Wie gaat Syrië heropbouwen eens de 7-jarige burgeroorlog is afgelopen?

De gevechten in Syrië die in 2011 begonnen tussen president Bashar Assad en de oppositie lijken hun laatste fase te hebben bereikt. Het is vrijwel zeker dat de Syrische president aan de macht zal blijven. Assad zal de komende jaren degene zijn die Syrië zal leiden en hij zal te maken krijgen met de wederopbouw van het verbrijzelde land.

China
Vanuit een nationaal bouwperspectief, zal Assad een nieuwe dynamiek moeten creëren tussen alle groepen die met elkaar hebben gevochten en nu moeten terugkeren naar samenwonen. Fysiek gezien heeft Syrië een uitgebreide reconstructie van zijn verwoeste infrastructuur nodig. Volgens de VN zou $ 250 miljard nodig zijn om Syrië weer leefbaar te maken voor zijn burgers.

Op dit moment weigeren de westerse landen, evenals de Arabische Golfstaten te accepteren dat Assad, die zijn volk afslachtte, aan de macht blijft. Dit betekent dat de belangrijkste landen die zullen willen deelnemen aan de wederopbouw van Syrië, Iran, China en Rusland zullen zijn.

Het is in het belang van het Syrische volk en het Westen, inclusief Israël, dat China de wederopbouw leidt. Diplomatieke betrekkingen tussen China en Syrië werden in 1956 tot stand gebracht, maar het eerste bezoek van een Syrisch staatshoofd was dat van Assad op 24 juni 2004 en demonstreerde de naar het ‘oosten gerichte’ interesse van Syrië.

Na dit bezoek en tot 2010 werd China een van de vijf grootste wapenleveranciers van Syrië (samen met o.a. Rusland en Iran). Blijkbaar ging de stroom van wapens gewoon door tijdens de jaren van de urgeroorlog, zonder dat daar veel publiciteit aan werd gegeven.

De belangen van Peking omvatten het handhaven van stabiliteit in de buurlanden van Syrië en het bevatten van extremistische elementen binnen Syrië. Ook zijn de bevolking en het seculiere Baath-regime een betere match met de communistische ideologie van China dan andere regimes in het Midden-Oosten, en de antiwesterse ethos in Syrië is compatibel met de Chinese filosofie.

Israël
Van de drie genoemde landen is China het meest evenwichtig en was het minst betrokken bij de gevechten. Rusland en Iran daarentegen waren nauw betrokken bij de strijd voor het regime van Assad, maar ook voor hun eigen belangen. Als deze landen de wederopbouw van Syrië leiden, zal de Syrische oppositie blijven lijden onder Assads onderdrukking, aangezien hij wordt gesteund door Moskou en Teheran.

De belangen van Iran bij het leiden van de wederopbouw zijn de wens om een ​​militair steunpunt te krijgen in Syrië, in de allereerste plaats gericht tegen Israël; om dichter bij hun Libanese bondgenoot te zijn, en aldus de sjiitische halve maan onder zijn leiderschap te versterken; en om zijn bondgenoot, Assad, aan de macht te houden. De Russische belangen omvatten de wens om de marine-faciliteit in Tartus te behouden en de regionale regionale ambities te voorkomen, waaronder de afzetting van Assad.

Vanuit het perspectief van Israël zou het veel beter zijn om een ​​Chinees hulpprogramma te zien en Chinese bedrijven die de Syrische Golan-hoogte heropbouwen in plaats van de Iraanse. Natuurlijk is de economische capaciteit van China superieur aan die van Rusland of Iran, maar aangezien de andere twee grote invloed hebben op het Assad-regime, kunnen ze beslissingen neerslaan ten gunste van een wederopbouwprogramma dat hen meer ten goede zou komen dan het Syrische volk.

door Roie Yellinek


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh ingekort artikel van Roie Yellinek “Who Will Reconstruct Syria?” van 25 februari 2018 op de site van BESA (The Begin-Sadat Center for Strategic Studies)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.