft het idee vertekend dat het Hezbollah is dat het openingsschot zou hebben afgevuurd. Iran is thans dicht bij de grens van Israël gekomen en als de rapporten kloppen, worden de Iraanse bewegingen door Rusland ondersteund.

Het staakt-het-vuren in Ghouta, unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad en dat nu 5 uur per dag door Rusland wordt gehandhaafd, heeft het potentieel om duizenden vluchtelingen naar de grens met de Golan in Israël te sturen. Of dit doelgericht was of niet, doet er niet zoveel toe.

De komende chaos op de Golan zal Iran in staat stellen om jagers naar Israël te sturen en proberen te bereiken wat Syrië jarenlang niet heeft gedaan; dat is om de Golanhoogten te heroveren en te bezetten. Als Israël terugvecht, zal Hezbollah zijn honderdduizenden raketten op Israël laten ontploffen.

De Golan is thans ground zero voor de komende oorlog. Hoe sneller Israël zich voorbereidt om de stroom vluchtelingen en de naderende Iraanse invasie tegen te houden, hoe gemakkelijker het zal zijn om zich te verdedigen tegen een veel breder conflict.

door Micha Gefen


Bronnen:

♦ naar een bericht van Micha Gefen “Are the Golan Heights Ground Zero for the Coming Conflict with Iran and Syria?” van 27 februari 2018 op de site van Israel Rising

3 gedachtes over “Worden de Golanhoogten het slagveld voor het komende conflict met Iran en Syrië?

  1. Dat de Russen Iran steunen klopt niet, dan komen ook hun 5 basissen in Syrië in gevaar. Er is eerder toegezegd door Rusland om Israël te steunen bij een Iraanse atoom aanval.

    Like

  2. We moeten oppassen wat we zeggen en schrijven. Laat ons hopen dat er geen conflict komt in de regio , het is niet aan schrijvers of pers zoals men dat vaak doet op CNN om iets bepalend te schrijven. Laat ons hopen dat Syrie ooit een vredetijd mag kennen,maar ik vrees ervoor.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.