Wie speelt met vuur in het Midden-Oosten? Wordt de ene oorlog vervangen door een andere?

Een Iraanse provocatie in het Israëlische luchtruim, onmiddellijke vergelding … en een situatie van algemene chaos die zich vestigt in het noorden van Syrië. Zal de ene oorlog dra vervangen worden door een andere oorlog?

De militaire nederlaag van de Islamitische Staat is geen vrede; ze ontsteekt nieuwe brandhaarden. De vlucht van de jihadisten geeft het sein tot de terugkeer van de grootmachten. Als bewijs, deze aflevering die zich net in het Israëlische luchtruim heeft ontvouwd en de proloog zou kunnen zijn voor een nieuwe confrontatie.

Bij zonsopgang op zaterdag 10 februari betreedt een Iraanse drone, een exemplaar van een Amerikaans apparaat, bewapend met intelligentiecamera’s, het Israëlische luchtruimt via de Golan. Tot die tijd werden deze apparaten onderschept voordat ze de grens bereikten; deze keer kon hij passeren. Onmiddelijk gespot door Israëlische radars, wordt de drone snel neergehaald door een Apache-helikopter.

Waarom geven de Iraniërs zich op een sabbat-dag over aan een dergelijke provocatie van een land waarvan iedereen weet dat het [Israël] een kampioen is in de productie van drones? Is het om redenen van binnenlandse politiek of om de kaarten opnieuw door elkaar te gooien?

Van de Israëlische regering is bekend dat ze niets laat passeren. Aangezien het Iran is, zal het antwoord stevig zijn. Acht F-16’s vertrekken richting het noorden; vermijden Libanon en stortten zich op een Iraanse basis in centraal Syrië in de omgeving van Homs. Ze vernietigen op hetzelfde moment verschillende Syrische installaties. Op de terugvlucht werd een van de acht vliegtuigen opgevangen door een lucht-luchtraket van de Syriërs. Geraakt valt het vliegtuig naar beneden, zijn piloot en zijn navigator parachute springen en gelukkig landen ze op Israëlisch grondgebied. De provocatie zal niet ongestraft blijven, maar het gebeurde niet zonder een prijs.

Wat interessant is, is de houding van de grootmachten. De Verenigde Staten steunen hun bondgenoot die zijn luchtruim verdedigde; de Russen veroordelen het niet – het is waar dat Netanyahu veel tijd heeft doorgebracht met het bezoeken en telefoneren van Poetin. Allen smeken de Israëliërs: blijf vooral terughoudend! Maak het niet erger! Wat zou Iran doen als …

De aanvaller [aka Israël] wordt gevraagd om daar te stoppen – en om zich verantwoordelijk te voelen voor twee, voor zichzelf en voor anderen! Als het van Israël wordt gevraagd, komt dat omdat het bestuurd wordt door redelijke mensen, wat niet noodzakelijk elders het geval is. Maar Israël is veel sterker geworden, en niet alleen sinds de verkiezing van Trump: hij heeft Cyprus (olie op zee) afgehandeld, en een de facto alliantie met Arabië (tegen Iran) gesmeed,

Tegelijkertijd vecht iedereen in het noorden van Syrië met iedereen: Russen, Syriërs, Iraniërs, Turken, Amerikanen, Koerden, Sjiieten, Soennieten … 3 februari, een Sukhoi 25 van de Russische jager die aan de Aleppo kant opereert tegen anti-Assad jihadisten, die gelieerd zijn met een andere groep rebellen die een Russische raket bedienen die uit Syrische arsenalen werd gestolen …

Vier dagen later, in de nacht van 7 op 8 februari, was het gebied in het noordoosten van Syrië, in handen van anti-Daesh (anti-ISIS) en anti-Turkse Koerden, gesteund door Amerikaanse special forces, en wordt aangevallen door een sterke groep vaste eenheden die loyaal zijn aan Assad, gesteund door Russen. Amerikanen gebruiken luchtaanvallen om de aanval te stoppen; er worden enkele honderden gedood en onder de doden zouden zich ook Russen bevinden! Het is tijd om te stoppen met vuren…

Maar er zijn de Turken. Erdogan bombardeert en vuurt kanonnen af naar de Koerden in het noorden van Syrië. Maar dit waren de onmisbare bondgenoten van de Amerikanen en de Fransen in de oorlog tegen Daesh (ISIS). Zullen zij hen in de steek laten zoals met de Harkis (moslim Algerijnen) gebeurde? Of verdedig ze hen om de grote Iraanse ambitie te blokkeren die zou bestaan ​​uit een as van Teheran naar Ankara die Damascus zou passeren?

In dit geval wordt de toekomst van Turkije binnen de NAVO problematisch. Dat is de reden waarom Israël, de enige stabiele factor in de regio, terugkeert naar het centrum van het spel, om het ergste te voorkomen.

door François d’Orcival


Bronnen:

♦ naar een artikel van François d’Orcival “Qui joue avec le feu en Orient?” van 17 februari 2018 op de site van Valeurs Actuelles

Een gedachte over “Wie speelt met vuur in het Midden-Oosten? Wordt de ene oorlog vervangen door een andere?

  1. Eén grote militaire soep!

    Nu is het alleen nog wachten op het “advies” van Europa als extra smaakmaker.

    Het incompetente Europa dat desondanks meent zich overal mee te moeten bemoeien.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.