Israël test met succes Arrow 3 lange afstands raket interceptor

Het ministerie van Defensie heeft maandag met succes het Arrow 3 langeafstandsraketten interceptorsysteem getest. De lancering volgde twee opgeschorte tests, één in december, geannuleerd vanwege veiligheidsoverwegingen, en één in januari, afgebroken na een probleem met de grondregelsystemen van de interceptor.

Plaatje hierboven: presentatie voor de pers van Israël’s defensief Arrow 3 lanceersysteem [beeldbron: Arutz-7]

Arrow 3 is ontworpen om ballistische raketten buiten de atmosfeer te onderscheppen. Het maakt deel uit van Israëls meerlagige luchtverdediging, waaronder Iron Dome, ontworpen om korteafstandsraketten en artilleriegranaten te onderscheppen en te vernietigen; ‘Slinger van David‘, die raketten en missiles van gemiddelde tot lange afstand meetelt; en de Arrow 2 ballistische raketinterceptor op korte en middellange afstand.

De test werd om 14.30 uur uitgevoerd en werd bijgewoond door vertegenwoordigers van het Homa Directoraat van het ministerie van Defensie, dat toeziet op de ontwikkeling van Israëls raketverdediging, Israël Aerospace Industries, de Israëlische luchtmacht (IAF) en het Amerikaanse Missile Defence Agency.

Een verklaring van het ministerie van Defensie zei dat de interceptor werd afgevuurd vanuit een luchtmachtbasis in centraal Israël en “zijn missie met succes uitvoerde.” De lancering “vormt een belangrijke mijlpaal in het vermogen van Israël om zichzelf te verdedigen tegen bestaande en toekomstige bedreigingen in het regionale toneel”, las de verklaring.

“De test die we hebben uitgevoerd was erg complex. We lanceerden een interceptor die de atmosfeer kruiste en diep de ruimte inging. Een analyse van de prestaties laat zien dat de raket deed wat we wilden dat ze deed,” zei Boaz Levy, uitvoerend vice-president van de Missiles and Space Group van Israel Aerospace Industries. “Arrow 3 is ontworpen om [doelen] buiten de atmosfeer te onderscheppen. Het werd gelanceerd tegen een doelwit dat een toekomstige dreiging tegen Israël simuleert. De raket voerde elke verwachte taak uit. We zijn erg tevreden met de resultaten. Als het een echt doelwit was, zou het onderschept zijn,” zei hij.

Homa directeur Moshe Patel zei dat de test “ons in staat stelt om dit jaar onderscheppingstests in Alaska te houden, die we vanwege veiligheidsredenen hier niet kunnen uitvoeren. We hebben alle tekenen dat de interceptor het doelwit heeft geraakt dat een toekomstige raket simuleert en neutraliseerde.“

Boaz Levy merkte op dat tijdens de test “de interceptor een volledig operationeel scenario uitvoerde alsof hij op zoek was naar een echt doelwit. Dit stelde ons in staat de gestelde doelen te bereiken voordat we een reeks tests in Alaska doorlopen, waar we een volledige onderscheppingstest kunnen houden zonder de veiligheidsbeperkingen die we hier tegenkomen.” Volgens Levy heeft het Amerikaanse Congres het benodigde budget toegewezen voor de tests van het Arrow 3-systeem in het buitenland.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael successfully tests Arrow 3 long-range missile interceptor” van 19 februari 2018 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Kobi Finkler “Successful test for Arrow 3 system” van 19 februari 2018 op de site van Arutz Sheva