Yair Lapid maant Europese Unie aan om terreurgroep Hezbollah in de ban te slaan

Yesh Atid-voorzitter Yair Lapid drong er bij de Europese Unie op aan om de door Iran gesteunde Hezbollah-terreurgroep te verbieden tijdens een reeks bijeenkomsten die hij op donderdag in Brussel heeft gehouden.

Plaatje hierboven: Yair Lapid in het Europees parlement samen met Federica Mogherini, de vertegenwoordiger inzake buitenland beleid van de EU [beeldbron: Arutz-7]

Op 23 juli 2013 plaatste de Europese Unie de militaire vleugel van Hezbollah op zijn lijst van terreurorganisaties terwijl het tezelfdertijd de samenwerking met de politieke tak van de partij ongemoeid liet. Iets wat door de VS en Israël op algemeen ongeloof en verontwaardiging stuitte.

Echter, wel tot groot jolijt van Hassan Nasrallah, de chef van de Libanese Hezollah groep. Ammar Moussawi van Hezbollah, verantwoordelijk voor internationale betrekkingen van de groep, vertelde tegen EU-afgevaardigde Eichorst: “Iedereen [behalve de EU blijkbaar] weet dat de politieke en de militaire vleugel van Hezbollah één en hetzelfde zijn.”

Hallo Brussel? Als Hezbollah dat zèlf toegeeft aan een Europese ambtenaar, waarop wat wachten jullie dan nog om héél Hezbollah op de zwarte lijst te plaatsen? Op een bom in het park wellicht, liefst pal voor de deur van het Europees Parlement?!

In een ontmoeting met EU-minister van Buitenlandse Zaken Frederica Mogherini drong Lapid er bij de EU op aan de politieke vleugel van Hezbollah ook toe te voegen, waardoor het voor de organisatie aanzienlijk moeilijker zou zijn om wereldwijd fondsen te verwerven en over te maken.

“De EU moet weten dat er geen scheiding bestaat tussen de politieke vleugel en de militaire vleugel van Hezbollah,” vertelde Lapid aan Mogherini. “De politieke vleugel van Hezbollah is hun manier om geld over te maken, en we zijn vastbesloten om het te stoppen.” Lapid heeft ook een ontmoeting gehad met tientallen ambassadeurs in de Europese Unie om hun steun te vragen voor deze actie, die wordt ondersteund door EU-ambassadeurs van meer dan 60 landen.

Hezbollah controleert momenteel grote delen van Libanon en heeft naar verluidt meer dan 150.000 raketten en andere projectielen gericht op Israël naast Scud-raketten met een groot bereik. Volgens de VS ontvangt Hezbollah het grootste deel van zijn operationele begroting – ongeveer 700 miljoen dollar per jaar – van de Iraanse regering en neemt het orders aan van de elitaire Revolutionaire Garde van het land.

In oktober zette Washington voor miljoenen dollars een prijs op het hoofd van twee kopstukken van Hezbollah, terwijl de Trump-regering een strategie ontwikkelde om de groeiende regionale invloed van Iran tegen te gaan.

door Tzvi Lev


Bronnen:

♦ naar een bericht van Tzvi Lev “Lapid urges EU to ban Hezbollah” van 22 februari 2018 op de site van Arutz-7