Peiling geeft verguisde premier Netanyahu enorme voorsprong bij aanstaande verkiezingen

“Maar hoe meer ze hen deed lijden, des te meer vermenigvuldigden ze zich en groeiden” (Exodus 1:12). Premier Benjamin Netanyahu plaatste op zijn Facebook-pagina, de bovenstaande resultaten van een door Likoed bestelde peiling die maandag door GeoCartography werd gehouden, waaruit blijkt dat inderdaad, terwijl de tien verschillende politie-onderzoeksresultaten (bij de laatste telling) van corruptie in het huis van de premier naderbij komen, zijn populariteit rechtevenredig dramatisch toeneemt.

Terwijl betaalde onderzoeken zeker met een korrel zout moeten worden genomen en Netanyahu geen details heeft gegeven over de methodologie en steekproefomvang van de peiling, passen deze cijfers in een trend die meer dan een week geleden is begonnen en die te herleiden is tot het lek van de politie dat de belangrijkste aartsvijand voor de stoel van Premier, Yesh Atid-voorzitter Yair Lapid, ermee instemde om tegen hem te getuigen in de rechtszaal en wordt in feite beschouwd als een ‘hoofdgetuige’ in het Dossier 2000 onderzoek naar de twijfelachtige relatie van Netanyahu met de eigenaar en uitgever van een mediagigant  Yedioth Aharonoth, Arnon (‘Noni’) Mozes.

De verbluffende enquête zegt dat, als er vorige maandag nieuwe verkiezingen zouden worden gehouden, de Likoed met Netanyahu aan het roer 34 zetels zou hebben gekregen, het hoogste aantal sinds de laatste verkiezingen waarin Likoed 30 zetels kreeg.

Maar wacht, er is meer: ​​Lapid’s Yesh Atid zakt naar 20 zetels en heeft in de peilingen van vorig jaar wel 29 bereikt; Habayit Hayehudi wordt de op twee na grootste factie in het huis, met 14 zetels; Labour (Zionistosch Kamp) halveert naar 12 zetels (van de huidige 24); Het Verenigd Torah-jodendom krijgt een ongekende 9 zetels ten koste van Shas, dat er niet in slaagt om de drempel te overschrijden en voorlopig uit de Israëlische politiek verdwijnt.

Avigdor Liberman’s partij Yisrael Beiteinu zit vast met dezelfde 6 zetels als vorige verkiezingen; Kulanu zakt naar 7 zetels (vanaf 10); Meretz behaalt slechts één zetel (ipv 6 voordien) en de gezamenlijke Arabische lijst blijft hangen op 12 zetels (momenteel 13).

De heersende opvatting in politieke kringen en de media in Israël vanmorgen is dat, indien de procureur-generaal zou besluiten om een ​​aanklacht tegen de premier in te dienen in een of meer van de onderzoekszaken, Netanyahu de voorkeur zou geven aan de onvermijdelijke roep om zijn ontslag en diegene zal zijn die vervroegde verkiezingen aankondigt. In feite, als de aanklachten tegen hem een ​​schending van het vertrouwen inhouden, zal Netanyahu waarschijnlijk vragen om hernieuwd vertrouwen van het publiek in de peilingen.

Israël Hayom noemde woensdagochtend onderminister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely (Likud), die zei dat “het begrip in het politieke systeem is dat als een aanklacht tegen Netanyahu wordt ingediend, de huidige regering niet op haar plaats zal blijven.” Dezelfde krant citeerde ook een senior Kulanu-functionaris die zei: “De beoordeling is dat Netanyahu ons niet zal dwingen een dilemma aan te gaan en de regering zelf zal ontmantelen.”


Bronnen:

♦ naar een artikelPoll Gives Beleaguered Netanyahu Huge Lead Boosting Election Speculations” van 21 februari 2018 op de site van JNi.Media – The Jewish Press

2 gedachtes over “Peiling geeft verguisde premier Netanyahu enorme voorsprong bij aanstaande verkiezingen

  1. Er word met vertrouwen naar de toekomst goed geregeerd. Beter kan het niet . Israel staat nu sterker en in alle opzichten goed op de kaart .

    Like

  2. De 20 jarige linkse heksenjacht met Netanyahu’s hoofd als hoofdprijs.

    Heb een gevoel dat er nog grote dingen staan te gebeuren voor Likoed en dat het linkse blok zal wegzakken in het moeras.

    Dit in tegenstelling tot hun huidige euforie. Mensen houden niet van verraders die hun criminele verleden proberen schoon te wassen door diegene te verraden die hen vertrouwde.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.