Graf van Jozua (Joshua) in Samaria opnieuw gevandaliseerd met swastika’s

Ongeveer duizend mensen bezochten het graf van de bijbelse leider Jozua (Joshua) in het dorp Kifl Haris bij de nederzetting Ariel op woensdagavond 21 februari 2018. De bezoekers waren geschokt toen ze hakenkruisen en geschriften zagen die op de muur van het grafcomplex werden aangebracht, berichtte aldus Ynet News heden. Het graf bevindt zich in Kafr Kifl Haris, een Arabisch stadje met ca. 3.300 inwoners, allemaal moslims, in de Regio Efraim in Area B [*] van Samaria voorbij de Groene Lijn.

Dit was niet de eerste keer dat er beledigende opmerkingen werden geschreven op de muren van de religieuze site in Samaria en het graf werd in het verleden ook meerdere keren in brand gestoken. De Joodse aanbidders bezochten het graf om de Zevende van Adar te markeren, de traditionele dag van de dood van Mozes, van wie de eigen begraafplaats onbekend is. Ze baden en bestudeerden Torah in het complex en er werden geen andere ongebruikelijke incidenten vastgelegd. IDF-soldaten en veiligheidstroepen van de Efraim Brigade hebben het evenement veilig gesteld.

Yossi Dagan, het hoofd van de Regionale Raad van Samaria, riep de veiligheidsdiensten op om de vandalen te vinden en te vatten. “Het graf van Jozua is een heilige plaats met het hoogste niveau van historische betekenis. Ik roep de veiligheidstroepen op om de relschoppers te vangen. Nog maar twee weken geleden is de verdoemde terrorist die Itamar Ben-Gal heeft vermoord ontsnapt naar dit dorp,” zei Dagan.

Hoewel het Graf van Jozua (Joshua), net zoals het Graf van Jozef in Shechem, ook in islam een zekere religieuze faam en respect geniet en meermaals wordt genoemd in de Koran, worden beide graven om de haverklap door Arabische moslims geschandaliseerd, belaagd en onteerd, [zie hier,  hierhier en hier].

En dat enkel en alleen omdat deze ook voor het Judaïsme van groot religieus belang en het voorwerp van aanbidding zijn. In 2006/2007 wapperde zelfs lange tijd de gekende groene vlag van Hamas bovenop het Graf van Jozua

[*] Area B staat sinds de Oslo Akkoorden van 1993-1994 onder Palestijns burgerlijk bestuur en onder gezamelijke Israëlisch-Palestijnse veiligheidscontrole. Area B beslaat zowat 22% van de Westelijke Jordaanoever. Het gebied omvat zo’n 440 Palestijnse dorpen en hun omliggende gebieden en geen Israëlische nederzettingen.


Plaatje hierboven: Het Graf van Joshua in Samaria wordt het best herkend vanwege de Arabische graffiti die gewoonlijk overal op de buitenmuren wordt gekrabbeld [beeldbron: Complete Pilgrim]