Antisemitische beelden en cartoons overspoelen Poolse pers na dispuut omtrent Holocaust wet

Antisemitische beelden en cartoons blijven de Poolse pers overspoelen, omdat de rechtse nationalistische media van het land steeds meer boos worden op de internationale oppositie tegen de nieuwe wetgeving die de discussie over de Poolse colaboratie met de nazi-bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog een strafbaar feit maakt.

Plaatje hierboven: Polen, maart 2012. Een monument op de Joodse begraafplaats in Wysokie Mazowieckie werd besmeurd met antisemitische graffiti [beeldbron: Jedrzej Wojnar/AP]

Op maandag 26 februari toonde de cover van Do Rzeczy – een van de grootste en meest invloedrijke nieuwsweekbladen van Polen – het gezicht van een cherubisch Pools kind gewikkeld in de kleuren van de nationale vlag. De bijbehorende kop luidde: “Aanval op Polen: hoe deze brutale golf te stoppen?” Met een ster van David bovenop het woord “Aanval”.

Plaatje hierboven: Een cartoon in hetzelfde tijdschrift van kunstenaar Cezary Krysztopa riep openlijk de vermeende joodse verantwoordelijkheid op voor de moordpartijen en deportaties van Poolse burgers door Sovjet-troepen. De cartoon toonde een ineengedoken figuur met een armband in Poolse nationale kleuren op het punt om te worden geëxecuteerd door zowel een nazi als een Sovjetofficier. De rode ster die door de Russische figuur wordt gedragen, heeft echter de vorm van een Joodse Davidster in plaats van het traditionele, 5-puntige communistische symbool.

Plaatje hierboven: Een ander ultranationalistisch tijdschrift, Najwyższy Czas, deed een greep in middeleeuws antisemitisme met een cartoon met een typische voorstelling van een Joodse man met haakneus, haarlokken (peies) en een keppel. Door de uitdrukking “Poolse doodskampen” op een laptop te typen, zegt de figuur: “Wanneer het duizend keer wordt herhaald, wordt het waar.” Een koffiemok naast hem vervangt de ‘s’ in ‘Holocaust’ door een dollarteken.

Langdurige Poolse bezwaren tegen historisch onjuiste uitspraken als “Pools dodenkamp” vormden de aanzet voor de recente wetgeving – hoewel de meerderheid van de Joodse instellingen, waaronder het Yad Vashem Holocaust-gedenkteken in Israël, vocaal Poolse inspanningen hebben ondersteund om duidelijk te maken dat Auschwitz en andere dodenkampen werden gebouwd en geëxploiteerd door de Duitsers.

Ondertussen heeft een hooggeplaatste Poolse onderwijsbeambte het huidige museum in Auschwitz sterk bekritiseerd en verklaard dat alleen gidsen met overheidsvergunningen op de locatie mogen werken. Op zondag sloeg Barbara Nowak, de belangrijkste onderwijsinspecteur van de Poolse regering in de regio Krakau, het museum dicht voor het naar verluidt benadrukken van het “buitenlandse, niet het Poolse verhaal”.

Nowak drong erop aan dat alleen gidsen die zijn goedgekeurd door het Poolse instituut voor Nationale Herdenking (IPN) – dat door de nieuwe wetgeving is gemachtigd om potentiële overtreders te controleren – in staat moeten zijn bezoekers naar het slavenarbeid- en doodcomplex te leiden waar 960.000 joden door de nazi’s werden vermoord .

door Ben Cohen

Pools antisemitisme
een video van Stand With Us


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Cohen “Antisemitic Images, Cartoons, Flood Polish Press as Holocaust Law Dispute Festers” van 26 februari 2018 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Antisemitische beelden en cartoons overspoelen Poolse pers na dispuut omtrent Holocaust wet

  1. Zeer triest om dit te moeten lezen. Hoewel ik Polen ten aanzien van het beleid der EUSSR waardeer, is antisemitisme een groot gevaar. Ik veroordeel iedere vorm van antisemitisme, of het nu van links of van rechts komt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.