Joodse bevolking in Judea & Samaria met 21,4 % toegenomen de voorbije 5 jaren

Het aantal Israëli’s in Judea en Samaria groeide afgelopen jaar bijna twee keer zo snel als de totale bevolking van Israël, zei een leider van de kolonisten op maandag 19 februari 2018, voorspellend dat de groei in de bestaande ‘nederzettingen’ de komende jaren nog meer zou stijgen, mede dankzij het presidentschap van Trump.

Plaatje hierboven: Idyllische foto van de Israëlische ‘nederzetting’ van Karnei Shomron in het westen van Samaria, 20 november 2009 [beeldbron: Gili Yaari/Flash90]

Yaakov Katz zei dat de Amerikaanse president Donald Trump, gesteund door een Midden-Oosten team dat gedomineerd wordt door voorstanders van de kolonisten, een vriendelijke nieuwe atmosfeer heeft geschapen die bevorderlijk is voor de groei van de nederzettingen na acht jaar met nefast anti-Israëlbeleid onder Barack Obama in het Witte Huis.

“Dit is de eerste keer, na jaren, dat we omringd zijn door mensen die ons echt leuk vinden, van ons houden, en ze proberen niet objectief te zijn,” zei Katz. “We moeten God danken dat hij Trump stuurde als president van de Verenigde Staten.”

Katz is oprichter van “Westbank Jewish Population Stats”, een rapport gesponsord door “Bet El Institutions”, een prominente kolonistenorganisatie die banden heeft met de dichtstbijzijnde Midden-Oosten adviseurs van Trump. Hij zei dat de cijfers gebaseerd zijn op officiële gegevens van het Ministerie van Binnenlandse Zaken die nog niet beschikbaar zijn voor het publiek.

Natuurlijke aangroei
Op basis van het bevolkingsregister van het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken waren er per 1 januari 2016 406.302 Joden in Judea en Samaria. Zoals duidelijk vermeld in het rapport, omvatten de statistieken niét de oostelijk gelegen Joodse wijken van Jeruzalem (bijv. Pisgat Zeev, Ramat Shlomo, Ramot, Gilo, Ramat Eshkol, enz.) die technisch deel uitmaken van de Westelijke Jordaanoever en waar nog eens ongeveer 360.000 Joden wonen.

Volgens de meer recente cijfers is de populatie in de ‘nederzettingen’ in Judea en Samaria per 1 januari 2018 aangegroeid tot 435.159, een stijging van 3,4 procent van 420.899 inwoners een jaar eerder. De kolonistenpopulatie is de afgelopen vijf jaar met 21,4% gegroeid. Ter vergelijking: de totale bevolking van Israël groeide vorig jaar met 1,8% tot 8.743 miljoen, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Katz zei dat de nederzettingsgroei wordt gevoed door zowel de natuurlijke groei van de bevolking, die sterk religieus is en neigt naar grotere gezinnen, als ook de aantrekkingskracht van goedkopere woningen in het gebied. Hij voorspelde een nog snellere groei in de komende jaren en beweerde dat het Witte Huis van Trump Netanyahu een ‘groen licht’ heeft gegeven om de bouw vooruit te helpen. “Bibi [Netanyahu] is minder bang voor wat de president over hem zal zeggen,'”zei hij. “We zijn heel, heel erg blij met de Trump-administratie.”

R.I.P. tweestatenoplossing
Katz zei dat de snelle groei van de nederzettingen het idee van een tweestatenoplossing, begunstigd door de Palestijnen en het grootste deel van de internationale gemeenschap, zou moeten laten rusten. Gebaseerd op recente groeipatronen, zei hij dat de kolonisten van Judea en Samaria 500.000 zouden kunnen benaderen tegen de tijd dat Trump zijn ambt verlaat.

De Palestijnen willen in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever), samen met Oost-Jeruzalem en de Gazastrook, een toekomstige onafhankelijke staat oprichten. Met ca. 800.000 Joodse Israëliërs die thans voorbij de Groene Lijn wonen (aka pre-1967 lijn), wordt de kans op een eigen Palestijnse staat in die gebieden wel erg onwaarschijnlijk.

