Israël-Iran: de beloofde oorlog kan elk ogenblik beginnen

Na jaren van spanning zijn Israël en Iran nog nooit zo dicht bij een directe confrontatie geweest. Het Iraanse regime is nu de grootste bedreiging voor Israël, waarmee het geen grenzen heeft, maar wiens vernietiging het heeft gezworen.

Naast het vooruitzicht dat ayatollahs op een dag kernwapens verwerven, kunnen conventionele ballistische raketten de Joodse staat nu reeds bereiken. De bijna-overwinning van Bashar al-Assad geeft zijn Hezbollah-bondgenoten en Shia-milities, onder Iraanse macht, de gelegenheid om zich te concentreren op de oude vijand, de Israëlische “slang”.

Aan de Syrische kant van de Golan is een directe confrontatie niet uitgesloten. Voor het eerst in de tumultueuze geschiedenis van Israël heeft een vijandig land niet alleen de intentie om het te vernietigen, maar ook om zijn capaciteit te verwerven.

Komt de winter eraan?
Onlangs was ik in het noorden van Israël aan de Libanese grens. Ter plaatse maakt de geografie het mogelijk om de angsten van de Joodse staat beter te begrijpen. Op de weg die langs de grens loopt, zien we nog steeds de forten van de Sykes Picot-lijn die vandaag nog steeds de grens bepaalt tussen Israël en Libanon. Het contrast is geweldig tussen de twee landen.

Aan de Israëlische kant is het leefgebied schaars, het gebied is bebost en intensieve landbouw wordt op plaatsen beoefend. De Libanese kant is veel meer bevolkt en verstoken van vegetatie. Dit zijn huizen en kleine gebouwen die zich uitstrekken zover het oog kan zien, overal, zonder enig plan. Veel van deze gebouwen, waarvan sommige dicht bij het scheidingsgebied liggen, lijken onbewoond of in aanbouw. Volgens het Israëlische leger zouden er veel wapens worden verborgen, raketwerpers en raketten.

Vanuit de kleine kibboets van Misgav Am die zich op de hoogte bevindt, zie je ten minste drie vlaggen van Hezbollah, de partij van Allah, voorop wapperen. Soldaten turen onafgebroken met verrekijkers en telelenzen naar de Libanese kant. Een groot kamp van de Verenigde Naties, de Verenigde Naties, zoals onze gids ze noemt, is ook vlakbij. Aan deze grens is het kalm sinds 2006, maar al onze gesprekspartners vrezen een conflict dit jaar waar ze zich op voorbereiden.

Van deze kibboets zien we heel goed beneden naar de vruchtbare vlakte van Hula, geïrrigeerd door de Jordaan en, net boven, de dominante Golan-bergen. De grens van 1967 ligt aan de voet van de bergketen. We begrijpen beter waarom Israël wilde bewonen en vervolgens een deel van de Golan Hoogtes aanhechtte. Bezet door een vijand, zouden deze bergen een dodelijke bedreiging vormen voor de bewoners van de vlakte, onmogelijk om te verdedigen tegen een oorlogszuchtige staat. En Israël kan de aanwezigheid van Sjiitische milities die door Iran aan de Syrische kant op de Golanhoogte zijn gewapend niet tolereren.

Gelegen op zes kilometer van de grens, bereidt het Galilee Hospital zich ook voor op oorlog. Er werd een ondergrondse verdieping gebouwd die geschikt is voor enkele honderden patiënten. Enorme luchtfilters, die bestand zijn tegen een chemische of bacteriologische aanval, werden daar geïnstalleerd.

Syrische gewonden in het conflict, bebaarde jonge mannen in islamitische stijl, die zichzelf burgers noemen, worden door Israel gratis behandeld voor humanitaire, beeld- en trainingsredenen: deze gewonden staan ​​toe dat Israëlische chirurgen hen behandelen. In 2006, tijdens de oorlog in Libanon, behandelde dit ziekenhuis duizenden burgers en soldaten.

De Europese Unie is gedateerd
Anders dan de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië, lijkt de Europese Unie, geobsedeerd door het voortbestaan ​​van de nucleaire deal, de omvang van het expansionisme van Iran maar niet te vatten, dat zich in het noorden manifesteert door de een aanhoudende sjiitische halve maan van Iran tot Libanon en, in het zuiden, door de destabilisatie van Bahrein, Jemen en de financiering van Hamas.

