Abbas in de VN Veiligheidsraad: Israël heeft ‘ons land’ gestolen in 1948

President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit lijkt het idee te onderschrijven dat heel Israël een illegaal bezet gebied is in een toespraak die hij dinsdag op een VN-Veiligheidsraad in New York heeft gehouden.

Plaatje hierboven: 27 april 2009. De tweestatenoplossing volgens Mahmoud Abbas (links) en zijn rechterhand, toponderhandelaar voor vrede met Israël Saeb Erekat (rechts). Voor de internationale pers tonen zij grijnslachend een ingelijste kaart van hun toekomstige nepstaat. Israël werd “van de kaart geveegd” en vervangen door ‘Palestina’ [bron]

In een langdurig, schreeuwerig discours met een stem die soms niet meer dan een mompel was, zei Abbas: “Niemand heeft Israël verantwoordelijk gehouden toen het onze gebieden bezette in 1948.” Extremistische Palestijnen en hun aanhangers verwijzen vaak naar de ‘bezetting’ dat het hele huidige Israël omvat en verwerpen daarmee de legitimiteit en het bestaansrecht van de Joodse staat.

Abbas omarmde ook een andere extremistische Palestijnse mythe en stelde de claim: “Wij zijn de afstammelingen van de Kanaänieten die 5000 jaar geleden in Palestina leefden.” [lees hier meer over op deze blog]

Hij verwierp ook duidelijk alle Joodse nationale rechten op  het Land van Israël, zeggende dat in de Balfour-verklaring, waarin Groot-Brittannië de creatie van een Joods ‘nationaal huis’ in het Brits Mandaat Palestina bekrachtigde, “degenen die geen eigenaar waren gaven aan degenen die er geen recht op hadden.”

Daarnaast hekelde Abbas’ de weigering van Israël om Resolutie 181 uit te voeren (die de Arabieren toen nochtans verwierpen en prompt een aanvalsoorlog begonnen tegen Israël!), waarin onder meer het “recht op terugkeer” wordt onderschreven dat Israël met miljoenen Palestijnse vluchtelingen zou overspoelen, wat finaal het einde van Israël zou inluiden op demografische wijze. In één lange tirade van veroordelingen beweerde Abbas dat de Palestijnen “volharden in onze inspanningen om vrede te bereiken… Het was de onverzettelijkheid van de Israëlische regering die het falen van dit alles veroorzaakte.”

De Arabieren (aka ‘Palestijnen’, sinds ze op 12 juni 1964 zichzelf hebben uitgevonden) verzetten zich tegen een verdelingsplan dat in 1947 een tweestatenoplossing zou hebben gecreëerd, verwierpen in 2000 een voorgestelde vredesovereenkomst en deed dat nog verschillende keren het volgende decennium. De Palestijnen eiusen kortweg héél het Land van Israël op, bij voorkeur zonder Joden erin.

Abbas ontkende ook dat de Palestijnen zich inlaten met terrorisme en het aanzetten tot geweld, door te zeggen dat zijn mensen “toegewijd zijn aan het koesteren van een cultuur van vrede en afwijzing van geweld”, en hun doel “is maar één ding: terrorisme bestrijden.” Zoals verwacht haalde Abbas ook scherp uit naar de Trump-regering vanwege haar besluit om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen en noemde het een “gevaarlijke en ongekende” zet. De VS, zei hij, kozen ervoor om “Jeruzalem van de tafel te vegen … en negeerde aldus dat Oost-Jeruzalem deel uitmaakt van het Palestijnse gebied.”

Bovendien beweerde hij, heeft de “VS de internationale wet geschonden … met zijn beslissing betreffende Jeruzalem” en veroorzaakte een “impasse in het vredesproces.” Abbas eiste toen dat de VS haar erkenning zou “opschorten” en zich onthouden van het verplaatsen van haar ambassade naar Jeruzalem.

Abbas liet verder doorschemeren dat de Palestijnse Autoriteit sceptisch was over de doeltreffendheid van haar voortbestaan, zeggend dat het “een autoriteit zonder gezag” is geworden. … We werken voor de bezetting. Wij zijn medewerkers voor de bezetting. En we zeggen dat Israël zijn verplichtingen als bezettende macht moet handhaven. Wij verzetten ons niet tegen Israël om zijn verantwoordelijkheid op de Westelijke Jordaanoever te vestigen,” een hint naar de mogelijkheid om de PA op te heffen en “de sleutels te overhandigen” aan Israël.

Zoals ook werd verwacht, kondigde Abbas zijn intentie aan om het conflict te internationaliseren. Hij riep op tot een “meer gelaagde internationale coalitie” die Amerika zou vervangen als de primaire makelaar van het Israëlisch-Palestijnse vredesproces. Deze coalitie zou ergens dit jaar een vredesconferentie moeten houden en beslissen over “alle permanente statuskwesties”, zei Abbas.

Daarnaast riep hij op tot erkenning van de “Palestijnse staat” als een volledige VN-lidstaat. Zeggende dat “de situatie niet langer draaglijk is”, liet Abbas verder doorschemeren dat een van de gevolgen van de status-quo de overstroming van Europa met Palestijnse vluchtelingen zou zijn. Een meer verzoenende opmerking van Abbas betrof de tweestatenoplossing en het Arabische vredesinitiatief en hij beloofde tevens dat er spoedig verkiezingen zouden worden gehouden in de Palestijnse gebieden.

door Benjamin Kerstein


Bronnen:

♦ Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Mensen die in hun eigen waanideeën geloven zitten normaal gesproken in een inrichting. Een Palestijnse “President” met hetzelfde mankement oreert in de VN en het EU parlement.”

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “Palestinian Leader Abbas at UN Security Council: ‘Israel Occupied Our Territories in 1948’” van 20 feburari 2018 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.