Israëlisch gasbedrijf kondigt $ 15 miljard export akkoord aan met Egypte

Een Israëlisch energiebedrijf kondigde maandag een deal van $ 15 miljard aan om aardgas te leveren aan Egypte, in de grootste exportovereenkomst tot op heden voor de opkomende aardgasindustrie van Israël. Delek Drilling en haar Amerikaanse partner Noble Energy ondertekenden een overeenkomst om in totaal 64 miljard kubieke meter gas te verkopen over een periode van 10 jaar aan het Egyptische bedrijf Dolphinus Holdings.

Yossi Abu, chief executive van Delek Drilling, noemde de deal ‘goed nieuws’ voor beide landen. Hij zei dat hij verwachtte dat het grootste deel van het gas zou worden gebruikt voor de binnenlandse markt van Egypte, maar voorspelde dat dit het pad zou kunnen effenen voor bredere samenwerking en zou helpen Egypte te veranderen in een exportknooppunt voor Israëlisch gas. “Ik denk dat het belangrijkste is dat Egypte het echte gasknooppunt van de regio wordt,” zei hij.

Gary Willingham, uitvoerend vice president voor operaties van Noble Energy, zei: “Deze overeenkomsten tonen de kracht van de regionale markt aan voor ons aardgas in het oostelijke Middellandse Zeegebied”. Egypte was het eerste Arabische land dat vrede sloot met Israël in 1979, maar eerdere economische overeenkomsten waren controversieel in Egypte, waar de steun voor de Palestijnen hoog oploopt. Er was geen onmiddellijk commentaar van Egyptische functionarissen.

“Het gas zal worden afgeleverd vanuit het Israëlische Tamar-gasveld, dat al operationeel is, en het grotere Leviathan-veld, dat eind 2019 online gaat. Het gas zal naar verwachting eind volgend jaar gaan stromen. Verscheidene routes voor het verzenden van het gas zijn in overweging, met een bestaande pijplijn tussen Jordanië en Egypte die een sterke mededinger is”, zei Abu. Israël levert al gas aan Jordanië.

Israël ontwikkelt het afgelopen decennium aardgasvelden langs de Middellandse Zeekust. In 2016 ondertekenden Delek en Noble de eerste exportovereenkomst van Israël en bereikten een 15-jarige deal van $ 10 miljard om 45 miljard kubieke meter gas te leveren aan Jordanië. De gasdeals weerspiegelen de gedeelde strategische interesses van Israël met Jordanië en Egypte, die beide belangrijke Amerikaanse bondgenoten zijn.

Israël onderhoudt stille veiligheidsbanden met beide landen, met name Egypte, dat streed tegen een islamitische terroristische opstand in zijn Sinaï-woestijn, vlakbij de Israëlische grens. Energieminister Yuval Steinitz noemde de deal een “zeer belangrijke mijlpaal” en zei “Het is de eerste keer sinds de ondertekening van de vredesakkoorden met Egypte en Jordanië dat er grote, belangrijke, serieuze exportdeals zijn tussen Israël en de Arabische wereld.”

Premier Benjamin Netanyahu prees wat hij “de historische overeenkomst” noemde en zei dat het ook miljarden dollars aan de staatskas zou verschaffen:

“Ik verwelkom de historische overeenkomst die werd aangekondigd bij de export van Israëlisch gas naar Egypte. Dit zal miljarden in de staatskas brengen om het onderwijs, de gezondheid en de sociale welvaart van de Israëlische burgers ten goede te komen,” zei de premier. “Veel mensen geloofden niet in het gasproject. We hebben het geleid in de wetenschap dat het onze veiligheid, economie en regionale betrekkingen zou versterken, maar bovenal dat het de burgers van Israël zou versterken. Dit is een vreugdevolle dag.”

Gasvelden voor de kust van Israël


Bronnen:

♦ naar een berichtIsraeli gas company announces $15B export deal with Egypt” van 19 februari 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)