Hebben archeologen zojuist het zegel van de bijbelse profeet Jesaja ontdekt?

Een indruk van wat wordt verondersteld het 2700 jaar oude persoonlijke zegel van de profeet Jesaja te zijn, werd ontdekt in Jeruzalem. Jesaja leefde in de achtste eeuw v. Chr. en profeteerde over de terugkeer van de Joden uit de Babylonische ballingschap. De Israëlische archeoloog Eilat Mazar van de Hebreeuwse Universiteit rapporteerde over haar ontdekkingstonderdag in het tijdschrift Biblical Archaeology Review.

De indruk van het zegel of bulla werd gevonden tijdens opgravingen in het gebied net onder de zuidelijke muur van de Tempelberg in Jeruzalem. Het zegel werd ongeveer 10 voet diep gevonden van waar een zegel van koning Hizkia drie jaar geleden werd gevonden.

Het zegel droeg de naam van Jesaja in het Hebreeuws en wordt gevolgd door de eerste drie letters van het Hebreeuwse woord voor profeet, of Navi. De letter alef ontbreekt en het is niet duidelijk of het op het zegel was maar te beschadigd was of niet op het zegel verscheen, wat betekent dat het van een ander was, genaamd Jesaja. Het feit dat het zo dicht bij een zegel van koning Hizkia werd gevonden, geeft geloof aan de theorie dat het echter aan de profeet toebehoorde.

“Of de bulla die we vonden bij de opgravingen in Ophel de bulla van de profeet Jesaja is, het blijft toch een unieke en fantastische ontdekking”, schreef Mazar in het artikel, volgens The Times of Israel. Jesaja wordt verondersteld als geestelijke adviseur van de koning te hebben gediend. Er zijn verschillende bijbelse verwijzingen naar ontmoetingen tussen de twee mannen.

Videobeelden: De Israëlische archeoloog Dr. Eilat Mazar onthulde een kleizegel met de naam van Jesaja de profeet in opgravingen ten zuiden van de Tempelberg. De naam, die één letter mist, bevond zich in dezelfde opgraving waar ook een zegel van koning Hizkia, een tijdgenoot van Jesaja, werd gevonden.


Bronnen:

naar een artikel “Personal seal of prophet Isaiah believed to be uncovered in Jerusalem” van 22 februari 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

naar een bericht “WATCH: Archaeologists find seal of prophet Isaiah in Jerusalem” van 22 februari 2018 op de site van World Israel News (WIN)

naar een bericht “Did archaeologists just uncover biblical prophet’s seal?” van 22 februari 2018 op de site van Arutz-7

2 gedachtes over “Hebben archeologen zojuist het zegel van de bijbelse profeet Jesaja ontdekt?

  1. Deze gevonden zegel laat weer eens zien dat de Bijbel geen sprookverhaal is, maar het gaat in de Bijbel over mensen die echt hebben geleefd en voor hun tijd geschiedenis schreven en dat God profeten naar zijn volk zond!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.