Israël’s regering wil buitenpost Netiv Ha’avot legaliseren en 350 huizen bijbouwen

Een voorstel om de buitenpost van de Westelijke Jordaanoever van Netiv Ha’avot te legaliseren, werd goedgekeurd door het Israëlische kabinet. Meer dan een dozijn huizen aan de buitenpost, gelegen op 11 mijl ten zuiden van Jeruzalem in het Etzion-blok, zullen volgende week worden afgebroken. Regering keurt plan goed voor wijk Gush Etzion, inclusief tijdelijke huisvesting voor uitzetting en plannen voor grootschaliger bouwen.

Plaatje hierboven: Israëlische grenspolitie tracht een Israëlische vlag te verwijderen van een woning in Netiv Ha’avot [beeldbron: Marc Israel/Sellem]

De regering keurde zondag de promotie goed van het bouwplan (‘Taba’) voor de bouw van 350 nieuwe woningen binnen het kader dat de officiële toestemming verleent aan de Netiv Ha’avot-buurt in Gush Etzion. Het bouwplan legaliseert effectief een alternatieve permanente oplossing, waardoor 350 nieuwe wooneenheden kunnen worden gebouwd, zoals gevraagd door de Raad en omwonenden.

De regering keurde ook een onmiddellijk budget goed voor de bouw van een nieuwe wijk in het nabijgelegen perceel dat bekend staat als ‘perceel 91’ als een tijdelijke oplossing voor de 15 bewoners van wie de huizen moeten worden gesloopt, en een vergoeding voor de families van de verdrevenen.

De goedkeuring van het kabinet op zondag omvat fondsen voor de buitenpost, waarvan sommige zijn bestemd voor de bouw van een tijdelijke wijk voor de 15 families waarvan de huizen gepland zijn om te worden verwoest. Het bevat ook een bouwplan voor de bouw van 350 nieuwe woningen aan de buitenpost.

Het Hooggerechtshof verordonneerde in december 2016 de vernietiging van 15 huizen in de wijk Netiv Ha’avot van Elazar, nadat werd gavstegeld dat een betwiste strook land doorheen de buitenpost liep. De regering kan niet optreden tegen de beslissing van het hooggerechtshof. De overige huizen in de buurt staan volledig gebouwd op staatsgrond.

De regering heeft het Hooggerechtshof gevraagd om de sloop, die gepland staat voor 6 maart, met drie maanden uit te stellen om tijdelijke huisvesting mogelijk te maken. “De inwoners van Netiv Ha’avot wachten hier al lang op”, zei premier Benjamin Netanyahu aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering. Honderden jonge kolonisten zullen naar verwachting de nederzetting overspoelen om de sloop te voorkomen.

Netiv Ha’avot-bewoners zeiden in reactie:

“We bedanken de premier en zijn ministers voor hun vandaag aangekondigde besluit, om de buurt te autoriseren, de families te steunen en een bouwplan voor te bereiden voor 350 nieuwe gezinnen die hun huizen zullen bouwen in Netiv Ha’avot. Dit is een belangrijke beslissing die de vestiging in Judea en Samaria in het algemeen en Gush Etzion in het bijzonder versterkt. De strijd is nog niet ten einde en de activiteit zal doorgaan tot de beslissing om de nederzetting in Netiv Ha’avot in het hart van Gush Etzion te bouwen en uit te breiden, is gerealiseerd.“


Bronnen:

♦ naar een artikel “Israel’s cabinet set to legalize the Netiv Ha’avot outpost” van 24 februari 2018 op de site van The Jeruzalem Post

♦ naar een artikel “Cabinet approves proposal to legalize West Bank outpost” van 25 februari 2018 op de site van Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel “350 new units to be built in Netiv Ha’avot” van 25 februari 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Israël’s regering wil buitenpost Netiv Ha’avot legaliseren en 350 huizen bijbouwen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.