De ontruiming van ca. 9500 Joodse Israëliërs van Gush Katif (en enkele nederzettingen op de Westbank) in 2005 was al een erg moeilijke en pijnlijke opgave, maar 800.000 mensen verhuizen is de facto simpelweg onmogelijk. Gush Katif is niet voor herhaling vatbaar. Geen enkele Israëlische politicus die daar zijn naam zou onder willen schrijven zonder zijn eigen doodvonnis en die van zijn partij te ondertekenen.

“We zijn de kaart aan het veranderen”, zei Yaakov Katz. “Het idee van de tweestatenoplossing is voorbij. Het is onomkeerbaar.” Zo is dat. Punt.

Amerikaans vredesproces
Een reeks Amerikaanse presidenten, zowel Republikeinen als Democraten, hebben het idee van een tweestatenoplossing onderschreven en zich bij de internationale gemeenschap aangesloten bij het tegenwerken van nederzettingen als obstakels voor de vrede. Maar na jarenlange mislukte, door de VS geleide vredesinspanningen, heeft Trump een andere richting gekozen, door te zeggen dat hij een tweestatenoplossing alleen zou ondersteunen als beide partijen het ermee eens zijn. De nationalistische coalitie van premier Benjamin Netanyahu wordt gedomineerd door kolonisten-bondgenoten die zich verzetten tegen de Palestijnse onafhankelijkheid.

Trump heeft ook een mildere houding aangenomen ten opzichte van de nederzettingen door af en toe op terughoudendheid aan te dringen maar de sterke veroordelingen van zijn voorgangers te vermijden. Zijn ambassadeur voor Israël, David Friedman, is een voormalig president van Bet El Institutions. Zijn hoofdambtenaar uit Midden-Oosten, schoonzoon Jared Kushner, heeft de groep gedoneerd en zelfs Trump stuurde ooit een gift.

Deze diepe banden met de nederzettingen hebben het Palestijnse wantrouwen in het Witte Huis gevoed. Die verdachtmakingen werden verdiept nadat Trump Jeruzalem in december had erkend als de hoofdstad van Israël, wat de Palestijnen ertoe bracht om te zeggen dat de VS niet langer een eerlijke tussenhandelaar in het Midden-Oosten kan zijn. Het team van Trump heeft gewerkt aan een vredesvoorstel, hoewel het niet duidelijk is wanneer het zal worden vrijgegeven.

Amerikaans vredesplan
Het vredesplan van de Amerikaanse president waar nog aan gewerkt wordt, zou best wel wat roet in het eten kunnen gooien. “Het langverwachte vredesvoorstel van het Amerikaanse president Donald Trump in het Midden-Oosten nadert zijn voltooiing,” zei Niki Haley, de Amerikaanse ambassadeur aan de Verenigde Naties, op donderdag 22 februari 2018.

“Ze gaan nog steeds heen en weer,” zei Haley over Kushner en Greenblatt. “Het plan zal door geen van beide partijen geliefd worden. En het zal door geen van beide partijen gehaat worden. Maar het is een sjabloon om te beginnen praten,”  zei ze.

Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat zei dat de cijfers een weerspiegeling zijn van een Israëlisch beleid van het bouwen van nederzettingen om de tweestatenoplossing te vernietigen. Hij zei dat de gedempte reactie van Trump de opbouw van nederzettingen stimuleert. “Wat van de wereld wordt verlangd, inclusief de Amerikaanse overheid, is dat zij de nederzettingen als illegitiem en illegaal veroordelen en het principe van twee staten volgens de grenzen van 1967 erkennen,” zei hij. “Als ze hoop willen houden in een toekomstig vredesproces, moeten ze deze plannen stoppen.”


Bronnen:

♦ naar een berichtJudea and Samaria settlement enterprise grew rapidly in 2017, report finds” van 20 februari 2018 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.