Gazaanse raket explodeert in Zuid-Israël; IAF reageert met bombardement van Hamas’ aanvalstunnels

De IDF heeft vroeg op maandagochtend voor de tweede nacht op rij een doelwit ten oosten van de stad Rafah in de zuidelijke Gazastrook bestookt, als reactie op een raket die zondagavond werd afgevuurd vanuit Gaza en die explodeerde in een open gebied in de Sha’ar Hanegev Regionale Raad.

Volgens een mededeling van de woordvoerder van de IDF vielen luchtmachtjagers een ‘ondergrondse infrastructuur’ aan in de zuidelijke Gazastrook. In de verklaring werd eraan toegevoegd dat “de IDF zal blijven handelen om de veiligheid van de burgers van Israël te verzekeren, met alle mogelijke middelen waarover zij beschikt” en dat “Hamas verantwoordelijk is voor alles wat in en uit de Gazastrook gebeurt, boven en onder grond.”

Het Rode Kleur – alarm werd geactiveerd in het gebied van de Raad en in de stad Sderot toen de raket zondagavond werd gelanceerd. Er waren geen slachtoffers aan de Israëlische zijde en geen schade aan eigendommen als gevolg van de lancering, die plaatsvond een dag, nadat een raket het dak van een huis in Kibbutz Shaar Hanegev zaterdagavond had geraakt. Het gebouw was beschadigd maar er waren geen slachtoffers.

Een inwoner van Sderot diende op zondagavond een behandeling voor een trauma te ondergaan nadat een binnenkomende raket de stad alarmeerde. De gemeenschappen van Nir Am en anderen die in het Sha’ar HaNegev Regional District moesten rennen naar hun veilige plaatsen rond 9:50 uur p.m. Eén raket explodeerde in een open gebied vlakbij het veiligheidshekken. Gemeenschappen in de Gaza-gordelregio, waaronder Sderot, hebben een opening van ongeveer 15 seconden om beschutting te vinden voor de landing van een raket die vanuit Gaza wordt gelanceerd.

Rek met brokstukken van in Sderot ingeslagen Qassamraketten anno 2010