Mensenrechtengroepen weigeren hulp aan 52 Arabische slachtoffers van Palestijnse repressie

Een groep van 52 Arabieren, ingezetenen van de Palestijnse Autoriteit, die kostbare medische evaluaties nodig hadden om compensaties aan te vragen na een uitspraak van de rechtbank waarbij de PA schuldig werd bevonden aan het martelen van hen, wendde zich tot vijftien verschillende mensenrechtenorganisaties voor ondersteuning maar werd door 13 van hen geweigerd, berichtte Israël Hayom op vrijdag.

Plaatje hierboven: Ramallah, 1 februari 2016. Politie en soldaten van de Palestijnse Autoriteit ranselen hardhandig een Arabische betoging van ongewapende Palestijnen en journalisten uit elkaar [beeldbron: Olivier Fitoussi/Flash90]

Van de 15 NGO’s hebben alleen de Artsen voor Mensenrechten en het Comité voor de Preventie van Marteling de aanvragers geholpen. De rest weigerde te helpen of negeerde de pleidooien. De Yesh Din-organisatie drukte haar “gevoelens van woede en pijn” uit, maar legde uit dat ze niet kunnen helpen omdat ze alleen “slachtoffers van schendingen vertegenwoordigen wanneer ze worden geschaad door Israëlische autoriteiten of Israëlische burgers”.

Een andere NGO, Adalah, verklaarde dat ze “alleen die Palestijn helpen die de staat Israël aanklaagt.” Amnesty International zei dat hun organisatie “niet over de professionele hulpmiddelen beschikt om in de behoeften van deze vluchtelingen te voorzien.”

Kortom: wanneer je als Palestijn/Arabier, man of vrouw, een slachtoffer bent van repressie door andere Palestijnen, of van de Palestijnse Autoriteit (Judea & Samaria) of van Hamas (Gaza), en er was toevalig geen Jood of Israëliër in de buurt die je kan beschuldigen  [!] voor je eigen ellende, dan heb je brute pech en sta je er helemaal alleen voor. Geen mensenrechtengroep die dan nog voor je opkomt. Goed om weten…

Afgelopen augustus oordeelde rechter Moshe Drori van de rechtbank in Jeruzalem dat de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk is voor de moord, ontvoering, opsluiting, marteling en verkrachting van 52 Arabieren die onderdanen zijn van Israël of van de PA. Het vonnis over deze zaken dateerde uit de periode 1995-2002 en beschreef martelingen met elektrische schokken; castratie; langdurig hangen aan de benen met het hoofd van de gevangene naar beneden; gieten van kokend plastic op de lichamen van gevangenen; tanden en nagels trekken; slaapgebrek en voedseldeprivatie; evenals moord en verkrachting van familieleden.

Rechter Drori oordeelde dat de PA aansprakelijkheid voor de aanklachten zou moeten dragen. De uitspraak was een enorme overwinning voor de aanklagers, maar al snel werd duidelijk dat, om hun herstelbetalingen van de PA te verkrijgen, de mening moesten voorzien van medische experts op een aantal gebieden, wat een zeer kostbare onderneming was.

Om de aanklagers te helpen, hebben advocaten Barak Kedem en Aryeh Arbus een aanvraag ingediend bij 15 mensenrechtenorganisaties, die regelmatig in de voorhoede staan ​​van de strijd tegen de Israëlische ‘bezetting’, de benarde positie van Israëlische Arabieren en de sloop van huizen die toebehoren aan families van terroristen – en die profiteren van zeer grote fondsen van buitenlandse regeringen en liefdadigheidsinstellingen en het New Israel Fund – maar weinig reacties hebben ontvangen, laat staan ​​dat er daadwerkelijke aanbiedingen zijn om te helpen.

Het New Israel Fund, B’Tselem, Rabbis for Human Rights, en de Association for Civil Rights in Israel behoorden tot de groepen die de verzoeken om hulp van de aanklagers negeerden.

Merkwaardig genoeg kwam Honenu, een rechts-conservatieve bijstandsmaatschappij die het vaakst in verband wordt gebracht met rechtszaken aan de politieke rechterzijde, wel op voor de klachten van de eisers. “Het is ons duidelijk dat dit deel uitmaakt van het werk dat we in Honenu hebben gedaan”, zei directeur-generaal Shmuel (Zengi) Meidad. “Het in de steek laten van mensen die het volk van Israël helpen is een onvergeeflijke daad van verdorvenheid.”

door David Israel


Bronnen:

♦ naar een bericht van David Israel “Human Rights Groups Refused to Help 52 Arab Victims of Palestinian Authority Torture” van 23 februari 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Mensenrechtengroepen weigeren hulp aan 52 Arabische slachtoffers van Palestijnse repressie

  1. Hoogste tijd om deze mensenrechten misachtende NGO’s te onterven, aan te klagen & te veroordelen.

    Van OXFAM tot UNESCO en alles er tussen in…….weg ermee!

    Een ieder die aan dit soort organisaties nog geld geeft maakt zich medeplichtig aan mensen onrecht & miserie.

    Like

Reacties zijn gesloten.