Europees Parlement verbiedt expositie van Israëlische artiesten omtrent Iran en de mensenrechten

Een tentoonstelling van Israëlische cartoons over Iraanse mensenrechtenschendingen voor het Europees Parlement opende gisteren, woensdag 21 februari 2018 in Brussel, in een aangrenzende locatie, nadat het Europees Parlement ervoor had gekozen om hun tentoonstelling niet te presenteren.

De tentoonstelling, geïnitieerd door het American Jewish Committee (AJC) en het Israëlische Cartoon Project (TICP), presenteert 20 cartoons van kunstenaars die tot de beste behoren in Israël en heeft tot doel de kwestie van Iraanse mensenrechtenschendingen overal ter wereld aan de orde te stellen, naast de ontkenning van de Iraanse Holocaust onder leden van de Europese Unie. De tentoonstelling zou in het Europees Parlement zijn gepresenteerd, maar botste op een verrassende weigering.

Onder de artiesten die zich achter het evenement scharen bevinden zich de Israëlische cartoonist Shay Charka:

de Israëlische cartoonist Uri Fink:

en hieronder een cartoon van de Israëlische kunstenaar Guy Morad:

Onderdrukt in zijn geheel door de Britse liberale quaestor Catherine Bearder op grond van te ‘controversieel’ te zijn, zagen de vier leden van het EU Parlement  die de tentoonstelling hosten – Lars Adaktusson (EPP), Péter Niedermüller (S & D), Anders Vistisen (ECR) en Petras Auštrevičius (ALDE) – zich verplicht om de installatie ‘Iran and Human Rights’ te verhuizen naar een aangrenzende locatie. De tentoonstelling bevat satirische cartoons van het The Israeli Cartoon Project, een groep kunstenaars die hun werk beschouwen als een daad van solidariteit met het Iraanse volk.

“Wie had gedacht dat een installatie die kritiek uit op mensenrechtenschendingen zou worden beschouwd als’ controversieel ‘om in het Europees Parlement te worden tentoongesteld,” zei Daniel Schwammenthal, directeur van het EU-kantoor van het American Jewish Committee (AJC), het AJC Transatlantic Institute, op een persopening van de tentoonstelling, die ook werd bijgewoond door Yair Lapid, hoofd van de Israëlische Yesh Atid-partij, EP-leden Vistisen en Niedermüller en leden van het The Israeli Cartoon Project.

“Het is een besluit dat ongetwijfeld de Majlis, dat schijnbare Iraanse parlement, moet hebben behaagd, maar het is geen eerbewijs voor een westers parlement, in het bijzonder een dat zegt dat mensenrechten, vrijheid van meningsuiting en de strijd voor democratie een van de belangrijkste prioriteiten zijn,” zei Schwammenthal. “De tentoonstelling, zo werd ons verteld, zou de’ waardigheid van het Parlement ‘hebben geschaad. Met alle respect, ik zou zeggen dat niet deze tentoonstelling, maar haar censuur de echte schade is aan de waardigheid en het imago van het Parlement.”

“Het zou voor het Parlement nog aannemelijk zijn geweest indien een ​​of twee van de cartoons zouden geblokeerd worden. Echter, het onderdrukken van de installatie in zijn geheel suggereert echter dat het geen legitiem argument is omtrent smaak, maar een poging om een ​​debat de mond te snoeren. In deze context wordt ik herinnerd aan de tamelijk zachte antwoorden van Europa tijdens het meedogenloze hardhandig optreden van de Iraanse protesten en het feit dat Brussel de laatste tijd het inbrekersysteem van Iran in het Israëlische luchtruim niet heeft veroordeeld. Het lijkt erop dat, als het gaat om de mensenrechtenschendingen en agressie van Iran in de regio, sommige mensen in de EU liever niet willen praten en liever niet hebben dat anderen dat doen,” zei Schwammenthal.

Yair Lapid merkte op dat “het besluit van de Europese Unie om de karikaturenexpositie te verwerpen de EU zelf tot een karikatuur maakt. Deze tentoonstelling zal op schema worden getoond in Brussel, om de wereld te herinneren aan de simpele waarheid: Iran is een islamitische terreurdictatuur die in bloed gelooft.”

EU parlementsleden Lars Adaktusson, Anders Vistisen, Peter Niedermüller en Peter Auštrevičius zeiden in een gezamenlijke verklaring dat “de vrijheid van meningsuiting een fundamenteel mensenrecht is dat moet worden gekoesterd. Wij willen erop wijzen dat door het censureren van de tentoonstelling, het Europees Parlement nogmaals bevestigt haar passieve houding ten opzichte van geweld van het Iraanse regime en agressie tegen de eigen bevolking en buren.”

door Nitsan Keidar


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nitsan Keidar “Israeli artists versus the European Parliament” van 21 februari 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Michal Bachner “Snubbed by EU, Israeli cartoons slamming Iran go on display” European Parliament vetoes exhibition focusing on human rights violations in Islamic Republic as ‘too controversial’ van 20 februari 2018 op de site van The Times of Israel

4 gedachtes over “Europees Parlement verbiedt expositie van Israëlische artiesten omtrent Iran en de mensenrechten

  1. Het onder de aandacht brengen van niet bestaande mensenrechten & vrijheid van meningsuitingen, ophangen van Homo’s & critici de mond snoeren in gesloten gevangenissen (waar niemand weet wat daar gebeurt) in het oorlogszuchtige Iran is een brug te ver voor onze beschaafde EU parlementariers, regeringen & mevr Mogherini.

    Ze staan allemaal in de rij om dit Islamitische terreursnest te bezoeken (met hoofddoek & slijmtaal) om de Ayatollah’s vooral niet voor het hoofd te stoten met onzin over gelijke rechten & vrije meningsuiting want we willen tenslotte onze producten daar verkopen.

    Dat Iran Israel & haar burgers bedreigt met totale vernietiging is normaal voor onze Europeese ‘vrienden’, daar wij bij hen, de verdedigers van mensenrechten met het opgeheven vingertje (vooral tegen Israel) nog geen enkel woord van afkeuring hebben gehoord.

    Dit in tegenstelling tot de Russische Min.v. BZ Lavrov, die deze taal openlijk veroordeelde.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.