Egyptische delegatie in Gaza voor besprekingen met Hamas over het falende verzoeningsakkoord

Een belangrijke Egyptische delegatie arriveerde zondag in de Palestijnse Gazastrook in een poging om het falende politieke verzoeningsakkoord verdrag dat in oktober veleden jaar werd ondertekend tussen de rivaliserende Palestijnse facties Hamas en Fatah nieuw leven in te blazen.

Plaatje hierboven: Cairo, Egypte, 12 oktober 2017. Saleh Arouri (L.), hoofd van de Hamas delegatie en Fatah leider Azzam Ahmad (R.) ondertekenen een verzoeningsakkoord. Derde van links rechtop is Yahya Sinwar, sinds februari 2017 de nieuwe leider van Hamas [beeldbron: Reuters]

Volgens berichten in de media wordt de Egyptische delegatie geleid door generaal-majoor Sameh Nabil van de Egyptische inlichtingendienst, de algemene consul van Egypte naar Ramallah Khaled Samy en andere functionarissen.

Eerder op zaterdag zei de woordvoerder van Hamas, Fawzi Barhoum, dat de Egyptische delegatie de uitvoering van de verzoeningsovereenkomst, die in oktober in Cairo werd ondertekend, zal opvolgen, eraan toevoegend dat de gesprekken met Egyptische functionarissen in Caïro begin deze maand positief waren.

“Hamas zal de nodige faciliteiten en noodzakelijke maatregelen presenteren om de Egyptische delegatie te helpen de verzoening te bewerkstelligen en de stappen van het opbouwen van vertrouwen te bevorderen om de gewenste nationale eenheid te bereiken, vooral in het licht van enorme uitdagingen voor de Palestijnse zaak en bedreigingen voor de rechten van het Palestijnse volk,” zei Barhoum zaterdagavond in een Facebook-bericht.

In een tweet zaterdag zei senior Hamas-functionaris Mousa Abu Marzouk dat hij hoopt dat het Palestijnse volk de hoop op volledige verzoening en nationale eenheid niet verliest en geconfronteerd kan worden met ‘samenzweringen die gericht zijn op het elimineren van de Palestijnse zaak’, met verwijing naar het zogenaamde ‘Akkoord van de Eeuw’.

Het ‘Akkoord van de Eeuw’ – een plan dat in ontwikkeling is door de VS – zal naar verluidt Jeruzalem uitsluiten van een toekomstige Palestijnse staat, als een oplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict. “Wat tot nu toe als begrip is bereikt, is voldoende om het (verzoenings) akkoord opnieuw te lanceren en de pijn en ellende van ons volk te stoppen,” zei Abu Marzouk.

In verklaringen van de media zei Fatah-woordvoerder Atef Abu Saif zaterdag dat hij hoopt dat het bezoek van de Egyptische delegatie uiteindelijk leidt tot een beter begrip van ‘meer bevoegdheden aan de Palestijnse regering en het wegnemen van hindernissen voor zijn activiteiten in de Strip’.

Het bezoek van zondag komt een paar weken nadat een Hamas-delegatie onder leiding van het hoofd van zijn politbureau, Ismail Haniyeh, in Cairo aankwam en met Egyptische functionarissen de veiligheids-, verzoenings- en humanitaire omstandigheden in Gaza besprak.

Onderhandelingen tussen de twee belangrijkste Palestijnse facties Hamas en Fatah om de Palestijnse verzoening te bewerkstelligen, bemiddeld door de Egyptische inlichtingendienst, leidden tot een geïnkte overeenkomst in oktober om de tienjarige vete tussen de twee terroristische groepen te beëindigen.

De uitvoering van de overeenkomst heeft sindsdien echter tegenslagen gehad, met wederzijdse beschuldigingen van niet-toewijding aan de deal die door Egypte is bemiddeld. Hamas en Fatah kwamen overeen om de controle over de grensovergang naar Egypte in Rafah aan Palestijnse zijde over te dragen aan een eenheidsregering als onderdeel van de deal.

De grensovergang werd afgelopen woensdag door de Egyptische autoriteiten geopend voor vier dagen voor humanitaire zaken en om gestrande Palestijnen naar de strook te laten terugkeren, de tweede keer dat Egypte de overtocht in twee weken na een sluiting van bijna twee maanden heeft geopend. De grensovergang bij Rafah is de belangrijkste toegangspoort tot de buitenwereld voor 1,8 miljoen Palestijnen die in Gaza wonen en is het enige grenspost die niet door Israël wordt gecontroleerd.


Bronnen:

♦ naar een artikel “Egyptian security delegation arrives in Gaza for discussions with Hamas on faltering reconciliation accord” van 25 februari 2018 op de site van Al Ahram Online

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.