Archeologen vinden slagveld waar de Romeinen de muren van Jeruzalem hebben doorbroken

Israëlische archeologen vonden de plaats van een felle strijd waarbij het Romeinse leger de muren van Jeruzalem bombardeerde en de stad veroverde en bijna tweeduizend jaar geleden de Tweede Tempel verwoestte. Ze zeiden dat de ontdekking, gemaakt vorige winter tijdens een opgraving van een bouwplaats voor de nieuwe campus van de Bezalel Academie voor Kunst en Design buiten de oude stad, ook definitief de beschrijving bevestigde van de historicus Josephus Flavius omtrent de muur die werd neergehaald door de Romeinen.

“Tijdens de opgraving vonden de archeologen de overblijfselen van een toren omringd door tientallen stenen en keien die werd beschoten met Romeinse katapulten naar de Joodse troepen die de muur verdedigden,” vertelde de Israel Antiquities Authority in een verklaring.

“Dit is een fascinerend getuigenis van het intensieve bombardement door het Romeinse leger, geleid door Titus, op weg naar de verovering van de stad en de vernietiging van de Tweede Tempel”, aldus de verklaring. “Het bombardement was bedoeld om de schildwachten die de muur bewaakten aan te vallen en dekking te bieden voor de Romeinse strijdkrachten zodat ze de muur konden bereiken met stormrammen en daardoor de verdedigingswerken van de stad konden doorbreken,” zei hij.

Het deel van de muur dat werd doorbroken, stond bekend als de Derde Muur. Het werd gevonden in het gebied van het moderne Jeruzalem dat bekend staat als de Russische compound. Volgens de verslagen van Josephus was dit deel van de muur ontworpen om een ​​nieuw stadsdeel te beschermen dat zich buiten de andere twee bestaande muren ontwikkelde.

Gedurende het grootste deel van de 20ste eeuw hebben geleerden de route van deze Derde Muur besproken en “de vraag over de grenzen van Jeruzalem aan de vooravond van de Romeinse aanval”, aldus de verklaring. “Het lijkt erop dat de nieuwe ontdekking in de Russische compound het bewijs is van het bestaan ​​van de muur in dit gebied.”

In zijn werk ‘De oorlog van de Joden’ beschrijft Josephus de muur als volgt: “… het begin van de derde muur was bij de toren Hippicus, vanwaar het reikte tot de noordelijke wijk van de stad, en de toren Psephinus … Het was Agrippa die de delen die aan de oude stad waren toegevoegd omsloot met deze muur, die helemaal naakt was geweest.”

De Derde Muur werd voltooid als onderdeel van de voorbereidingen door de Joden voor de Grote Opstand tegen Rome die begon in 66 na C. en eindigde in 70 na C. toen de Romeinen de muren van Jeruzalem doorbraken en de Tweede Tempel verwoestten. Honderdduizenden Joden werden gedood, en de vlucht luidde het begin in van bijna tweeduizend jaar ballingschap.

door Gavin Rabinowitz

Beleg en vernietiging van Jeruzalem door de Romeinen in 70 na Chr. (schilderij uit 1850 van David Roberts)

De Tweede Tempel, aka koning Herodes’ Tempel, werd ca. 516 voor Chr. gebouwd. Na de verwoesting door de Romeinen in 70 na Chr. werd, na de islamitische verovering van Jeruzalem in 638 na Chr., de Heilige Stad door de moslims ge-islamiseerd. Bovenop de ruïnes van de Tempel werd in 691 na Chr. de Rotskoepel (Qubbat al-Sakhra) opgetrokken en de Tempelberg hernoemd in Haram al-Sharif. Een Byzantijnse christen kerk, met name de Kerk van de Heilige Maagd, die eerder in 560 na Chr. op de Tempelberg was gebouwd, werd in 711 na Chr. door de moslimveroveraars omgeturnd tot een moskee en heet sindsdien de Al Aqsa Moskee.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Gavin Rabinowitz “Archaeologists find battle site where Romans breached Jerusalem walls” van 20 oktober 2016 op de website van The Times of Israel