Belangrijkste persagentschap AP corrigeert: ‘Oost-Jeruzalem’ is geen door Israël bezet Palestijns gebied

Het lijkt misschien maar een detail, maar de feiten correct citeren en of publiceren verwacht je toch minstens van een persagentschap zoals het Amerikaanse Associated Press (AP). Tenslotte stofferen honderden kranten, nieuwsbulletins op TV-zenders en radiostations enz. over de hele wereld hun nieuwsberichten tegen betaling bij persagentschappen zoals het AP, Reuters, AFP, DPA, Belga, ANP en zovele anderen.

Waarna het bericht in hun locale pers (afkomstig van de persagentschappen) zich verder in blind vertrouwen verspreid in de hoofden van Jan Publiek, die toch beter enige argwaan zou koesteren voor wat hem/haar dagelijks wordt voorgesteld in de media. Een voorbeeld hoe zelfs het persagentschap AP onlangs de bal compleet missloeg, maar wel zo fair was om het nadien te corrigeren, werd aangebracht door CAMERA.org.

Op 21 februari 2018 protesteerde het kantoor in Israël van de ngo CAMERA.org het persagentschap Associated Press tegen een artikel dat op dezelfde dag werd gepubliceerd waarbij het verkeerdelijk oostelijk Jeruzalem had geidentificeerd als zijnde Palestijns gebied. In het artikel van 21 februari 2018 (“Palestinian leader calls for peace conference by mid-2018”), schreef het agentschap AP:

“De Palestijnen zijn woedend op president Donald Trump omdat ze tientallen jaren VS-beleid hebben teruggedraaid en Jeruzalem als de hoofdstad van Israël hebben erkend, en het feit negeren dat Oost-Jeruzalem Palestijns grondgebied is dat door Israël wordt bezet sinds de oorlog van 1967 en die de Palestijnen willen als de hoofdstad van hun onafhankelijke staat.”

Orig: “The Palestinians are furious at President Donald Trump for overturning decades of U.S. policy and recognizing Jerusalem as Israel’s capital, ignoring that east Jerusalem is Palestinian territory occupied by Israel since the 1967 war that the Palestinians want as the capital of their independent state. (Emphasis added.)”

Feit: Jeruzalem was nooit Palestijns gebied. Van 1948 tot 1967 werd het bezet door Jordanië. Voorheen was het onderdeel van het Britse Mandaat. Het verdelingsplan van 29 november 1947 had Jeruzalem aangeduid om een ​​corpus separatum te zijn, een internationale stad beheerd door de Verenigde Naties gedurende een periode van 10 jaren, waarna de definitieve status van de stad in een referendum beslist moest worden.

Vóór het Britse mandaat stond de stad onder Ottomaanse controle, enzovoort. Echter, op geen enkel moment in de geschiedenis is Jeruzalem – noch een deel van de stad – ooit ‘Palestijns grondgebied’ geweest en kan als dusdanig ook nooit door Israël bezet zijn.

Volgend op de communicatie tussen CAMERA.org en het persagentschap Associated Press (AP), hebben de redacteuren de volgende verduidelijking aangebracht:

“In een artikel van 21 februari berichtte The Associated Press dat Oost-Jeruzalem een ​​Palestijns gebied is dat door Israël wordt bezet sinds 1967. Het artikel had duidelijk moeten maken dat dit uit een toespraak kwam van de Palestijnse president Mahmoud Abbas aan de Amerikaanse Veiligheidsraad. De Palestijnen eisen Oost-Jeruzalem op als de hoofdstad is van een toekomstige staat, een positie die wordt gesteund door het grootste deel van de internationale gemeenschap. Israël beschouwt de hele stad, inclusief de oostelijke sector, als zijn onverdeelde hoofdstad.”

Orig: “In a story Feb. 21, The Associated Press reported that east Jerusalem is Palestinian territory occupied by Israel since 1967. The story should have made clear that this was quoting a speech by Palestinian President Mahmoud Abbas to the U.N. Security Council. The Palestinians claim east Jerusalem as the capital of a future state, a position backed by most of the international community. Israel considers the entire city, including the eastern sector, to be its undivided capital.”(Emphasis added.)”

Met andere woorden, The Associated Press had simpelweg geciteerd uit de toespraak van Mahmoud Abbas, zonder te checken of wat deze Palestijnse leider verklaarde wel degelijk met de historische feiten klopte. De bijgewerkte tekst van The Associated Press luidt thans:

“De Palestijnen zijn woedend op president Donald Trump omdat ze tientallen jaren VS-beleid hebben teruggedraaid en Jeruzalem als de hoofdstad van Israël hebben erkend. Abbas vertelde de VN-raad dat Trump negeerde dat Oost-Jeruzalem een ​​Palestijns gebied is dat bezet wordt door Israël sinds de oorlog van 1967. De Palestijnen eisen Oost-Jeruzalem op als de hoofdstad van een toekomstige staat, een positie die wordt gesteund door het grootste deel van de internationale gemeenschap, maar Israël beschouwt de hele stad, inclusief de oostelijke sector, als haar onverdeelde hoofdstad.”

Orig: “The Palestinians are furious at President Donald Trump for overturning decades of U.S. policy and recognizing Jerusalem as Israel’s capital. Abbas told the council Trump ignored that east Jerusalem is Palestinian territory occupied by Israel since the 1967 war. The Palestinians claim east Jerusalem as the capital of a future state, a position backed by most of the international community but Israel considers the entire city, including the eastern sector, to be its undivided capital.”(Emphasis added.)”

Met deze correctie erkent The Associated Press dat de status van Jeruzalem internationaal nog moet worden vastgelegd en dat het citaat “Oost-Jeruzalem is door Israël bezet gebied” louter voor rekening van Mahmoud Abbas valt, maar derhalve helemaal geen exact feit is.

Omdat het oorspronkelijke artikel van The Associated Press door ontelbare nieuwskanalen en kranten werd overgenomen zoals bv. The Washington PostABC News en Daily Mail, dringt zich hier ook deze verduidelijking van het AP op.

Maar wanneer of hoe dat zal gebeuren, blijft een open kwestie. Intussen is het kwaad al geschied. Want “Tegen dat de waarheid zijn broek heeft aangetrokken is de leugen al honderd keer tegen lichtsnelheid rond de aarde gedraaid.

 

Een gedachte over “Belangrijkste persagentschap AP corrigeert: ‘Oost-Jeruzalem’ is geen door Israël bezet Palestijns gebied

  1. Met andere woorden….Associated Press verkoopt ons leugens die dan weer blind gecopiëerd worden door de rest van het luie journalisten gilde.

    Vreemd genoeg worden deze leugens het vaakst verspreid wanneer er over Israel en de “””Palestijnse Gebieden”””” wordt geschreven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.