Volgens Salon is premier Netanyahu de ‘gevaarlijkste man in het Midden-Oosten’

Ja, u leest het goed: volgens Salon is de Israëlische premier Benjamin Netanyahu “de gevaarlijkste man in het Midden-Oosten.” Maar vooraleer u denkt dat deze kop gewoonweg simplistische riooljournalistiek is, gelooft de auteur van het stuk, Patrick Lawrence het wel degelijk:

“Met het Israëlische politierapport dat strafrechtelijke aanklachten aanbeveelt tegen de premier, dat afgelopen dinsdag werd vrijgegeven, kan de gevaarlijkste man in het Midden-Oosten, zoals ik Bibi heb genoemd, eindelijk uit zijn ambt worden gezet.”

Laten we het even wat in perspectief zien. Er zijn tal van gevaarlijke mannen in het Midden-Oosten, maar het etiketteren van de leider van de enige functionerende democratie in de regio is gewoonweg lachwekkend, vooral als je een aantal alternatieve kandidaten beschouwt. Bijvoorbeeld Bashar al-Assad, die verantwoordelijk is voor het vergassen en bombarderen van zijn eigen volk en het leven kostte aan honderdduizenden mensen in het Syrische conflict.

Hoe zit het met de Iraniërs? Maak je keuze uit Ayatollah Khamenei aan de top en onderdrukt gewone Iraniërs die protesteren voor vrijheid, tot generaal-majoor Qasem Soleimani, het oudste lid van de Revolutionaire Garde die verantwoordelijk is voor het coördineren van de Iraanse proxies, zowel ter plaatse in Syrië als daarbuiten met de promotie van terrorisme in het Midden-Oosten en ver daarbuiten.

En vergeet Hassan Nasrallah niet, de leider van Hezbollah, de terroristische organisatie die tot op de tanden is bewapend en in het bezit is van duizenden raketten gericht op Israëlische burgerdoelen. Lawrence maakt echter snel duidelijk dat zijn echte probleem niet de premier van Israël is, maar Israël zelf:

“Israël zonder Netanyahu: Ja! Israël als het fundamentele obstakel voor vrede in het Midden-Oosten: nog steeds ja, Bibi of geen Bibi. Israël als een chauvinistische natie die van plan is om een ​​vorm van Apartheid op te leggen aan de Palestijnse bevolking: het lijkt niet waarschijnlijk dat het vertrek van Netanyahu, als het al gebeurt, voldoende zal zijn om Israël van dit pad te halen.”

Gezien het feit dat Israël een “fundamenteel obstakel voor vrede in het Midden-Oosten” is, moet men zich afvragen of de conflicten tussen soennieten en sjiieten op wonderbaarlijke wijze zouden verdwijnen als Israël zou verdwijnen. Zou er vrede zijn in Syrië en Jemen? Zou er etnische harmonie zijn in Libanon? Natuurlijk niet.

Associëren met een antisemiet
Als we Lawrence nog niet als een Israëlhater hadden vastgespijkerd, duikt er verder bewijs op wanneer hij verwijst naar een interview met en citeert Richard Falk, die hij beschrijft als een “geleerde, internationale advocaat en voorstander van de Palestijnse zaak”. Falk was voorheen een Speciale VN-rapporteur. Hij is herhaaldelijk aangeklaagd voor zijn antisemitisme en extreme anti-Israëlische opmerkingen.

“Hoogtepunten” van Falk’s ambtstermijn bij de VN omvatten de schuld voor de Boston Marathon-aanslag te leggen bij de “Amerikaanse wereldwijde dominantie”; Falk trachtte UN Watch te laten verbieden, een pro-Israëlische mensenrechtenorganisatie, om nog langer UNHRC-sessies bij te wonen en het publiceren door Falk van antisemitische cartoons en artikelen op zijn blog.

Falk heeft de Iraanse Ayatollah Khomeini geprezen als “een broodnodig model van menselijk bestuur”; hij was een fervent aanhanger van 9/11 samenzweringstheorieën (de “Amerikanen deden het zelf“, de “Israëlische Mossad heeft het gedaan” enz.), en hij beschuldigde Israël van “richting een Palestijnse Holocaust” uit te voeren. Amerikaanse functionarissen riepen regelmatig en herhaaldelijk Falk op om af te treden. UN Watch documenteert hier het openlijke antisemitisme hier op Falk’s blog.

De VS in gevaar brengen
Wat de rest van Lawrence’s artikel betreft, het is niet alleen het Midden-Oosten dat Bibi in gevaar brengt. Lawrence zegt: “Zijn gevaren reiken nu veel verder dan het Midden-Oosten”, terwijl verwezen wordt naar de “ongepaste invloed op de Amerikaanse politiek van AIPAC, de Israëlische lobby in Washington.”

Dus Lawrence gaat door met het presenteren van Netanyahu als een gevaar voor de VS, omdat hij “weet hoe ten volle te profiteren van de onvoorwaardelijke steun die de kern vormt van het Amerikaanse beleid ten aanzien van Israël.”

Toont Lawrence Netanyahu als een soort van snode marionettenmeester die de Amerikaanse lichaamspolitiek beïnvloedt? Lawrence verwijst naar anti-BDS-wetten die zich vanuit de Knesset verspreid hebben naar het federale niveau van de VS en naar de “internationalisering van de steeds meer ondemocratische binnenlandse beperkingen van Israël”.

Uiteindelijk, of je Benjamin Netanyahu leuk vindt of het eens bent met zijn politiek, toont Lawrence’s een mate van obsessieve haat jegens de Israëlische premier en ventileert de duidelijke minachting van de auteur jegens Israël.

Is Netanyahu de gevaarlijkste man in het Midden-Oosten? Nee. Zijn de kop van Salon en het artikel van Patrick Lawrence het meest belachelijke dat we in lange tijd hebben gezien? Heel waarschijnlijk wel.

door Simon Plosker


Bronnen:

♦ naar een artikel van Simon Plosker “Salon: Netanyahu the ‘Most Dangerous Man in the Middle East’” van 20 februari 2018 op de website van Honest Reporting

Een gedachte over “Volgens Salon is premier Netanyahu de ‘gevaarlijkste man in het Midden-Oosten’

  1. Ook Obama zag het niet scherp volgens Lawrence. Dit soort figuren zijn gevaarlijk, omdat velen dit lezen zonder veel historisch besef en zonder veel verstand van de personen en partijen die een machtsfactor zijn. Ze laten zich soms makkelijk beïnvloeden. Dat dit effect heeft lees je in de media als een ster niet meer durft op te treden in Israël. Beter is, hoe te weten hoe je kunt reageren op dergelijke uitingen en mensen voorlichting te geven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.