Israëlische tuinier ontdekt middeleeuwse ring van Sinterklaas tussen zijn groenten

Een zeldzame en indrukwekkende bronzen ring uit het middeleeuwse tijdperk met het beeld van Sint Nikolaas werd ontdekt door een tuinman die vorige donderdag in Moshav Yogev in de vallei van Jezreel aan het werk was.

Plaatje hierboven: Eerst bekende illustratie in een New Yorkse krant van de Kerstman of Sinterklaas (aka Santa Claus voor de Amerikanen), beladen met speelgoed voor de kinderen, staat hier op het punt om in een schoorsteen te kruipen. Het plaatje dateert van januari 1841 en werd getekend door de Ierse Amerikaan Charles Cromwell Ingham [beeldbron: Historical Society of Pennsylvania]

Dit is de eerste keer dat een dergelijke ring – geschat op 700 jaar oud – in Israël werd ontdekt, volgens de Israel Antiquities Authority (IAA). Afgelopen donderdag vond de 26-jarige Dekel Ben-Shitrit in een van de tuinen in Moshav Yogev, een ring tussen het onkruid. Hij pakte het op en merkte een gegraveerde menselijke figuur op. “Ik wreef licht over de ring en zag het figuur van een persoon in een lijst gesneden”, zei hij.

Ben Shitrit, die in de kibboets Hazorea in het noorden van Israël woont, plaatste de afbeelding van de ring op Facebook in de hoop daar informatie over te krijgen. Het gebeurde aldus dat zijn buurman in dezelfde kibboets, Dr. Dror Ben Yosef, een ambtenaar die verantwoordelijk is voor het Noordelijke districtserfgoed in de natuur- en parkenautoriteit, het bericht opmerkte en hij Ben Shitrit in contact bracht met de Israel Antiquities Authority.

De oude ring, gedateerd tussen de 12de en 15de eeuw na Chr., werd onderzocht door archeoloog Dr. Yana Ciechanowicz, een expert in de Byzantijnse periode bij de IAA, die opmerkte dat “de staat waarin de ring zich bevindt uitstekend is en onderzoek naar het speciale object zal bijdragen aan de wetenschap.”

“De ring is gebeeldhouwd met de figuur van een kale man met een stok ernaast,” voegde zij eraan toe suggererend dat “op basis van een eerste onderzoek, lijkt de figuur op Sint Nikolaas, die een bisschoppelijke staf vasthoudt, wat zijn kenmerk is.”

“In de Oosterse christelijke wereld was Sint Nikolaas de beschermheer van de reizigers, inclusief pelgrims en zeelieden,” verklaarde Dr. Ciechanowicz. “Christelijke pelgrims die vanuit het Byzantijnse rijk naar het land Israël kwamen (vanuit Turkije, de Balkan, Griekenland en zelfs Rusland) droegen bij zich een icoon van Sint Nikolaas om zich te beschermen tegen onheil. Het is niet ondenkbaar dat de ring toebehoorde aan een pelgrim die ook de bescherming van Sint Nikolaas zocht.”

De IAA is van plan om Shitrit een certificaat van dankbaarheid te geven voor zijn ontdekking.

Icoon van Sint Nikolaas, de Wonderdoener, uit Myra (Constantinopel, 10de eeuw)


Bronnen:

♦ naar een artikel “Jezreel Valley Gardener Discovers Medieval Santa Claus Ring among his Vegetables” van 26 februari 2018 op de site van JNi.Media – The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.