VS verhuizen ambassade naar Jeruzalem al op 14 mei 2018, nav. 70 jaar soeverein Israël

In een officiële mededeling van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, kondigt minister Rex Tillerson aan dat de Verenigde Staten in mei aanstaande plannen om een nieuwe Amerikaanse ambassade te openen in Jeruzalem, dit naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Israël.

De VS heeft twee consulaire faciliteiten, een ambassade in Tel Aviv en een consulaat in Oost-Jeruzalem dat zich openlijk ziet volgens haar eigen webpagina “als de ambassade van de Verenigde Staten van Amerika in Palestina.” Er is een klein consulair bureau in het Westen Jeruzalem, maar het is vrijwel beperkt tot taken zoals stemlokaal tijdens Amerikaanse verkiezingen.

De ambassade zal in eerste instantie gevestigd zijn in de wijk Arnona, in een modern gebouw dat nu consulaire operaties van het Amerikaanse consulaat-generaal Jeruzalem huisvest (plaatje hierboven). Die consulaire operaties, waaronder Amerikaanse burgers en visumdiensten, zullen ononderbroken doorgaan in de Arnona-faciliteit, als onderdeel van de ambassade. Consulaat-Generaal Jeruzalem blijft opereren als een onafhankelijke missie met een ongewijzigd mandaat, vanaf de historische locatie Agron Road.

In eerste instantie zal de interim-ambassade in Arnona kantoorruimte bevatten voor de ambassadeur en een kleine staf. Tegen het einde van volgend jaar (2019) zal een nieuw bijgebouw van de ambassade in Jeruzalem openen op de Arnona-compound dat de ambassadeur en zijn team zal voorzien van uitgebreide interim-kantoorruimte. Tegelijkertijd wordt nog gezocht naar een site voor een permanente ambassade in Israël, waarvan de planning en uitvoering een langere-termijn-onderneming zal zijn.

Premier Binyamin Netanyahu verheugde zich op vrijdag om de Amerikaanse aankondiging dat het zijn ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zou verplaatsen in mei en noemde het “een grote dag voor het volk van Israël”. “Het besluit van president Trump om de ambassade van de Verenigde Staten naar Jeruzalem te verhuizen op de komende Onafhankelijkheidsdag volgt op zijn historische verklaring in december om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël,” zei hij in een verklaring van de Israëlische ambassade in Washington. “Deze beslissing zal de 70e Onafhankelijkheidsdag van Israël veranderen in een nog groter feest. Bedankt president Trump voor uw leiderschap en vriendschap,” voegde hij eraan toe.

De Israëlische ambassadeur aan de Verenigde Naties Danny Danon <a href="http://

EoZ zei over dit Amerikaanse manoeuver: “Israël’s Dag van de Onafhankelijkheid valt dit haar (volgens de Joodse kalender) op 19 april en dus niet op 14 mei. Maar ‘Nakba Dag’ wordt elk jaar gevierd op 15 mei. Ik denk dat als de Palestijnen zich op het Nakba Dag-gebeuren druk gaan maken over het feit dat Israël bestaat, ze net zo goed een andere reden kunnen toevoegen en boos zijn op het feit dat Jeruzalem ook de hoofdstad van Israël is.”

“>verwelkomde eveneens de aankondiging door de Verenigde Staten. “President Trump’s moedige beslissing om de Amerikaanse ambassade in mei naar Jeruzalem te verplaatsen, ter ere van onze zeventigste Onafhankelijkheidsdag, is een bewijs van de onverbrekelijke alliantie en hechte vriendschap tussen de VS en Israël,” zei ambassadeur Danon. “Het is nu tijd voor alle VN-lidstaten om in de voetsporen van de VS te treden en te verklaren dat zij Jeruzalem ook erkennen als de eeuwige hoofdstad van de staat Israël,” voegde hij eraan toe.

Minister van Transport en Inlichtingen, Yisrael Katz (Likud) verwelkomde ook de Amerikaanse aankondiging op Twitter. “Ik wil Donald Trump, de president van de VS, feliciteren met zijn beslissing om de Amerikaanse ambassade over te dragen aan onze hoofdstad op de 70e Onafhankelijkheidsdag van Israël. Er is geen groter geschenk dan dat! De meest juiste en correcte zet. Bedankt vriend!” twitterde hij.

Saeb Erekat van de PLO en bemiddelaar voor de Palestijnse Autoriteit reageerde minder euforisch: “Het Amerikaanse besluit om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël en nu zijn ambassade te verplaatsen aan de vooravond van het markeren van 70 jaar na de Nakba, de etnische zuivering van ten minste 418 Palestijnse dorpen en de gedwongen verplaatsing van tweederde van onze mensen, toont de vastberadenheid van de Amerikaanse overheid om het internationaal recht te schenden, de tweestatenoplossing te vernietigen en de gevoelens van het Palestijnse volk, evenals van alle Arabieren, moslims en christenen overal ter wereld uit te dagen.”

Ook het pro-Hamas gezinde Turkije uitte zijn ongenoegen en vindt dat de VS de basis voor vrede en de VN-resoluties met de voeten treedt omtrent Jeruzalem, aldus het Turkse ministerie van Buitenlande Zaken in een officiële verklaring: “Turkije zal doorgaan met zijn inspanningen om de legitieme rechten van het Palestijnse volk te beschermen … tegen dit uiterst verontrustende besluit van de VS,” voegde het ministerie eraan toe.

EoZ zei over dit Amerikaanse manoeuver: “Israël’s Dag van de Onafhankelijkheid valt dit jaar (volgens de Joodse kalender) op 19 april en dus niet op 14 mei. Maar ‘Nakba Dag’ wordt elk jaar gevierd op 15 mei. Ik denk dat als de Palestijnen zich op het Nakba Dag-gebeuren druk gaan maken over het feit dat Israël bestaat, ze net zo goed een andere reden kunnen toevoegen en boos zijn op het feit dat Jeruzalem ook de hoofdstad van Israël is.”

Een gedachte over “VS verhuizen ambassade naar Jeruzalem al op 14 mei 2018, nav. 70 jaar soeverein Israël

  1. En velen zullen volgen……die landen die geschiedenis, waarheid & realiteit in het vaandel dragen.

    De ontkenners zullen nog steeds opteren voor de 2-staten ‘oplossing’ met ‘oost’ Jeruzalem als hoofdstad voor het niet bestaande land van het uitgevonden volk.

    Like

Reacties zijn gesloten.