EJC conferentie in Wenen ‘Stop het antisemitisme in Europa !’

Dr. Moshe Kantor, voorzitter van het Europees Joods Congres, riep op tot volledige erkenning van de ernst van het antisemitisme en tot het vinden van praktische oplossingen op de conferentie ‘An End to Antisemitism!’ aan de Universiteit van Wenen.

Het ongewone evenement, bestaande uit 150 sprekers uit Noord-Amerika, Israël en Latijns-Amerika, Australië en verschillende Europese landen, werd geopend door Heinz Engle, Rector van de Universiteit van Wenen, Dr. Kantor, die mede-sponsor is van het evenement. en de Franse filosoof Bernard-Henri Lévy.

“We hebben voor deze conferentie toonaangevende experts en professionals uit de hele wereld bijeengebracht, met de medewerking van drie prestigieuze universiteiten (universiteiten in Wenen, New York en Tel Aviv) en we hebben een zeer ambitieuze doelstelling aangenomen – om de zaden te planten die een einde zullen maken aan het antisemitisme,” zei Dr. Kantor in zijn openingstoespraak. “Dit moet het begin zijn van het einde van het antisemitisme. Omdat praten over antisemitisme niet voldoende is. We moeten ambitieus en pragmatisch zijn om duurzame oplossingen voor dit probleem te vinden.”

“Mensen die in de straten van Europese hoofdsteden demonstrereb en roepen “Dood aan de Joden!” hebben geleid tot de daadwerkelijke dood van Joden en zullen doorgaan als Europa niet reageert. Dat politie en militaire bescherming voor Joodse gemeenschappen natuurlijk noodzakelijk is, is op zichzelf een schandelijke aanklacht tegen de Europese samenleving. We hebben de plicht om antisemitisme geen ruimte te geven in de publieke sfeer met radicale krachten links en rechts die sterker worden.”

Onder de andere sprekers op de vijfdaagse conferentie bevinden zich gerenommeerde politieke, academische en religieuze besluitvormers en opinievormers, waaronder: Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz, voormalig bondskanselier en voorzitter van de Sociaal-Democratische Partij van Oostenrijk Christian Kern; Audrey Azoulay, directeur-generaal van de UNESCO, Katharina von Schnurbein, Europees coördinator voor de bestrijding van antisemitisme; Nathan Sharansky, voorzitter van het Joods Agentschap; Irwin Cotler, voormalig minister van Justitie en procureur-generaal van Canada; Andrew Baker, Amerikaans Joods Comité en Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en Prof. Dina Porat, Yad Vashem Chief Historian en het hoofd van het Kantor Centrum voor de Studie van Hedendaagse Europese Joden.

Dr. Kantor sprak er ook over dat de Vrijheidspartij in de huidige Oostenrijkse regering werd opgenomen:

“Hoewel sommige misschien het taalgebruik van deze partij hebben aangepast, zou er een sterkere, concrete breuk met het verleden nodig zijn. Voor de Vrijheidspartij om aanvaardbaar te zijn voor diegenen onder ons die op zoek zijn naar een meer open en tolerant Europa, moeten ze zich ontdoen van alle elementen uit het donkere verleden en praktische stappen ondernemen. Deze moeten de onmiddellijke afwijzing omvatten van iedereen met een antisemitisch verleden en die beledigende opmerkingen openbaar of virtueel heeft gemaakt.

We hebben kennis genomen van de recente aankondiging van het opzetten van een panel van onderzoekers om de geschiedenis ervan te onderzoeken. Dit kan echter niet alleen een hulpmiddel zijn voor afleiding of bewijs vinden tegen enkele reeds vertrokken leden. Het panel moet leiden tot praktische aanbevelingen die worden uitgevoerd.”

Dit evenment kwam samen door de constante opkomst van antisemitisme over de hele wereld, vooral in Europa. De conclusie van de analyse van de conferentie over antisemitisme zal een lijst zijn van een beleid dat effectief antisemitisme in de hele wereld zal bestrijden en voorkomen. Dit beleid zal worden verspreid onder politici, religieuze hoogwaardigheidsbekleders, journalisten, juristen en andere besluitvormers. De experts van de conferentie zullen specifieke kortetermijn-, middellangetermijn- en langetermijnstrategieën ontwikkelen om antisemitisme over de hele wereld te bestrijden, met het doel het ernstig te verminderen in toekomstige generaties.


Bronnen:

♦ naar een artikel “At ‘An End to Antisemitism!’ Conference in Vienna Dr. Moshe Kantor Calls for Ambitious and Practical Solutions” van 18 februari 2018 op de website van de European Jewish Congress (EJC)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.