Israël verleent werkvergunningen aan 100.000 Palestijnen uit Judea & Samaria

Het aantal inwoners van de Palestijnse Autoriteit dat toestemming krijgt om de Groene Lijn over te steken en in het pre-1967 Israël te werken, zal naar verwachting aanzienlijk toenemen, na een overeenkomst tussen het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken en de Palestijnse Autoriteit.

Plaatje hierboven: Arabische arbeiders zijn erg gretig om Israël te werken. De lonen in Israël liggen twee tot drie maal hoger dan in de PA [beeldbron: Yaakov Naumi/Flash90]

Volgens een bericht van Globes heeft het ministerie van Financiën Moshe Kahlon (Kulanu) ingestemd met een toename van 25% van het aantal inwoners van de Palestijnse Autoriteit dat toestemming heeft gekregen om in Israël vóór 1967 te werken. Twintigduizend nieuwe werkvergunningen zullen worden uitgegeven onder het plan, waardoor het totale aantal PA-arbeiders in Israël van vóór 1967 op 100.000 komt.

Het besluit werd genomen na een ontmoeting tussen Kahlon en premier Rami Hamdallah van de PA eerder deze maand. Hoge Israëlische functionarissen hebben lang werkvergunningen voor PA-werkers uitgegeven als middel om de PA economisch te stabiliseren en terrorisme te ontmoedigen.

Vorig jaar moedigde minister van Justitie Ayelet Shaked (Joods Huis partij) Israëlische bedrijven aan om PA-arbeiders in dienst te nemen in plaats van illegale immigranten, en beweerde dat er door de ingezetenen van de PA ingezeten werkvergunningen werden afgeleverd. “Ik ben een groot voorstander van het verhogen van het aantal werkvergunningen voor Palestijnen,” zei Shaked.

Zij voegde eraan toe dat ze Israëlische restauranthouders ertoe aanzet illegale immigranten te weren en hen te vervangen door PA-bewoners met Israëlische werkvergunningen. “Ik sprak met enkele restauranteigenaren die naar me toe waren gekomen met de vraag wat ze konden doen als al hun [illegale immigranten] arbeiders uit Eritrea en Soedan werden gedeporteerd. Ik zei dat ze “Palestijnen aannemen – het zijn mensen die werk willen en geen terreuraanslagen plegen”.

Minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri (Shas) heeft dit jaar soortgelijke opvattingen geuit en prees het werkvergunningsprogramma voor het versterken van de PA-economie en het verhogen van de levensstandaard voor PA-ingezetenen.

Sommige critici van het programma hebben echter gewezen op de schietpartij van september 2017 in Har Adar, gepleegd door een PA-man die een Israëlische werkvergunning had gekregen. In december heeft een terrorist aan wie een inreisvergunning was afgegeven, een Israëlische bewaker in Jeruzalem neergestoken, waardoor hij ernstig werd verwond. Hoewel de terrorist een tijdelijke toegangsvergunning had gekregen voor het gebied Seam Line, was hij niet gemachtigd Jeruzalem binnen te gaan.

door David Rosenberg


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Rosenberg “Report: Israel to grant work permits to 100,000 PA laborers” van 22 februari 2018 op de site van Arutz-7

Een gedachte over “Israël verleent werkvergunningen aan 100.000 Palestijnen uit Judea & Samaria

Reacties zijn gesloten.