Chef van Arabische Liga: ‘Accepteer het vredesplan van PA-president Mahmoud Abbas’

De secretaris-generaal van de Arabische Liga, de Egyptenaar Ahmed Aboul Gheit, heeft er woensdag bij de internationale gemeenschap op aangedrongen positief te reageren op het vredesplan van de president van de Palestijnse Autoriteit (PA), Mahmoud Abbas in zijn toespraak tot de VN-Veiligheidsraad (lees hier en hier).

Plaatje hierboven: Ramallah, 9 november 2016. Secretaris-generaal van de Arabische Liga Ahmed Aboul Gheit (L) op bezoek bij PA-president Mahmoud Abbas. De Arabische Liga vertegenwoordigt 22 islamitische landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, inclusief ‘Palestina’ sinds 1993 [beeldbron: Getty Images]

In een verklaring geciteerd door het Wafa persagentschap van de PA, zei Aboul Gheit dat Abbas een duidelijk en praktisch plan had gepresenteerd om een ​​einde te maken aan het conflict en veiligheid te bereiken voor de Palestijnse en Israëlische zijde via een internationaal multilateraal mechanisme om de Palestijnse zaak op te lossen die voortvloeit uit een internationale conferentie die zich inzet voor internationale legitimiteit.

Hij benadrukte dat de visie van Abbas rationeel is en zijn bereidheid weerspiegelt om te onderhandelen om ‘een einde te maken aan de bezetting’ en een onafhankelijke Palestijnse staat op te richten aan de grenzen van vóór 1967 (aka de staakt-het-vuren lijn van april 1949) met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

De secretaris-generaal wees erop dat de visie van president Abbas niet tegen een partij was gericht, maar eerder bedoeld was om de internationale gemeenschap en haar actoren verantwoordelijk te houden voor het beëindigen van dit langdurige conflict.

Abou Gheit beweerde dat Abbas’ geloof in een tweestatenoplossing gebaseerd is op de referenties van internationale legitimiteit en zijn aandrang om tussentijdse en gedeeltelijke oplossingen te verwerpen door alle ijveraars voor vrede en pleitbezorgers moeten worden gesteund.

In zijn toespraak riep Abbas de internationale gemeenschap op om een ​​vredesconferentie in het Midden-Oosten te houden als alternatief voor een door de VS geleide bespreking tussen Israël en de PA. “Israël heeft de deur gesloten voor de tweestatenoplossing en beschadigt deze,” beweerde hij, terwijl hij ook benadrukte dat het Israël was – en niet hij – die vredesbesprekingen vermijdt.

Abbas heeft een alternatief gezocht voor directe gesprekken met Israël en heeft geweigerd om de Trump-regering als eerlijke bemiddelaar voor onderhandelingen te beschouwen sinds de verklaring van president Trump in december waarin Jeruzalem wordt erkend als de hoofdstad van Israël.

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur aan de Verenigde Naties, reageerde op de toespraak van Abbas door duidelijk te maken dat, terwijl de Verenigde Staten de hand uitstrekt naar vrede, zij niet van plan zijn om de Palestijnse Arabieren ‘achterna te hollen’.

De Israëlische ambassadeur aan de Verenigde Naties, Danny Danon, reageerde ook op Abbas en zei dat de PA-leider “geen deel meer uitmaakt van de oplossing” voor het conflict in het Midden-Oosten, maar in plaats daarvan “deel uitmaakt van het probleem”.

door Elad Benari


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Arab League chief: Accept Abbas plan” van 22 februari 2018 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.