Hamas: Toespraak in de VN van Abbas vertegenwoordigt niet de mening van ons volk

Hamas haalde op woensdag 21 februari 2018 vernietigend uit naar president van de Palestijnse Autoriteit (PA), Mahmoud Abbas na zijn toespraak tot de VN Veiligheidsraad (lees hier en hier) en ontkent daarmee in wezen de rechtsgeldigheid van zijn regime. Er moet duidelijk nog wat geschaafd worden aan het eenheidsakkoord tussen beide rivalen in de terreur.

In een verklaring aan de pers merkte Hamas op dat het politieke plan dat Abbas in zijn toespraak presenteerde, geen afspiegeling is van de nationale positie waarin wordt opgeroepen tot beëindiging van de Oslo-akkoorden en die zich verzet tegen een hervatting van de onderhandelingen met Israël. Het plan, beweerde Hamas, drukt de wens uit van Abbas om exclusieve rechten te hebben op de besluitvorming op nationaal niveau.

De Gazaanse terreurorganisatie beschuldigde Abbas van het creëren van een nieuw mechanisme voor het mislukte vredesproces en voor het hervatten van onderhandelingen, ondanks Israëls vijandige activiteit en de ‘gevaarlijke’ vooringenomenheid van de Verenigde Staten ten gunste van Israël omtrent Jeruzalem en de vluchtelingen en de aanmoediging die het Israël geeft om “misdaden” te plegen en van het willen elimineren van het Palestijnse probleem.

In deze context eist Hamas een einde aan de exclusieve besluitvorming van Abbas en in plaats daarvan het pad van een politiek proces te volgen, de eenwording van de rangen binnen het Palestijnse kamp te versnellen en een overeenkomst te bereiken over een nationale strategie die zich richt op het pad van de “weerstand” (= een Palestijns eufemisme voor het gebruik van terreur, bloed en geweld jegens Joden en Israël).

Hamas en Fatah liggen al sinds 2007 in de clinch met elkaar, nadat Hamas de Gazastrook overnam in een bloedige coup jegens Al Fatah, de politieke factie van Abbas. Alle pogingen om de partijen met elkaar te verzoenen zijn mislukt. De twee groepen ondertekenden in oktober een verzoeningsovereenkomst, in het kader waarvan Hamas per 1 december 2017 de macht in Gaza moest overdragen aan de Palestijnse Autoriteit.

Die deadline werd aanvankelijk teruggebracht met 10 dagen en leek vervolgens volledig te zijn geannuleerd nadat er naar verluidt ‘obstakels‘ waren opgedoken. Eén van de belangrijkste ‘obstakels’, zoniet dé belangrijkste, is het feit dat Hamas weigert zijn wapenarsenaal over te dragen aan Fatah en tevens weigert zijn milities en het dozijn andere jihadistische bendes in Gaza onder het gezag van de Palestijnse Autoriteit te plaatsen.

Nog maar net vorige week hekelde Hamas de PA-regering in Ramallah, onder leiding van premier Rami Hamdallah, vanwege “zijn beleid van bedrog, het creëren van spanningen en het opzettelijk verwaarlozen van de behoeften van de inwoners van de Gazastrook.” Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum noemde de PA-regering een “Fatah” -regering en beschuldigde het van het opleggen van sancties tegen Gaza en een voorwendsel te geven aan het creëren van een harde realiteit voor bewoners in alle gebieden van het leven.

door Dalit Halevi


Bronnen:

♦ naar een bericht van Dalit Halevi “Hamas: Abbas speech doesn’t represent our people” van 22 februari 2018 op de site van Arutz-7