In de regionale context zijn Israël en Saoedi-Arabië beschamende bondgenoten geworden die bijna dezelfde strategische belangen delen in Syrië, Libanon en Egypte. Na jaren gewijd aan de burgeroorlog, laat de overwinning van Bashar al-Assad en zijn Iraanse bondgenoten hen opnieuw toe om hun aandacht te richten op de kleine Israëlische Satan, de erfvijand.

Vladimir Poetin, een bondgenoot van Iran tegen de Syrische rebellen en waaraan Assad de facto zijn overwinning te danken heeft, onderhoudt goede betrekkingen met premier Benjamin Netanyahu en zou kunnen bemiddelen en nieuwe punten op het internationale toneel scoren.

De conflicten met Israël gaan al zo lang door, dat de Europese Unie de neiging heeft te denken dat de veiligheid van het land, die nog steeds overweldigende militaire superioriteit geniet, gegarandeerd is. Maar dat is niet zo. Van Gaza en Libanon kunnen Hamas en Hezbollah het ene uur voor het andere een regen van raketten op Israël laten neerdalen, waardoor het Israël tot een krachtig antwoord dwingt, honderdduizenden burgers om zichzelf in kelders te begraven en te triggeren een ernstige internationale crisis.

Onder deze omstandigheden kan Israël Iran niet tolereren, dat al duizenden raketten naar Hezbollah heeft overgebracht en om een ​​fabriek te bouwen om ze te fabriceren in Libanon of Syrië, zoals de Israëlische inlichtingendienst beweert en, bovenal, dat ex-Perzië een derde front kan openen vanuit Syrië.

Europa moet stoppen Iran te benaderen als enige prisma van het handhaven van de nucleaire overeenkomst, die Trump dreigt niet langer te respecteren. Israël heeft zijn vijandigheid tegenover deze overeenkomst nooit verborgen gehouden en voorziet niet in een moratorium op het testen van ballistische raketten.

Vanuit economisch oogpunt, heeft Iran ook niet de verwachte voordelen ontvangen, de grote Europese bedrijven blijven onderworpen aan het risico van Amerikaanse vergelding, de Verenigde Staten en sinds kort tevens unilaterale sancties. Dit geldt met name voor het bankwezen. Er is dus een onderhandelingsmarge voor een nieuwe overeenkomst die veel meer rekening zou houden met de veiligheid van Israël.

Iran, een normale acteur van internationale betrekkingen?
“Matig” of “conservatief”, alleen retorische veranderingen vonden plaats in de Iraanse politiek richting Jeruzalem. Damascus, Sanaa en Beiroet zijn al onder de controle van Teheran. Het Perzische expansionisme is een realiteit die president Macron en de Europese Unie moeten erkennen.

Sinds wanneer roept een staat openlijk op tot de verdwijning van een andere en bereidt hij zich erop voor als een normale actor van internationale betrekkingen? Sinds de Arabische Lente en de oprichting van ISIS is geen enkel land grote veranderingen bespaard gebleven. In de regio is een nieuwe politieke herschikking aan de gang. En de situatie in het Midden-Oosten is nog nooit zo ingewikkeld geweest.

door Alain Destexhe


Bronnen:

♦ naar een artikel van Alain Destexhe “Israël-Iran: la guerre promise peut avoir lieu” van 19 februari 2018 op de Franse site van Causeur.fr

Een gedachte over “Israël-Iran: de beloofde oorlog kan elk ogenblik beginnen

  1. Ook Europa wordt ingenomen door de islam, men is doof en blind. Binnen tien jaar zullen vele Europese steden een islamitische meerderheid hebben, het is slechts een kwestie van tijd. En wat Iran betreft ze willen de vernietiging van Israel en spelen een gevaarlijk spel , maar de saoedi’s zijn ook de vijanden van Iran . Dus de evolutie in het M.O. is niet goed en het lijkt erop dat men zich aan het voorbereiden is op misschien wel de laatste oorlog,weet ook dat Iran wapens krijgt van Noord -Korea .

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.