Qatar en de PA geven elkaar de schuld voor de miserabele situatie in Gazastrook

In het weekend bekritiseerde het hoofd van het Nationale Comité voor de Wederopbouw van Gaza van Qatar, Mohammed Al-Emadi, PA-president Mahmoud Abbas over zijn collectieve bestraffing van de burgerbevolking van Gaza om Hamas onder druk te zetten, waaronder het achterhouden van medicijnen, brandstof en salarissen.

Al Emadi zei tegen verslaggevers: “Ik heb eerder tegen president Abbas gezegd: u bent de president van het Palestijnse volk ten volle, geef iets aan uw kinderen, laat de politiek opzij en geef niets aan Hamas of iets anders; geef gewoon iets aan uw volk.”

Hij waarschuwde dat de humanitaire situatie in Gaza bijna “op instorten staat … waar de burgers niemand hebben om hen te helpen .. Er is een regering die haar plicht niet vervult, en alleen het volk betaalt daar de prijs voor.” Hij vervolgde: “We hebben Israël verteld dat de situatie in Gaza ondraaglijk is. Daar moet u een oplossing voor vinden. U heeft de sleutel vast en u bent de gevangenbewaarder. Er is ook de schuld voor de Palestijnse Autoriteit en de schuld voor Egypte, dat de grensovergang bij Rafah niet opent.”

Het hoofd van het Fatah-mediabureau Mounir Jagoub antwoordde dat “de verklaringen van Qatar zelf het menselijke karakter ontkennen en onbegrijpelijke posities weerspiegelen die beledigend zijn voor het Palestijnse leiderschap”, en vevolgde “Al-Emadi’s politieke uitspraken voor de persbureaus tegen broeder Abu Mazen zijn een poging om de tragische situatie in Gaza te exploiteren, vermomd wat we onze mensen daar aanbieden onder onze plicht van steun terwijl we geld en medicijnen met hen delen.”

Hij riep Al-Emadi op “zich terug te trekken uit zijn posities, die consistent zijn met de campagnes die gericht zijn op het bestendigen van verdeeldheid en het verspreiden van verdeeldheid onder onze mensen.”

Qatar wordt geboycot door andere Golfstaten vanwege de weigering om de banden met Iran te verbreken, en het land heeft een charmeoffensief gehad, gericht op rechtse Amerikaans-Joodse leiders, die zich op deze cynische manier hebben laten misbruiken als een dekmantel voor het land.

Qatar probeert al jaren om zich te positioneren als een eerlijke bemiddelaar in het Midden-Oosten en met wie dan ook te praten – inclusief Israël – vermoedelijk om zijn eigen prestige als machtsspeler te vergroten. En het heeft hetzelfde gedaan in Gaza, door samen te werken met Hamas bij het verlenen van hulp aan de inwoners van Gaza.

En toch is de indruk die ik heb opgedaan bij het zien van zijn acties in Gaza, dat ondanks zijn politieke ambities en zijn huidige tegenslagen Qatar het enige Arabische land is dat zich lijkt te bekommeren om de werkelijke inwoners van Gaza en hun welzijn. Veel van de hulp was gericht op zuiver humanitaire projecten – huisvesting, medicijnen en dergelijke.

Het is waar dat toen Hamas volledige controle over Gaza had, Qatar’s financiering het Hamas gemakkelijker maakte afstand te doen van zijn eigen verantwoordelijkheid als de feitelijke regering aldaar, en in plaats daarvan zijn geld besteedde aan het bouwen van een terreurinfrastructuur. Toch toont de bereidheid van Qatar om honderden miljoenen Gaza binnen te halen aan dat de pro-Palestijnse retoriek van de andere Arabische naties hol is.

Hamas is bereid om Gazanen als menselijke schilden te gebruiken. De PA is bereid om ze pijn te doen in haar poging om Gaza te heroveren. Egypte heeft niets tegen de Gazanen zelf, maar het riskeert zijn eigen veiligheid niet alleen om hen te helpen. Saoedi-Arabië en de andere Golfstaten beschouwen Hamas als de vijand, zowel vanwege de oorsprong van de Moslimbroederschap als vanwege de vriendschapsbanden met Iran, en daarom betalen ze alleen lippendienst aan Gaza.

Qatar is geen paradigma van moraliteit, maar het lijkt meer om Gaza te geven dan de rest van de Palestijnen zelf, laat staan ​​de rest van de Arabische wereld en de vele zogenaamd ‘pro-Palestijnse’ NGO’s die nooit een scheef woord tegen iemand zullen zeggen, behalve dan tegen Israël.

door EoZ


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Now Qatar and the PA are insulting each other” van 25 februari 2016 op de site van EoZ

Een gedachte over “Qatar en de PA geven elkaar de schuld voor de miserabele situatie in Gazastrook

  1. Wat een raar artikel. De schouders eronder en het zou een Singapore kunnen zijn. Alles draait hier om ideologie. Ondertussen worden de lusten en lasten zeer ongelijk verdeeld, is men gevangen in haat, is er geen vooruitgang en moet alle hulp van buiten komen. Dat is toch zo’n gemiste kans. Jammer dat men dat in Gaza zelf niet gaat inzien. Het is zo makkelijk om een ander de schuld te geven als het niet gaat zoals je wilt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.