Israël bevestigt: gesloopte ‘ondergrondse infrastructuur’ in Gaza was terreurtunnel van Hamas

Minister van Defensie Avigdor Liberman bevestigde maandag dat de ‘ondergrondse infrastructuur’ die de Israëlische luchtmacht ’s nachts vernietigde volgens de IDF-woordvoerder, een terreurtunnel was. “We hebben vanavond een terroristentunnel vernietigd nabij Kerem Shalom”, zei de minister.

“Deze incidenten bewijzen dat de IDF voorbereid is op elk scenario zonder waarschuwingstijd”, pochte Liberman. “Het was niet eenvoudig om zo’n mogelijkheid te bereiken,” zei hij, eraan toevoegend dat dit een belangrijke boodschap was “voor zowel de inwoners van het zuiden als de bewoners van het noorden.” Eraan toevoegend zei de minister van defensie, zodat “we kunnen blijven doorgaan met onze dagelijkse routine van het leven en we zijn vastbesloten om er alles aan te doen zodat de dagelijkse routine blijft voortduren.”

Ongeveer een maand geleden, na de ontdekking en neutralisatie van een andere terroristentunnel die onder de Kerem Shalom-kruising passeerde, kondigde Liberman aan dat alle terreinstunnels tegen het einde van het jaar zouden worden gesloopt. “Ik neem mijn hoed af voor de IDF-soldaten en de Joodse geest die een magische koepel heeft uitgevonden (voor het ontdekken van tunnels)”, zei Liberman en beloofde dat “tegen het einde van 2018 we alle aanvalstunnels in het bezit van Hamas zullen vernietigen. We zullen erin slagen om ze te elimineren, dat is onze taak. Ik neem aan dat het nog eerder zal gebeuren, maar de missie is dat er tegen het einde van 2018 geen enkele offensieve tunnel meer zal zijn.”

Lieberman viel Hamas aan en zei dat het graven van de tunnel onder de Kerem Shalom-kruising bedoeld was om de burgers van de Gazastrook te schaden. “Dit is een cynisch leiderschap dat de belangrijkste zuurstofpijplijn [*] wilde treffen die de meeste of de meeste hulp aan de Gazastrook levert,” zei hij over de terroristische organisatie die de strook runt. “Het laat alleen zien met wie we te maken hebben aan de andere kant, laten we onszelf niet voor de gek houden.”

Maar de minister van defensie schatte dat ondanks de terrorismebestrijdingsactiviteiten van Israël in het zuiden geen confrontatie wordt verwacht: “Ik geloof niet dat Hamas geïnteresseerd is in een oorlog, omdat ik niet geloof dat het een andere verwachting koestert dan wij over het onvermijdelijke einde van een dergelijke oorlog. Onze strategie is daarom duidelijk,” verklaarde Liberman: “We zetten Hamas onder druk voor het geval dat een allesomvattende campagne ooit zou uitbreken.”

[*] met de “zuurstofpijplijn” wordt de grensovergang van Kerem Shalom bedoelt waar de goederen via Israël naar Gaza worden vervoerd. De grensovergang voor personen met Israël bevindt zich noordelijker van Gaza ter hoogte van Erez.

door David Israel


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Defense Minister Confirms: Demolished ‘Underground Infrastructure’ in Gaza Was Terror Tunnel” van 19 februari 2018 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.